En natt på en japansk ryokan

Japanere er svært glade i minst tre ting: varme bad, god mat og grønn te. Derfor er det ikke så rart at alle disse tre tingene spiller en sentral rolle når man overnatter i en japansk ryokan. 

Å tilbringe en natt, fortrinnsvis et døgn, i en ryokan er uten tvil en opplevelse. Det gir også en større innsikt i japansk kultur enn å bo på et mer ordinært hotell. Men det er heller ikke noe som vil passe for alle.

 *Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Slik var det på

Wakamatsu Honten ryokan i Narita

En natt på ryokan i Japan: Wakamatsu Honten
Te er en viktig del av opplevelsen: denne store vannkannen sto ved vår side til enhver tid

Kort om Wakamatsu Honten

Et tradisjonelt japansk ryokan med hele 240 år gammel historie. Hotellet ligger 15 minutters kjøretur fra flyplassen Narita, ved Tokyo, samt i front av det historiske tempelet Naritasan Shinshoji. Betjeningen er vennlig, men snakker lite engelsk.

Mottakelsen

Vi ankom Wakamatsu Honten tidlig ettermiddag, og ble umiddelbart innlosjert på værelser med følgende forklaringer på delvis japansk / engelsk:

 • Skoene stiller du like innenfor døren
 • På det separate toalettet bruker du egne tøfler som står innenfor døren
 • Når du skal i badet (sento) tar du på deg en yukata (japansk morgenkåpe) og egnede tøfler du får tildelt.

Etter forklaringene var over, ble vi bedt om å sette oss ved det lave bordet, lene oss tilbake og nyte den grønne teen vi fikk servert før vi gjorde noe som helst annet. Som sagt så gjort. Så var det tid for å utforske byen.

En natt på ryokan i Japan: teservering på Wakamatsu Honten

Onsen og sento – felles bad

Etter å ha sett oss litt rundt i Naritas gater og tatt en runde i tempelet Naritasan Shinshoji, dro vi tilbake til Wakamatsu Honten for å teste sento før middagen.

Japanere regnes for å være svært renslige. I tillegg har de en forkjærlighet for å bade i varme kulper og kar. Det henger nok ganske så sikkert sammen med at Japan er vulkansk og at de her, som på for eksempel Island, har varme kilder. De varme kildene i Japan kalles onsen, mens de som er «falsk oppbygde» som her på et ryokan eller et offentlig bad, kalles sento.

Både sento og onsen skal være veldig varmt. Det er i hvertfall mye varmere enn noe bad jeg noensinne har tatt før. Her finnes også visse regler å følge:

 • Vask og skyll deg godt ved å sette deg på en lav krakk ved en av dusjene i badet. Til dette har du en klut og en liten balje
 • Pass på at du er helt ren for såpe før du går oppi badet
 • Badevannet er veldig varmt. Her gjelder det dyppe seg fort, helt opp til halsen, og la kroppen venne seg til temperaturen
 • Du deler badet med andre kvinner eller menn, som alle bader nakne, og helt uten blygsel (separate bad for menn/kvinner)
 • Etter badet vasker du deg igjen, tørker deg, kler på deg yukata‘en, og går tilbake til rommet i tøflene

Rommet på en ryokan

Vårt rom hadde tre avdelinger, foruten et bad, et toalett og en lang gang. Mellom avdelingene var det lette skyvedører, der det mot et av avdelingene var slike typiske rispapir-dører jeg personlig alltid har drømt om å få oppleve ved et besøk i Japan. Vi var også heldige som fikk et rom med utsikt mot tempelet.

En natt på ryokan i Japan

Rommene er veldig enkle, der gulvene er dekket av matter. De er møblert med lave bord og puter med ryggstøtte. Det var en rikholdig minibar med sake, vann og øl og i stue-avdelingen var det tv.

Futon – senga i en ryokan

Soverommet var rett og slett et eget rom med skapplass til sengetøyet. Senga, futonen, ble først lagt ut på kvelden, da i stue-avdelingen.

Spesielt behagelig var det ikke å sove en hel natt på gulvet. Ikke sov jeg så mye, heller. Men dyna var god og varm, i hvert fall.

En natt på ryokan, Wakamatsu Honten i Japan
Det er ganske hardt å ligge en hel natt på gulvet.

Kaiseki – mangeretters japansk middag

Tradisjonen tro, fikk vi servert kaiseki, den japanske måten å servere flere retter i løpet av et måltid. Maten ble servert på rommet, og den ene retten etter den andre ble servert. Vår servitør snakket og forklarte – på japansk. Vi skjønte selvsagt ikke mye, men heldigvis fikk vi en meny med engelske forklaringer (delvis).

Japan er virkelig et matland, og vesten har omfavnet både sushi, sashimi og teppanyaki. Men det finnes så mye mer ved japansk mat. Vi fikk prøvd oss på mye av dette under både dette måltidet og frokosten.

Personlig slet jeg litt med konsistensen på en del av det vi fikk servert i løpet av dette måltidet. I tillegg var mye rått, naturligvis, siden japanere er veldig glad i sashimi. Det er ikke jeg i fullt så stor grad, så det ble ingen kulinarisk høydare for min del, med andre ord. Men likevel var måltidet en innsiktsfull og interessant opplevelse.

En natt på ryokan i Japan: Wakamatsu Honten

Vurdering av Wakamatsu Honten

Nå har jeg ingen andre ryokan å sammenligne med, men som overnattingssted vil jeg si dette er et sted som er å anbefale for et unikt innblikk i japansk kultur. Dette er også en ryokan japanere selv velger å bo på. I tillegg ligger det i Narita, en liten by nært flyplassen – noe som er perfekt om du har et morgenfly ut fra Tokyo / Japan.

Det er en fin måte å prøve et sento / onsen bad, å bli nærmere kjent med mer av Japans matkultur og få servert en frokost vi ellers ikke ville prøvd oss på. Men ikke minst fikk vi oppleve litt av hvordan japanerne lever og bor. Så alt i alt er jeg veldig glad for at vi valgte å overnatte på en ryokan, og ville definitivt gjort det igjen.

-> En unik opplevelse av Japan og perfekt måte å avslutte Japan-reisen på – kort vei fra flyplassen 
En natt på ryokan i Japan: Wakamatsu Honten
Disse lekre skyvedørene av rispapir skiller at to avdelinger i stua.

Prisnivå og bestilling av ryokan 

Det er ingen billig affære å ta inn på et bra ryokan om man vil ha hele opplevelsen med alle måltider inkludert. Det er imidlertid mye billigere om man dropper denne ekstra servicen. De beste ryokanene må også bestilles i god tid.

Vi bestilte Wakamatsu Honten via booking.com *, som også har egen kategori for ryokan. Det vil si at du kan sjekke priser på ryokan, enten du skal til Tokyo, Kyoto, Osaka eller andre steder her. Men vær obs på at ikke alle steder er ekte ryokans – noen er vanlige hotell, men med japanske rom. Det er ikke helt det samme …

En natt på ryokan, Wakamatsu Honten
Delikat servert mat. Ikke alt gikk ned, dessverre.

Mer å lese om Japan:


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. For et koselig sted! Her vil jeg tro man virkelig får feelingen av å være i Japan, ryokans er så unikt fra noe annet 🙂 Genialt at stedet ligger nært flyplassen Narita også, slik at man slipper å reise over land og strand for å finne en ryokan dersom man har dårlig tid i landet.

 2. Hei, Renate. Ja, det var litt av en opplevelse. Perfekt å avslutte Japan-turen på denne måten. 🙂

 3. Hei, Marianne. Ja visst! Det var veldig fint. Og ganske anderledes enn et helt vanlig hotell …

error: Content is protected !!