Kyoto: Templer, geishaer og markeder

En gang var Kyoto Japans hovedstad, men i  dag regnes Kyoto for å være Japans kulturelle hovedstad. Byen er en stor opplevelse i seg selv, med koselige gater, spennende markeder og et hav av templer og shinto-helligdommer å besøke. 

Det begynner å bli en stund siden jeg besøkte Japan nå, men Kyoto gjorde uslettelig inntrykk på meg. Dette viste seg å  være en helt annen by (naturligvis) enn Tokyo, med en mer tradisjonsrik atmosfære. Byen er mer oversiktlig og det var spennende å vandre rundt område for område, og bare følge smau og gater.

Her skriver jeg om Tokyo
Kyoto

Ikke minst var det spennende å besøke de mange kjente templene i Kyoto. Det vil si noen av dem, det er jo så ufattelig mange å velge mellom!

10 tips til severdigheter og templer i Kyoto

Mette ved Fushimi Inari-taisha

Med mer enn 1600 buddhistiske templer og 270 shinto-helligdommer er det nok av severdigheter å se i Kyoto. Her er tips til 10 sentrale severdigheter å få med seg. Men husk: Bare det å gå rundt i gatene og parkene er en severdighet i seg selv! Tipsene er merket av på dette kartet her.

Fushimi Inari-taisha

Fushimi Inari-taisha

Dette imponerende tempelet ligger ved foten av fjellet Inari på 233 moh., der vi følger en sti oppover, gjennom søyler hele veien til toppen. Hele turen tar ca. 2 timer å gå. Les mer her

Fushimi Inari-taisha Kyoto-2

Tenryju-Ji

Tenryju_Ji Temple

Dette er hovedtempelet til Tenryū-ji retningen i den zen-buddhistiske sekten Rinzai. Tempelet ble grunnlagt i 1339 og er i dag en del av UNESCOs verdensarv.

Tenryju_Ji Temple

Kinkaku-Ji

Kinkaku-Ji

Den gyldne paviljongen ligger nydelig til, der det speiler seg i vannet hvor det er plassert. Dette var tidligere bygget som en villa  til en shogun og er i dag et zen-tempel, som er en del av UNESCOs verdensarv i Tokyo.

Kiyomizu-templet

Kiyomizu-templet i Kyoto

Dette tempelet ligger i høyden over Kyoto, og du går gjennom gater oppover i retning tempelet. Her kan du forvente å se en del jenter iført tradisjonsrike geisha-kostymer, utkledd for en dag.

Kiyomizu-templet

Ryōzen Kannon

Den store Buddha-figuren er et krigsminne om Stillehavskrigen, ble bygd av Hirosuke Ishikawa og avduket i 1955. Les mer her

Ryōzen Kannon

Arashiyama bambusskog

Bambusskogen Arashiyama er en av de mest fotografterte stedene i og rundt Kyoto. Her følger det stier på stier under høye bambusstrær, og området ligger like ved Tenryju_Ji Temple, så disse to severdighetene er fine å kombinere.

sti i Arashiyama bambusskog

Okochi Sanso Garden

Dette er det tidligere hjemmet til filmskuespilleren Denjirō Ōkōchi, hvor besøkende kan gå rundt i hagen. Flere av bygningene regnes som en del av myndighetenes eiendom.Les mer her

Okochi Sanso Garden

Matmarkedet Nishiki

Nishiki Food Market er et must å besøke, om ikke for å spise der, så for å se. Her får du litt av hvert, og det finnes også små restauranter å sitte ned på.

Nishiki Food Market Kyoto

I tillegg finner du et par gavebutikker, der du kan kjøpe finere souvenirer med hjem, som diverse skåler, te-sett og sake-sett. Et av disse er Pulau Deco.

Hanami i Kyoto

Hanami i Kyoto

Befinner du deg i Kyoto omtrent i midten av mars, er sannsynligheten stor for at du vil kunne se kirsebærtreblomstringen – også kalt hanami, som betyr «å se på blomster». Dette er en helt egen aktivitet og severdighet i Japan, deriblant Kyoto.

Nishiki Food Market Kyoto

Se en ekte geisha

Er du i Kyoto, og ønsker å dra ut på byen for å se etter en geisha? Da er dette beste tips: dra til Gion og finn frem til Hanami-koji. Det er i denne gaten, eventuelt de tilstøtende gatene, geishaene er lettest å finne på vei til og fra oppdrag på kveldstid. 

Geisha i Kyoto
To kvinner klvedt som geisha for en dag

Det er også gode muligheter for å se en geisha på vei til oppdrag i bar- og restaurantgaten Pontocho Alley, som har en rekke eksklusive serveringssteder.

Geisha i Kyoto
En ekte Geisha i Gion-distriktet i Kyoto
Les om da jeg fikk se en ekte geisha i Kyoto

Flere reisetips til Kyoto:

Spise og drikke i Kyoto

Teppanyaki

Vil du spise godt, kan jeg anbefale teppanyaki-restauranten Mikaku, der du for en stiv pris får den beste kobe-biff servert.

Teppanyaki kokk

For nudelretter, gå til populære Ippudo ved matmarkedet. Cafe 363 eller La Flamme Blue i Takoyakushi st er populære kaféer/te-salonger.

Kveldstid kan jeg anbefale bar-gata Ponto-Cho som følger langs elva. Sjekk ut Bar Rinto, en rolig bar med klassisk musikk. Her koster det en liten sum for å komme inn. Et annet trivelig sted er Hello Dolly, en sjarmerende jazz-klubb med gamle dører og der glassene vaskes for hånd.

Drinker på Bar Rinto i Kyoto

Shopping i Kyoto

Selv om Tokyo er selveste shopping-hovedstaden i Japan, er det fullt mulig å komme hjem med mer eller mindre varige minner også fra Kyoto.

Kyoto

Shopping-arkaden i Teramachi street. og Shin-kyoguko. Her er fint å gå om det regner, men her er mest lokale klesbutikker, samt et par souvenir-butikker. Av andre sentre finner vi Zest Oike, somer et undergrunns-shoppingsenter, som ligger i Oike street.

Kyoto

Takashimaya er et shoppingsenter med delikate serveringssteder. Internasjonale designmerker finner du også i Shojo street.

Kyoto

Takoyakushi street og tilstøtende gater (like bak Nishiki) har små-butikker og tydelig ungt tred-preg. Her finner vi individuelle små butikker som Frapbois og Casino Club, samt BMC 2ND for vintage.

Merk: Det er en stund siden jeg besøkte Kyoto, men omtalte steder er merket av på kartet her.
Kyoto
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!