Makelige Mahé

Welcome to paradise, ya, sier han. 10 timer i fly og en tre timer lang mellomlanding unna kalde Norge, er vi endelig fremme på Mahé, Seychellenes største øy. Her skal vi møte det nye året med tærne i sanden under den afrikanske sol.

Seychellenes Mahé er en av de 115 øyene i dette øyriket som befinner seg i Det indiske hav, vest for det afrikanske fastlandet, nord for Madagaskar og Mauritius og sørvest for Sri Lanka, hvor vi endte 2015 og startet 2016 i fjor.

I år har vi imidlertid planer om øyhopping på Seychellene i det et år går over i det neste og har valgt oss Mahé som første stopp.

Det regner når vi lander: det er høysesong og regntid på én gang. Faktisk har det regnet de siste tre ukene, får vi vite av sjåføren som er sitert over, og som henter oss etter den avsindig lange tollkøen denne morgenen. Men temperaturen er det ikke noe å si på: jevne 26 varme grader, døgnet rundt.

Stranden ved Beau Vallon Mahé Seychellene

Beau Vallon: langstrakte strender og frodige fjell

Første stopp er Beau Vallon som ligger nordvest på Mahé, på det mest kuperte området av øya. Bak oss rager frodig fjellandskap, i front er det intet annet enn turkisblå horisont og en disig silhuett av Silhouette Island.

De noe mørke skyene varer ved de to første dagene, men regnet holder seg stort sett unna. Iblant letter været, sola titter frem og den varme fuktige lufta skrus om mulig enda et par hakk opp.

Da er det jammen fristende å kaste seg uti havet vi hører rundt oss, døgnet rund. Det høres mer ut som om bølgene suser i land enn det de faktisk gjør; ruller innover stranden, jevnt og trutt, non stop. Visste jeg ikke hvor jeg var, kunne jeg nok lett mistolket lyden av dem for å være suset mellom trærne i skogen.

Beau Vallon Beach, Mahé, Seychellene

Skog er det da også rikelig av her på Mahé: regnskog, riktignok, frodig og grønn dekker den det kuperte terrenget. For her er det ikke bare hav så langt øyet kan se. Bak oss ruver fjellene med spennende formasjoner og varierte tresorter.

Beau Vallon er likevel mest kjent for den tre kilometer lange sandstranden som er myk som silke. En og annen korall ligger strandet, små skjelldyr stikker fra tid til annen hodet opp. Spredt i det særdeles tempererte vannet ligger en og annen kropp og dupper. Voksne som barn kaster seg på bølgene, leker, ler og svelger unna det salte, lunkne vannet.

Karibisk stemning

I gata som følger langs stranden er julelysene på, dag som natt. En og annen fruktselger kutter ferske mango, kokos eller andre eksotiske frukter til køer av badegjester. På restaurantene rundt er serveringen usedvanlig treg, men ikke desto mindre vennlig.

Boathouse i Beau Vallon, Mahé, Seychellene

Man skal ha god tid her på Mahé. Her nytter det ikke møte opp sulten til bords. Det er bare å legge bort vår ellers busy, vestlige, må-ha-det-med-én-gang holdning og ikle oss tålmod og en avslappet karibisk holdning, omtrent som den jeg ble kjent med i fjor på Trinidad og Tobago.

Selv om vi nå er i det indiske hav, finner jeg så absolutt flere likhetstrekk med Karibien, eller altså Trinidad og Tobago, som er min begrensede erfaring med dette området. Kanskje er det derfor Seychellene også (feilaktig) omtales som karibiske øyer i enkelte reiseartikler fra området?

Victoria – en av verdens minste hovedsteder

I hovedstaden Victoria drar vi til fiskemarkedet, der de lokale handler sin middag. Jeg besøker hindutempelet, hilser på munkene og knipser et minne av klokken som fungere både som severdighet og rundkjøring.

Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market i Victoria Mahé Seychellene

Det holder med dette korte besøket. Det er trafikk, støy og panisk handling siste dag før nyttår – alt av butikker stenger nemlig i flere dager fremover. 

Vi drar tilbake til Beau Vallon, finner et enkelt sted som serverer lokal kreolsk mat, ser ut mot havet og legger planer for hvordan vi vil markere overgangen til det nye året.

Mer informasjon om Seychellene og tips til deg som også vil på øyhopping i dette området kommer senere. Først må vi videre.

Fakta om Mahé

 • Seychellenes største øy, der 80% av de nesten 100 000 innbyggerne bor (per skrivende stund)
 • Hovedport for Seychellene: har lander utenriksflyene og cruisebåtene ankrer opp i hovedstaden Victoria
 • Victoria ligger på Mahé og er en av verdens minste hovedsteder
 • Har Seychellenes høyeste fjell, er tropisk og kupert med mer enn 75 strender

Severdigheter

 • Besøke øyas vakreste strand, Anse Petit, som ligger sørvest på Mahé
 • Beau Vallon er også flott strandområde omgitt av spennende fjellandskap nordvest på Mahé
 • Besøke Victoria: her ligger fiskemarkedet, nasjonalmuseum og naturhistorisk museum
 • Vandre i nasjonalparken og andre turstier
 • Besøke tefabrikken Tea Factory, som produserer SeyTé

Tips til restauranter ved Beau Vallon

 • La Plage er en bedre fransk fiskerestaurant som ligger ved stranden, med noen bord ute på terrassen, vendt mot havet. Serverer også burgere og vegetarretter.
 • The Boathouse er en større, uformell restaurant med servering av lokale, kreolske retter og kreolsk buffet på kveldene
 • Trader’s Vic på Hotel H er uformell restaurant med cocktailbar, live musikk og kreolsk mat, samt kjedens klassikere
 • Det finnes også en svært populær ved stranden, like bortenfor The Boathouse, som har steinovn. Denne har vi ikke testet

Reise rundt

Det er fullt mulig å leie bil, men vi valgt selv å ikke gjøre det:  her er venstrekjøring, i tillegg til smale, svingete veier med dype renner i veiskulder for å samle regnvann – og nesten fraværende autovern. Da lar jeg heller en lokalkjent ta det ansvaret. Drosje er derfor beste måte å reise rundt på, synes jeg. 

Overnatting på Mahé

Seychellene forbindes gjerne med eksklusive resorter og luksus. Men man trenger ikke bo dyrt på Seychellene – her finnes flere mindre pensjonat, leiligheter og rom til leie. Her finner du informasjon og tips om begge deler

Hotel H Beau Vallon Beach Mahé Seychellene
Dette er fra hotellet jeg bodde på. Dette har sannsynligvis lagt ned / blitt kjøpt opp siden sist.

Hotelltips til Mahé – luksushotell

Anantara MAIA Luxury Resort & Spa

Her bor du i en av de 30 villaene på halvøya for deg selv, med din helt egen butler gjennom hele oppholdet. Medlem av «The Leading Hotels of the World» og praktiserer filosofien «Whatever, Whenever, Wherever» på vegne av sine gjester.

Er tildelt bærekraftnivå 3 hos booking.com og et score på hele 9,8 av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Kempinski Seychelles Resort

Luksushotell tilbaketrukket beliggende i sør, med ca. 1 km lang strand og vakre naturomgivelser, ca. 30 min. fra flyplassen. Hotellet har 3 restauranter og tilbyr blant annet yoga fra fjelltoppen bak hotellet

Er tildelt bærekraftnivå 3 hos booking.com og et score på hele 8,5 av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Mer fra Seychellene:

Reiseguide til Seychellene

La Digue

Praslin

Denne artikkelen ble første gang publisert 31.12.2016. Oppdatert og revidert februar 2024

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
error: Content is protected !!