Magiske Ronda

Magiske Ronda

En times biltur på svingete veier oppover fjellsiden bak Marbella ligger en av Spanias eldste byer midt i et magisk fjellandskap.

Ronda er en av Spanias eldste byer og kjennetegnes ved elven Guadalevín som renner gjennom den og deler byen i to. Som ved et naturens under har elven over tid gravd seg dypere og dypere ned i fjellet, og skapt en kløft, eller Tajo, på 120 meter – helt unikt for denne gamle byen i fjellene. En stor turistattraksjon, men oftest oversett av nordmenn på reise til Costa del Sol.

Utsiktspunkt i Ronda

Få nordmenn

– Det er ikke mange nordmenn som besøker oss, sier Maria i turistinformasjonen. – Det er flest tyskere, engelskmenn og spanjoler som kommer hit, forteller hun. Kanskje ikke så rart, så utsultet vi nordmenn gjerne er på sol og sommer.

Vakker kjøretur

Likevel. Dette var et sted jeg ville se, og vi la ut på biltur en vakker solskinnsdag, tidlig på morgenkvisten. Det tok oss en time å kjøre dit på svingete veier gjennom vakkert og variert landskap. Fjelltopp etter fjelltopp var dekket av små landsbyer. Andre topper var forbeholdt en og en storslått villa. Men etter hvert var det bare natur å se så langt øyet rakk. Brune og sorte geiter løp rundt på jakt etter for, voktet av gjetere med stav, akkurat slik man gjerne forestiller seg det er.

En by i høyden

Plutselig var vi der: en stor by dukket frem midt i øde fjellandskap. Vi parkerer bilen og en spasertur gjennom den lange gågata senere står vi midt i Spanias eldste, fortsatt eksisterende tyrefekterarena. Her har oksers dramatiske død underholdt spanjoler siden 1784. Dernest ventet parken Paseo de Blas Infante, som byr på et fantastisk utsiktspunkt over dalen. Storslått og dramatisk ligger denne byen høyt der oppe, og langt der nede renner elva som deler byen i to.

Jeg har samlet mine beste reisetips til Málaga og Costa del Sol i denne eboka

Byens symbol

Der den nye bydelen er stor og utbredt, er gamlebyen intim og koselig med gamle bygg og smale smau. Puente Nueve er broen som nå binder byen sammen. Dette er hovedattraksjonen for besøkende, selve symbolet på Ronda, og ble bygget for å erstatte den lavereliggende Puente Viejo. Hundrevis av menn jobbet med å bygge den 98 meter høye broen i over 42 år, ledet av arkitekt Martín de Aldehuela. Først i 1793 sto den ferdig.

Reisetips til Ronda

  • Ronda ligger 54 km fra Marbella og 110 km fra Malaga flyplass.
  • Du rekker turen fra Marbella-området og tilbake innen lunsj, om du drar tidlig nok. Likevel anbefales en heldagsopplevelse med lang lunsj et sted med utstikt over dalen under. Start turen tidlig morgen, så slipper du unna de verste busslastene med turister på sightseeing.
  • Gjennomsnittstemperatur er 15 grader. Ta med en liten jakke for tidlig morgen, da det gjerne er kjøligere her opp i fjellene.
  • Inngang til tyrefekterarenaen koster €6,50, og her finnes museum og mueseumsbutikk.

Flere reisetips fra Malaga-området i Andalucia

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!