Økologisk gårdsferie i Thailand

Nord i Thailand ligger kanskje verdens vakreste lille flyplass med sin egen økologiske gårdsdrift. Hos produsentene av den økologiske risen ’Kao Hom Sukho’ kan du bo og jobbe på gården, mot penger – og få kunnskap og kulturhistorie med på kjøpet.

– Venner av meg ber om å få komme hit og arbeide, gratis. Du vet, det er ikke godt for pensjonister å ikke ha noe å gjøre!

Merk: Denne artikkelen nærmer seg 10 år gammel. Priser og omtalte steder kan ha endret seg.

Huden hennes er myk og ansiktet er mildt, men det er en myndig dame vi møter her på gården som produserer den upolerte organiske risen ’Kao Hom Sukho’. Hun vet tydelig hva hun ønsker for gården og fremtiden for lokalsamfunnet og den oppvoksende generasjon.

gårdsferie i Thailand
En risdyrker på langstrakte øko-markeder i Thailand

Sutthawadee Charoenrath leder ’Organic Agriculture Project’ som ligger like ved flyplassen i Sukhothai. Ja, ikke bare ligger gården nært flyplassen – den er en del av flyplassen.

– Vi er sosiale entreprenører, og ser ikke på profitten først og fremst. Lønnen er god helse og lykke. Halve verden trenger dette mer enn penger, sier Suttahawadee. – Vi vil vise historien bak, dra tilbake til naturen og slow living. Sutthawadee, som også er niesen til eieren, sitter foran oss på det hjemmekoselige kjøkkenet og forteller hvordan det hele startet.

Det begynte forsiktig for 15 år siden, da eieren av Bangkok Airlines gikk til innkjøp av land her ved Sukhothai for å bygge en flyplass, som i dag må sies å være en av de flotteste jeg har sett. Den er ikke stor, og den er som en grønn park,

– Det var ingenting her da. Men det var mer enn nok land, forteller Sutthawadee. Eieren, Prasert Prasatthongosatt, er i dag 82 år, eier av Bangkok Airlines, Bangkok Hospital, Sutthokhai Airport – og tilhører en av Thailands rikeste familier. Han ønsket å gi noe tilbake til samfunnet. Med en kone som er utdannet innen ernæring, falt valget på å se nærmere på muligheten for organisk dyrking, for å utnytte jorden her ved flyplassen på en best mulig måte.

Lønnen er god helse og lykke. Halve verden trenger dette mer enn penger

Prosjektet som sådan startet for vel over åtte år siden, og Sutthawadee fikk jobben med å drifte en organisk farm som skulle dyrke økologisk dyrket ris, med lokalt ansatte og der tilreisende kunne delta. Slik kunne de gjennom prosjektet sette lys på helse og ansvarlig turisme. Risen som dyrkes her, får sin gjødsel fra gårdens ender og 300 bøfler. Her finnes også en økologisk grønnsakshage, og selve gården har ti rom der turister kan bo og samtidig være med på arbeidet på gården.

Modellen er ansatte som arbeider på markene, men lar også andre bønder få benytte marka til å dyrke egen ris, gratis, i tillegg til at de får alt utstyr som skal til for å dyrke risen økologisk, etter eierens prinsipper. Gården kjøper igjen risen av dem, til en høyere pris enn markedspris, og markedsfører den under eget merke, ’Kao Hom Sukho’.

For prosjektet har de mottatt en rekke priser, blant annet PATAs Gold Awards for 2012 i kategorien ’Environment-Ecotourism’. Men drømmen om å få til enda mer ligger der.

– Vi går ikke rundt økonomisk ennå, innrømmer hun. Men likevel planlegger de å ekspandere på sikt. – Her ute ønsker vi å lage til et tradisjonelt flytende marked. Hun peker ut vinduet bak seg, mot kanalen som renner like forbi bygningen vi sitter i. Og ikke minst ønsker hun å starte hjemme-undervisning for barna til de ansatte. – Da kan de ta barna med seg hit når de drar på jobb, og samtidig er barna sikret en fremtid.

Organic Agriculture Project

  • Alt på gården er økologisk dyrket, og besøkende kan bo og delta i arbeidet på gården
  • Det tilbys kokkekurs på prosjektets egen restaurant Sukho Koe, der alt som lages og serveres er organisk dyrket
  • Aktivitetspakke med risplanting, guidet tur på gården og kokkekurs inkludert lunsj koster 900 Bath
  • Overnatting koster 5000 Bath per natt. Det er tett på naturen, ta gjerne med myggnetting om du har allergi mot myggstikk. Kontaktinfo: Tel. +66 (0) 5564 7290. Eventuelt kan Oriental Escape hjelpe med booking og guidet tur i området.
  • Ønsker du å bo mer komfortabelt, kan jeg anbefale Suthokhai Heritage Resort
  • Komme dit: Bangkok Airways flyr to ganger daglig fra Bangkok

Pressetur: Reiselykke var invitert av Thailands offisielle turistkontor, Tourism Thailand. 


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!