London for livsnytere

London er storbyen som fortsatt rager høyest på lister over storbyer nordmenn reiser til. Ikke så rart kanskje, så mye denne historiske og levende byen har å by på. Men det koster å være kar, om man skal nyte det beste av hva London har å by på. 

Jeg har sagt det før: Jeg elsker å se nye steder, oppdage nye reisemål, samfunn og kulturer. Men av og til hender det jeg reiser et sted, kun for opplevelsen og kvalitetstid sammen med kjente og kjære. London er et slik sted. London er et sted jeg drar igjen og igjen. Mest fordi det fortsatt er så utrolig mye uoppdaget der. Fordi det finnes så mange ulike måter å oppleve London på. Men også fordi jeg har noen favoritter der. Det er disse favorittene jeg nå skal dele med deg.

Det er bare å gå i gang med å spare. For dette er ikke London på budsjett.

Byguide: London – for livsnytere

Denne mini-guiden tar utgangspunkt i en kort weekend i London, med ankomst fredag kveld og 48 timer til disposisjon. Lenger ned finner du noen generelle reisetips til weekend-turen, samt mange idéer til hva du kan gjøre, se og oppleve. 

Fredag kveld i London

Vi skal oppleve populær-kultur! Nå gjelder det å ha booket billetter i forkant. La oss se en musical, et teaterstykke eller en konsert. Under er noen tips, og du finner flere på Ticketmaster og lignende nettsider.

Musicals:

The Lion King: Nei, dette er ikke kun for barn. Dette er så flott, storslagent og rørende, at dette er noe du bare må oppleve! (og jeg er ikke spesielt begeistret for musicals, heller). Thriller Live: Michael Jackson, King of Pop, har i flere år hatt sin egen musical her. Vi så dette før Jacksons bortgang, og det var en opplevelse. Det finnes selvsagt mange andre shows, og du vet best selv hva som passer din smak.

Teateroppsetning:

I Soho, også kjent som teater-distriktet, finnes det flere teateroppsetninger som har gått med stor suksess i flere år. Her er det også flere kjente skuespillere som har roller, som du altså kan se i levende live på scenen. I førjuls-tiden settes vanligvis A Christmas Carol opp – dette er noe som virkelig setter en i julestemning. Anbefales!  The Telegraph har flere tips til gode teaterstykker her.

Konsert: 

Det finnes ikke noen vakrere konserthall enn Royal Albert Hall! Her har jeg da selv opplevd flere store artister, som Salomon Burke, Van Morrison, Nick Cave og A-HA. Det er ikke alltid de spiller på en fredag, som for eksempel A-HA gjorde i 2013, men sjekk ut programmet her. Undersøk også eventuelt større konsertarenaer, som Wembly og O2 Arena. Nevnte Ticketmaster er bra til også det.

Dernest skal vi ut og spise!

Med et tentativt utgangspunkt i at dere muligens nå befinner dere i Soho, er det perfekt om dere nå har booket bord på legendariske The Ivy. Med unikt interiør, med en historikk som den britiske varianten av Oslos Theatercaféen, er dette stedet å gå for denne perfekte luksus-weekenden i London.

Pass på å booke bord sent nok til at du rekker det, men gjerne også med slingringsmonn til å komme noe tidligere enn reservasjonen gjelder for. Da kan det hende du er like heldig som vi var i desember, da vi ble vist til medlemsklubben The Club at The Ivy like bortenfor, for å vente til bordet ble ledig. En unik mulighet til å oppleve litt ekte upper class britisk London, vanligvis lukket for turister som oss.

Les og så disse tipsene til alternativ London-helgShoreditch: Bohemsk, alternativ og mangfoldig

Etter middag er det sannsynligvis sent, og på tide å legge seg. Med reisedag, mange opplevelser allerede og en ny dag som venter, er det lurt å spare på kreftene – du kommer til å trenge dem i morgen!

Søker du tips til gode restauranter i London? Se mine tips her!

Lørdag formiddag i London

Start dagen med den ultimate frokosten på eksklusive Chiltern Fire House, som for øvrig er et av Londons hottestede steder om dagen. Ikke minst på grunn av chef’en, som for tiden er Londons visstnok mest omtalte: Nuno Mendez. Det er tilnærmet umulig å få bord her kveldstid (men prøv gjerne i god tid før avreise). En deilig, lang frokost her er med andre ord et godt alternativ. Om våren og sommerhalvåret er det også fint å sitte ute i forhagen.

Frokost på er også et godt alternativ. Du finner flere tips til gode spisesteder i London her
Byguide: London. Her fra Chiltern Firehouse
Klargjøring av østersene på Chiltern Firehouse

Tid for shopping! Om budsjettet er tilpasset shopping eller ei – i området her ved Marylebone High Street finner du mange koselige butikker å ta turen innom, om ikke annet som for inspirasjon. Her finner du også min favorittbokhandel: Daunt Books. Når du har gjort unna strøket her, kryss gjennom den mer masete Oxford Street (ikke mitt personlige favorittstrøk) og forsett vindusshopping eller reell shopping i eksklusive New Bond Street.

Byguide: London. Her fra Daunton Books

Lunsjtid! Dette er en liten perle: La Petit Maison. Supereksklusiv og koselig fransk bistro, beliggende på et hjørne i Brooks Mews. Alltid god mat, høy stemning og lun atmosfære. NB! Husk å reservere bord på forhånd – her blir det fullt!

Mer shopping? Da kan dere for eksempel dra til klasssikerne:  Harrod’s, Selfridge’s og Harvey Nichols. 

Lørdag kveld i London

Nå er det viktig å starte kvelden på riktig vis 😉 Hva med pre-dinner sjampanje på selveste Ritz’ Rivoli Bar? Lekkert, super-elegant og garantert et sted som får deg til å sitte rak i ryggen. Alternativt Artesian på Hotel Langham, kåret til «World’s Best Bar» for fjerde året på rad.   Dernest er det dags for classy middag.

For middag med show, vil jeg anbefale stilfulle og nokså unike Quaglino’s. Har du mer lyst på asiatiske fristelser, vil jeg foreslå dim sum på fortsatt evig trendy Hakkasan i Mayfair.

Er du mer gira på party-faktor, men vil ha bra mat, er Park Chinois eller Sexy Fish to gode alternativ. Musikken er i høyeste laget, men om du ønsker dette, samt kvalitetsmat, er dette begge bra steder å ta kvelden.

Peruvianske Coya er også et godt alternativ. Fargerikt, smaksfullt og livlig. For paret som ønsker en rolig luksusmiddag i høyden, er beste tips: dra til Michelin-restauranten Galvin at the Windows

Søndag i London

Ny dag, nye muligheter. Vi starter med en sen brunch og Mimosa på The Ivy Chelsea Garden (som også har en sjarmerende bakgård om været er pent), etterfulgt av en kulturfylt søndag på museum.

Jeg ville gjerne tatt et nytt besøk hos Saatchi Gallery i Kings Road, eventuelt en tur på Tate Modern. Er været pent, er det flott å rusle en tur i Kensington Gardens og kanskje ta en kopp te på The Orangery. Et annet tips, er å ta turen til Churchill War Rooms, og se hvordan Churchill bodde og jobbet under andre verdenskrig.

→ Flere tips til museum og opplevelser lenger ned 

Avslutt med en lunsj på fabelaktige italienske Cecconi’s i Mayfair eller en av de andre restaurantene jeg tipser om her før avreise i retning flyplassen.

Byguide London: Kensington Gardens
Frodige Kensington Gardens

Tips til severdigheter i London

London er full av opplevelser, og bare det å gå rundt i Londons gater er spennende i seg selv, synes jeg. Men med så mange muligheter og tilbud, lar jeg ikke anledningen til å se et show, besøke et museum eller se en konsert gå fra meg.

Her er noen idéer til hva du kan gjøre neste gang du drar til London:

Slik får du sett mest mulig av London

London byguide

Skal du virkelig gå inn for å være turist i London, kan det lønne seg å investere i et London pass. Med dette for hånden, får du «gratis» adgang til over 60 av Londons beste attraksjoner, og en heldags hop-on hop-off-bussbillett.

Alternativt kan du reise på Themsen med hop-on/hop-off sightseeing cruise. London har så klart også klassiske hop on/hop off-muligheter med buss,  men mange reiser også fra ett sted til et annet med de helt vanlige røde bussene. 

Se London fra oven

For å se London fra oven, kan du ta turen til The Shard som gir 360 graders panoramautsikt over London. Inkludert i billetten får du et glass sjampanje. Sist jeg var i London tok jeg turen opp i Sky Garden like ved. Inngang er gratis, men du må booke billett i forkant for å komme opp dit. Det gjør du her. Et annet alternativ er å ta turen opp i London Eye, som er et av verdens høyeste observasjonshjul.

Besøk et museum

Selv har jeg lyst på et gjensyn med Saatchi Gallery i Kings Road og en tur til Victoria and Albert Museum er jo hyggelig. Tate Modern er en favoritt, mens om du med barn, er jo Madame Tussauds gjerne en suksess. Hit dro jeg med min niese for noen år tilbake. Er været pent, er det flott å rusle en tur i Kensington Gardens og kanskje ta en kopp te på The Orangery. Har du lyst å se Kensington Palace, er det også mulig.

Et annet tips, er å ta turen til Churchill War Rooms, og se hvordan Churchill bodde og jobbet under andre verdenskrig.  The National Gallery er en opplevelse, spør du meg. Inngang er gratis, men du blir bedt om å gi en donasjon. Det er mulig å forhåndsbooke en guide som vil fortelle historien bak noen av verdens mest kjente artister.

The National Gallery London

British Museum kan du se kunst fra hele verden. Og selv om jeg har passert Buckingham Palace mange ganger allerede, har jeg ennå ikke vært inne der. 

Beste tid å dra til London

Året rundt: i London er vintrene ofte milde, våren kommer tidlig og sommeren varer lenge.
 • Møt våren og forsommeren i London medio mars til juni
 • Forleng sommerfølelsen i London august og september
 • Dra til London for førjulsstemning fra midten av oktober
 • Januar er tiden å dra til London for shopping og gode salgspriser
Byguide London: Julestemning med rød buss i travle Oxfordstreet

Reise til London

Avhengig av hvor du bor i landet, finner du flyruter til London med Ryanair, SAS, Norwegian og British Airways.

Slik kommer du deg fra flyplassen

SAS flyr til Heathrow, og derfra kommer du deg raskt og greit med Heathrow Express til Paddington. Toget tar 15 minutter og togturen varer 15 minutter.

Norwegian flyr til Gatwick, og derfra kommer du deg enklest med Gatwick Express, som går til London Victoria Station. Flytoget har avganger hver 15. minutt.

Ryan Air flyr til Stansted, og derfra kan du ta tog med Stansted Express eller ta bussen.

Jeg pleier vanligvis å gå for offentlig transport inn til London fra flyplassen, men på returen hender det at jeg og reisefølget tar en bil ut til flyplassen igjen, for å spare tid.

Kom deg rundt i London

 • Metro er effektivt, enkel å finne ut av og rimeligere enn drosje
 • Nå tapper du bare bankkortet for hver tur med banen, så du trenger ikke fylle på Oyster-kortet lenger
 • Taxi er i blant nødvendig, og alltid en hyggelig affære. Men vi benytter også Uber stadig oftere i London.
 • Sightseeing buss er et godt alternativ til å se mye av byen på kort tid
 • Mange velger også å ta vanlig «dobbeltdekker» rundt i byen
 • Personlig foretrekker jeg å gå mest mulig, kombinert med metroen
Se mine tips til beste overnatting i London her

Sikkerhet

 • Politiet er godt synlig i gatebildet, britene er svært hyggelige, og stort sett oppleves det trygt å være i London
 • Som storbyer flest, det gjelder å passe på verdisakene. Også her opererer lommetyver.
 • Les ellers UDs reiseråd her

Prisnivå

 • Pundet står for tiden sterkt i forhold til den norske kronen (per april 2016)
 • Mat og drikke på de beste restaurantene koster deretter.
 • Tips ligger på 10 – 15 % på restauranter. Stadig flere steder er dette nå lagt til på regningen, som var vi i USA. Det er også vanlig å tipse drosjesjåfører.
Byguide London: blomstring i London
Det er alltid hyggelig å møte våren i London

Korte fakta om London

 • 8, 5 millioner innbyggere i Stor-London
 • Ble grunnlagt av romerne og kalt Londinium
 • London er multikulturelt, og det snakkes i alt mer enn 300 språk bare i Stor-London

Flere fakta om London finner du på Wikipedia

Flere tips til London:

→ Shoreditch: Bohemsk, alternativ og mangfoldig
→ Brixton – Londons karibiske bydel
→ Hackney og Dalston – hipsternes London

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Oii nå ble jeg sulten gitt! 🙂 Dette var virkelig et livsnyter innlegg med fullpott!! 🙂 Det må bli neste gang jeg skal til London 🙂 Først på listen er nok Chiltern Fire House for frokost, elsker frokost servert ute. Takk for gode tips!

 2. Hei, Pauline. Ja, her er det mye god mat mellom linjene 😉 Du kommer nok til å like Chiltern Fire House, tipper jeg! Super start på dagen.

error: Content is protected !!