Japanere er svært glade i minst tre ting: varme bad, god mat og grønn te. Derfor er det ikke så rart at alle disse tre tingene spiller en sentral rolle når man overnatter i en japansk ryokan.
Å tilbringe en natt, fortrinnsvis et døgn, i en ryokan er uten tvil en opplevelse. Det gir også en større innsikt i japansk kultur enn å bo på et mer ordinært hotell. Men det er heller ikke noe som vil passe for alle.
Slik var det på
Wakamatsu Honten ryokan i Narita

Kort om Wakamatsu Honten
Et tradisjonelt japansk ryokan med hele 240 år gammel historie. Hotellet ligger 15 minutters kjøretur fra flyplassen Narita, ved Tokyo, samt i front av det historiske tempelet Naritasan Shinshoji. Betjeningen er vennlig, men snakker lite engelsk.
Mottakelsen
Vi ankom Wakamatsu Honten tidlig ettermiddag, og ble umiddelbart innlosjert på værelser med følgende forklaringer på delvis japansk / engelsk:
- Skoene stiller du like innenfor døren
- På det separate toalettet bruker du egne tøfler som står innenfor døren
- Når du skal i badet (sento) tar du på deg en yukata (japansk morgenkåpe) og egnede tøfler du får tildelt.
Etter forklaringene var over, ble vi bedt om å sette oss ved det lave bordet, lene oss tilbake og nyte den grønne teen vi fikk servert før vi gjorde noe som helst annet. Som sagt så gjort. Så var det tid for å utforske byen.

Onsen og sento – felles bad
Etter å ha sett oss litt rundt i Naritas gater og tatt en runde i tempelet Naritasan Shinshoji, dro vi tilbake til Wakamatsu Honten for å teste sento før middagen.
Japanere regnes for å være svært renslige. I tillegg har de en forkjærlighet for å bade i varme kulper og kar. Det henger nok ganske så sikkert sammen med at Japan er vulkansk og at de her, som på for eksempel Island, har varme kilder. De varme kildene i Japan kalles onsen, mens de som er «falsk oppbygde» som her på et ryokan eller et offentlig bad, kalles sento.
Både sento og onsen skal være veldig varmt. Det er i hvertfall mye varmere enn noe bad jeg noensinne har tatt før. Her finnes også visse regler å følge:
- Vask og skyll deg godt ved å sette deg på en lav krakk ved en av dusjene i badet. Til dette har du en klut og en liten balje
- Pass på at du er helt ren for såpe før du går oppi badet
- Badevannet er veldig varmt. Her gjelder det dyppe seg fort, helt opp til halsen, og la kroppen venne seg til temperaturen
- Du deler badet med andre kvinner eller menn, som alle bader nakne, og helt uten blygsel (separate bad for menn/kvinner)
- Etter badet vasker du deg igjen, tørker deg, kler på deg yukata‘en, og går tilbake til rommet i tøflene
Rommet på en ryokan
Vårt rom hadde tre avdelinger, foruten et bad, et toalett og en lang gang. Mellom avdelingene var det lette skyvedører, der det mot et av avdelingene var slike typiske rispapir-dører jeg personlig alltid har drømt om å få oppleve ved et besøk i Japan. Vi var også heldige som fikk et rom med utsikt mot tempelet.

Rommene er veldig enkle, der gulvene er dekket av matter. De er møblert med lave bord og puter med ryggstøtte. Det var en rikholdig minibar med sake, vann og øl og i stue-avdelingen var det tv.
Futon – senga i en ryokan
Soverommet var rett og slett et eget rom med skapplass til sengetøyet. Senga, futonen, ble først lagt ut på kvelden, da i stue-avdelingen.
Spesielt behagelig var det ikke å sove en hel natt på gulvet. Ikke sov jeg så mye, heller. Men dyna var god og varm, i hvert fall.

Kaiseki – mangeretters japansk middag
Tradisjonen tro, fikk vi servert kaiseki, den japanske måten å servere flere retter i løpet av et måltid. Maten ble servert på rommet, og den ene retten etter den andre ble servert. Vår servitør snakket og forklarte – på japansk. Vi skjønte selvsagt ikke mye, men heldigvis fikk vi en meny med engelske forklaringer (delvis).
Japan er virkelig et matland, og vesten har omfavnet både sushi, sashimi og teppanyaki. Men det finnes så mye mer ved japansk mat. Vi fikk prøvd oss på mye av dette under både dette måltidet og frokosten.
Personlig slet jeg litt med konsistensen på en del av det vi fikk servert i løpet av dette måltidet. I tillegg var mye rått, naturligvis, siden japanere er veldig glad i sashimi. Det er ikke jeg i fullt så stor grad, så det ble ingen kulinarisk høydare for min del, med andre ord. Men likevel var måltidet en innsiktsfull og interessant opplevelse.

Vurdering av Wakamatsu Honten
Nå har jeg ingen andre ryokan å sammenligne med, men som overnattingssted vil jeg si dette er et sted som er å anbefale for et unikt innblikk i japansk kultur. Dette er også en ryokan japanere selv velger å bo på. I tillegg ligger det i Narita, en liten by nært flyplassen – noe som er perfekt om du har et morgenfly ut fra Tokyo / Japan.
Det er en fin måte å prøve et sento / onsen bad, å bli nærmere kjent med mer av Japans matkultur og få servert en frokost vi ellers ikke ville prøvd oss på. Men ikke minst fikk vi oppleve litt av hvordan japanerne lever og bor. Så alt i alt er jeg veldig glad for at vi valgte å overnatte på en ryokan, og ville definitivt gjort det igjen.
-> En unik opplevelse av Japan og perfekt måte å avslutte Japan-reisen på – kort vei fra flyplassen

Prisnivå og bestilling av ryokan
Det er ingen billig affære å ta inn på et bra ryokan om man vil ha hele opplevelsen med alle måltider inkludert. Det er imidlertid mye billigere om man dropper denne ekstra servicen. De beste ryokanene må også bestilles i god tid.
Vi bestilte Wakamatsu Honten via booking.com *, som også har egen kategori for ryokan. Det vil si at du kan sjekke priser på ryokan, enten du skal til Tokyo, Kyoto, Osaka eller andre steder her. Men vær obs på at ikke alle steder er ekte ryokans – noen er vanlige hotell, men med japanske rom. Det er ikke helt det samme …

Mer å lese om Japan:
Til opplysning: Merk at lenker merket med * er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.
For et koselig sted! Her vil jeg tro man virkelig får feelingen av å være i Japan, ryokans er så unikt fra noe annet 🙂 Genialt at stedet ligger nært flyplassen Narita også, slik at man slipper å reise over land og strand for å finne en ryokan dersom man har dårlig tid i landet.
Hei, Renate. Ja, det var litt av en opplevelse. Perfekt å avslutte Japan-turen på denne måten. 🙂
En natt på ryokan står på listen over ting jeg må få med meg neste gang jeg drar til Japan! Det må være en veldig fin opplevelse 🙂
Hei, Marianne. Ja visst! Det var veldig fint. Og ganske anderledes enn et helt vanlig hotell …