Tokyo – neon, sushi og shopping

Tokyo er byen der neonlysene konkurrerer om oppmerksomheten mot 5 000 sushi-restauranter og et shopping-miljø der alt du kan ønske deg kan kjøpes for penger.  

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Det er ikke lett å bli klok på Tokyo. Å bli kjent med denne storbyen tar tid. Tid vi ikke har. Det er ikke mulig å bli kjent med en så variert, mangeslunget og stor by som dette på noen få dager. Ikke noen uker heller. Skal du bli Tokyo-kjenner, må du nok bo her en god stund. Men vi gjør så godt vi kan, den lille stunden vi har.

Tokyo er altoppslukende og overveldende: Japans hovedstad kjemper en evig kamp om sansene.

Vi finner raskt ut av metroen. Vi kommer oss rundt, og vi ligger slett ikke på latsida. Vi beveger oss ned i små kjellere og kommer oss opp i toppen av skyskrapere. Vi besøker område for område. Vi observerer, lytter, snuser og ser. Stadig med en tåke av søvnløshet hengende over oss. Stadig åtte timer foran kroppens skjema.

Det vi ser, er neon.

Vi ser også høyhus og lave bygg. Brede avenyer og smale smau. Vi ser store fotgjengeroverganger, de største vi har sett. Vi ser striper som går på kryss og tvers. På et vis vi ikke har sett før. Vi ser elektriske ledninger floke seg, som var vi i Phnom Pehn eller Bangkok. Vi ser høye glassfader og brede avenyer som var vi i New York. Men i bunn og grunn ligner ikke Tokyo noe vi har sett før. Bare deler av henne gjør.

I gata ser vi menn kledt i dress, som haster av gårde på vei til og fra jobb. Vi ser yndige kvinner i små kjoler og lekre sko. Vi ser teensa med platåsko, hår formet som museører og stylede guttefrisyrer. Vi ser skolepiker i lårkorte skjørt og unge gutter med trøye og slips. Vi ser så mange velkledte, stilige og høyst unike stilarter rundt oss. Det er bare å lene seg tilbake og ta det hele inn. Her finnes nok av inspirasjon for enhver fashionista.

Og vi ser kvinner ikledt tradisjonsrik kimono, med hvite sokker i harde tresko. De sjokker av gårde med små skritt i trange skjørter. De er sminket og pyntet og håret er pent dandert. Ber jeg dem posere, gjør de det villig og vennlig, og med et svakt smil om munnen.

Tokyo: kvinne i tradisjonsrik kimono

Vi ser munnbind, mobiler og bøker med uforståelige tegn. Vi ser menn og kvinner som dupper av på banen eller på benken på kjøpesenteret. Sover de ikke nok hjemme? Trenger de alle en ekstra blund?

Vi ser neon, parker, trær som blomstrer. Vi ser designerbutikker, vi ser spillehaller og vi ser karaokesteder. Vi ser små, mørke barer bortgjemt under bakken. Vi ser sushikokken, teppanyakikokken, vi ser kioskselgerne. Og vi ser det yrende livet på fiskemarkedet.

Vi står opp midt på natta for å få med oss Tokyos største turistattraksjon: Tsjukiji. Vi er der før det har blitt lyst. Likevel er det full rulle, lange køer av mennesker som er klar for å spise det som for meg best nytes en kveld med et glass knusktørr hvitvin attåt: sushi.

På markedet kjører truckene rundt i en fart, fisken kuttes, selges, spises. Vi går forbi de lange køene foran de små sushi-stedene. Vi passerer alt virvaret av trucker, frysebiler og isoporesker. For vi er her for fisken, selgerne, livet på markedet.

Derfor søker vi etter markedets hjerte. Der hvor fisken ankommer, der den kuttes, fileteres, prises og selges. Og vi finner det.

Tokyo

Der er travle tilstander. Folk er stressa. De rasker på, isen flyter, blodet renner, vannet spruter. Også her suser truckene forbi mellom radene, menn roper og hoier. Små kvinner sitter stille i nesten enda mindre boder.

Vi titter og vi ser. Jeg knipser, lukter, lytter og observerer.

Ingenting kan forberede deg på Tokyo: hverken Murakami, Sofia Coppola eller Lonely Planet. Dette er byen du simpelthen må besøke for å forstå. Eller prøve å forstå. Dette er byen du må være i for nettopp å bli «lost». Akkurat som i filmen. Det er en del av opplevelsen. I hvert fall tror jeg det.

Så vi gjorde som dem, Scarlet og Bill, en kveld det ble for mye av alt: folk, neon, støy og inntrykk. Vi søkte trøst i en bar ved navn New York, på toppen av Park Hyatt. Der fikk vi oversikten. Der kom byen på avstand. Der fant vi tilbake til oss selv, blant jazz og kjente matretter. Og vi kunne skylle vår forvirring og smakfulle måltid ned med en chili mango mojito.

Tokyo by night

Nå går turen videre til Kyoto. Til da: Sayonara.

Reisetips til Tokyo

Reise til Tokyo

Vi fløy med Finnair og Japan Airlines, via Helsinki, til Narita Airport, like utenfor Tokyo.

Komme seg rundt i Tokyo

  • Metroen er enkel å orientere seg i, med stoppesteder spredt rundt i byen. Følg fargekoder som i andre metro-byer. Dagspass på metro: ca 40,- kr.
  • Taxi er rundt halv pris av i Norge
  • Husk gode sko: her gjelder det å ta beina fatt  og dra på oppdagelsesferd i Tokyos gater.
Tokyo

Severdigheter i Tokyo

Det finnes selvsagt en rekke severdigheter i Tokyo, som utsiktstårnet Tokyo Sky Tree, Buddhist-tempelet Senso Ji, kunstmuseum og mye mer. Men dette er tre av de severdighetene vi valgte oss ut:

Tsukiji fiskemarked

Tokyo

Fiskemarkedet i Tokyo er et av byens største attraksjoner, og gir en helt unik innsikt i den betydning fisk har for det japanske matfatet og kulturen i byen.

Her gjelder det å komme tidlig, og på riktig dag.  Sjekk med hotellet hvilke dager det er åpent.

Vi var der en tirsdag og kom før sola hadde stått opp. Allerede da var det lange køer hos de mest velrennomerte sushi-stedene.

Tips: Skal du komme blant de få som får overvære fiskeauksjonen, må du møte opp ved «Fish Information Center». Her slippes det inn grupper med besøkende fra kl. 5:25 til 6:15. Du gjør lurt i å komme i god tid.

NB! Det indre markedet av Tsukiji Market stengte 6 okt. 2018 og flyttet til et nytt område i Toyosu der det gjenåpnet som Toyosu Market. Men den ytre delen av Tsukiji fiskemarkedet forblir i Ginza, der det har holdt til på samme sted i hundre år.

Shibuyia krysset

Tokyo

Kjent fra en rekke filmer, dette er krysset i Tokyo, kanskje hele verden, der flest mennesker krysser gaten. Med fotgjengerfelt i fem retninger, og der det samler seg opp hundrevis av fotgjengere mellom hver gang det blir grønt lys, er dette for en severdighet å regne.

Tips: Kom deg opp i høyden for bedre oversyn – for eksempel i Starbucks andre etasje eller L’Occitane sitt serveringssted, også dette i andre etasje.

Meiji-Jingu

Meiji-Jingu, Tokyo

Tokyos største og mest kjente Shinto-shrine, beliggende i en skog midt i byen. Her minnes innbyggerne keiser Meiji, samt et sted for riter, som bryllup.

Trærne er plantet av frivillige som ønsket å hedre keiser Meiji. På vei inn mot helligdommen passerer man tønner med sake som ofres til Meijis sjel en gang i året.

Meiji-Jingu, Tokyo

Shopping i Tokyo

I

og med at vi bodde midt i shoppingdistriktet, Ginza, kan jeg mer enn gjerne anbefale dette. Her finnes alt du måtte drømme om av kjente merkevarer og lekre butikker i store flagship stores og kjøpesentre.

Omotesando er også kjent shopping-distrikt. Også her finner vi en bred aveny med alt av internasjonale merkevarer og mer til. Glem ikke å ta en titt i sidegatene her også.

Vi dro også utenfor turistområdet, på jakt etter den trendy siden av Japan, med små,  uavhengige butikker. Det ble ingen shopping på oss, men en artikkel fra et veldig spennende område utenfor tursittråkket kommer!

Matbyen Tokyo – noen restauranttips

Sushi i Tokyo

I Tokyo finnes det ikke bare restauranter på hvert gatehjørne: her er det små luker i veggen med sushi-servering overalt også i mellom gatehjørnene. Et og samme bygg kan også være fylt med serveringssteder fra kjeller til loft. Men hva stedene heter og hva som serveres er ikke godt å si. Med mindre maten er utstilt i vinduet, som også ofte er tilfellet.

Sushi

Skal du spise sushi, ta turen til fiskemarkedet! Her finner du den ferskeste sushien. Se etter de med den lengste køen! Vi fant også sushi-restauranter på shoppingsentre og rundt omkring i gatebildet, så klart. Men det japanske kjøkken er selvsagt også mer enn sashimi og sushi. Mye mer!

Teppanyaki

Det hører med å spise kobe-biff i Japan (med mindre du er vegetarianer så klart). Det er en kostbar opplevelse, men som så definitivt hører med, om du spør meg. Misono er en historisk Kobe-restaurant fra 1945, der du får tildelt din egen teppanyaki-kokk som tilbereder maten foran deg. Vår het Hiroaki Nakazono. Restauranten ligger i Ginza.

I Rappongi-området finner du mange restauranter. Det samme i Ginza. Legg gjerne turen til Ginza Dinig i 11. og 12. etg. i kjøpesenteret Misukoshi for bredt utvalg i restauranter. Vi tok også turen til Hoshino Coffee, som er en lun liten brun kafé med små avlukker.

Vi valgte også kinesisk til lunsj en dag og kan absolutt anbefale dim sum på Chinaroom på Grand Hyatt. Mandarin Oriental Tokyo har tre Michelin-restauranter med henholdsvis en, to og tre stjerner.

Vestlig mat i Tokyo

For mer vestlig mat, er et tips å sjekke ut noen av Joël Robuchon sine restauranter i byen. Avdelingen i Hillside, Roppongi, har to stjerner, og det må bestilles bord i forkant.

New York Grill er baren som blant annet er kjent fra filmen Lost in Translation. Måtidet jeg fikk servert her var langt fra japansk – men ikke desto mindre en god opplevelse. Jeg gikk for australsk lam med trøffeltilsatt polenta, med en saus med et hint av anis. Vi avrundet måltidet i baren med en chili mango mojito, med utsikt over et Tokyo by night.

Andre tips

  • Tokyo er også kjent for tema-restauranter, som Robot. Dette prøvde ikke vi denne gang.
  • Det kan være lurt å gå for en guidet food tour i Tokyo. Det vil jeg vurdere neste gang. Kanskje disse?
  • The Guardian tipser om disse ti restaurantene i Tokyo

Tips til hotell  i Tokyo

Hotell bør bestilles i god tid for best utvalg og pris. Det kan også være lurt å vurdere hvilet område du foretrekker å bo i. 

Vi bodde på Millennium Mitsui Garden Tokyo *. En kort spasertur unna fiskemarkedet og nært metro og shopping. Sengene her er gode, rommet kompakt, mens frokosten er rikholdig – om du føler deg komfortabel med japansk utvalg på morgenkvisten. Av vestlig mat er det svært begrenset utvalg, men du får i hvert fall brød, smør, syltetøy, frukt og kaffe.

Solaria Nishitetsu Hotel Ginza

Vi sjekket også ut Solaria Nishitetsu Hotel Ginza * Hotellet er stilfullt og lunt, men her er frokosten enda mer begrenset for vestlige. Det ligger imidlertid en Starbucks like ved.

Foretrekker du internasjonale fem-stjerners hoteller, finner du godt utvalg av dette i Tokyo. For eksempel disse tre: Mandarin Oriental, Grand Hyatt eller Park Hyatt Tokyo *

Tokyo

3 korte fakta om Tokyo

  • Har rundt 13 millioner innbyggere
  • Var opprinnelig en fiskelandsby
  • Blir OL-by i 2020
Tokyo

 

Les også:
Daikanyamatsu – det trendy Tokyo utenfor turisttråkket
Mer fra Japan
→ Kyoto: Templer, geishaer og markeder
→ En ekte geisha i Kyoto
→  Hiroshima 70 år etter
→ Kyushu – oppdag en ny side ved Japan

Første gang publisert 24. mars 2016. Oppdatert oktober 2018.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Hei Eleanor. Ja, det var et veldig spennende land å reise rundt i! 🙂

error: Content is protected !!