Fortsatt bærer innbyggerne i Kambodsja preg av den terror Pol Pot og hans hær Røde Khmer påførte dem.
17. april 1975 tok Pol Pot og Røde Khmer makten i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Mange av de 2 millioner innbyggerne i hovedstaden ble fordrevet og drept. I dag er det rundt 1 million mennesker som bor i Phnom Penh.
Det anslås at dette regimet sto bak 1,5 til 2 millioner drap på sine egne. Særskilt gikk det ut over byfolk, buddhistiske munker, intellektuelle, minoriteter og funksjonshemmede. Idealet var bondesamfunnet, og hæren startet en ny tidsregning ved innføringen av denne kollektiveringsprosessen: År null-revolusjonen. Jeg kom i prat med sønnen av en tidligere lærer under mitt besøk i Kambodsja. Faren hans har ikke undervist siden før Pol Pot kom til makta. Mannen gikk aldri tilbake til sitt tidligere yrke, og lever fortsatt i frykt.
Tuol Sleng Genocide Museum, også kjent som S-21 (Security Prison 21), er den tidligere skolen som ble gjort om til torturkammer under Pol Pots regime. Stedet er også blitt kalt Mekongs Auschwitz. Tuol Sleng var bare et av mer enn 150 slike institusjoner, men det er denne jeg har besøkt. Det var et besøk jeg ikke kommer til å glemme. Bare her ble 20 000 mennesker torturert og drept.
Vi blir møtt av en plakat av en illustrasjon som forbyr smil og latter på området. Det er ikke så rart. For hele stedet bærer preg av de grusomheter som fant sted her på 70-tallet. Vi går fra rom til rom, ser de nå tomme sengene av metall. På veggen henger bilder av de drepte. Alle fotos i sort-hvitt. Mager er revnet, blodet har rent ut av kroppene, fortsatt ser vi spor av blodet på fliser på gulv og oppetter veggene. De gulnede overflatene kan ikke skjule den grusomhet som har funnet sted, og etterlatt seg mørkere spor. Utenfor bygget står galgen som vitner om torturmetoder.
I en egen sal står fotos stilt ut, uendelig mange fotos. Av ”lovbrytere” før tortur. Noen etter tortur. Og det er bilder av de fire sentrale tiltalte som var i toppskiktet. Da vi var der i 2011 var det knyttet store forventninger til rettsaken som da pågikk – og som nå fortsatt pågår. Dommen folket har ventet 30 år på at skulle falle, trekker ut. Nå er de tiltalte både gamle og syke, og siste nytt ser ut til at hele rettsaken er truet av konkurs, tross store donasjoner fra flere europeiske land.




Hva var det som gjorde at Vesten kunne sende delegasjoner i møte med Pol Pot, og returnere med lovord om mannen som sto bak massedrapene?
Vil du vite mer om hvordan det var å leve under Røde Khmer? Chanrithy Him har skrevet en øyenvitneskildring fra oppvekst under Røde Khmer. Jeg har skrevet om boken hennes, When Broken Glass Floats, tidligere og møtt Prinsessen som overlevde Røde Khmer
The Guardian om rettssakens økonomiske situasjon. Se også nederst i artikkelen for tidslinjen The Guardian har satt opp for saken
New York Times om de tiltalte og rettsaken.
Verdens viktigste. 245 reisemål for livet. Risnæs og Halem (Kagge, 2011)
Frommer’s Cambodia and Laos (2010)
Culture Smart Cambodia (2011)
The persistence of Cambodian Poverty. Kerbo (2011)
When Broken Glass Floats. Him, Chanrithy