På øko-spa i Thailand

Som en ribbet kylling sitter jeg i et bur og blir dampet med urter, i en landsby jeg aldri har hørt om, med et navn jeg ikke kan uttale. Jeg befinner meg i Baan Chang Toon i Thailand, ikke så langt unna grensa til Kambodsja.

Over strå-taket over meg skinner solens hete stråler. Det er tett opp mot førti grader, det er høy luftfuktighet og – jeg sitter i et bur og blir dampet. Ikke minst, jeg befinner meg midt i spotlight’en. Landsbybeboerne, som består av Chong-folket, har hørt at det er kommet noen gjester fra langt der oppe i Norden. Nå vil de forevige oss i landsbyens eget øko-«spa».

Klikk, klikk, klikk.

Mobilkameraene deres går varme, og for en gangs skyld er det ikke jeg som står på baksiden av kameraet. Armene mine er nede i kurven sammen med resten av kroppen, og det er bare hodet som stikker opp av hullet, som for sikkerhetsskyld er dekket ekstra til med håndklær.

lokalt øko-spa i thailand
Urte-spa i «kyllingbur»

Blek i den varme, klamme lufta, sitter jeg og blir gjort enda varmere, enda klammere, i et helt spesielt flettverk som rommer en krakk, en dampkoker – og meg. Her sitter jeg da, med hodet ut av stråtaket og kjenner meg varm og innesperret, omsvermet av mennesker jeg aldri har møtt, og som nå står rundt meg, smiler, ler og knipser bilder av sitt besøk. Det er bare å la det stå til, og ”go with the flow”.

Baan Chang Toon ligger rundt 45 minutters biltur fra Trat og vi har vært på reise hele dagen for å komme hit. Når vi endelig kommer frem til landsbyen som venter oss, står lunsjen klar, tilrettet av de lokale, servert i landsbyens kombinerte restaurant, bibliotek, museum og ”spa”.

Etter lunsjen venter vår helsebringende kroppsbehandling. Heldigvis er jeg ikke alene, om dette. Vi er fire reisejournalister, hver av oss representerer hvert vårt land: Norge, Sverige, Danmark og Finland. Mens finnen synes det er moro å teste sauna på ekte, og veldig lokalt, vis, synes jeg denne kylling-kokeren høres litt klaustrofobisk ut. Varmt ute, enda varmere inne i buret … Men først skal jeg masseres.

Det er mye godt språk i et smil mellom mennesker. Og det er sjelden feil å le litt i lag.

Jeg ikler meg en blomstret løs og ledig kjole, og får beskjed om å legge meg til på massasjebordet. Side om side med svensken ligger jeg der og får behandling av to av landsbyens eldste kvinner i full offentlighet og til underholdning for alle som har sett frem til vårt besøk. De to kvinnene klemmer og stryker huden min, forsiktig, så forsiktig. Jeg tror de er redd for å ta skikkelig i. Vi snakker ikke hverandres språk, men vi skjønner hverandre sånn passe likevel. Det er mye godt språk i et smil mellom mennesker. Og det er sjelden feil å le litt i lag.

øko-spa i thailand

Reisetips

Om du er på ferie i Trat eller Koh Chang-området og ønsker å lære mer om hvordan den lokale befolkningen lever eller hvordan Chong-folkets dagligliv følger økologiske prinsipper, er dette er fint sted å ta turen. Du vil i så fall trenge en tolk, da de ikke snakker engelsk.

Når det gjelder spa-behandling, er dette en unik opplevelse som gir innsikt i en helt særegen og lokal form for behandling, men vil ikke kunne sammenlignes med den luksuriøse opplevelsen på et mer tradisjonelt spa.

Om Baan Chang Toon

 • En landsby der innbyggerne jobber for å bevare gamle kunnskaper om helse og behandling, og viderebringe kunnskapen til yngre generasjoner.
 • Museet heter Chong Chang Tune Live EcoMuseum
 • Tilbyr lokalt eco-spa med urtebehandling
 • Bruker selv lokale urter i behandling
 • Er opptatt av å ta vare på miljøet. Bruker for eksempel ikke plast, men pakker mat og ting inn i bananblader, på tradisjonelt vis
øko-spa i thailand
Noen av innbyggerne i Baan Chang Tuun

Ønsker du å oppleve det samme?

 • Innbyggerne snakker ikke engelsk, men du kan høre med sjåføren om han kan oversette noe innledningsvis
 • Her er enkle forhold, som også gjelder for toalett og dusj-tilbudet.
 • Du kan også gå på vandring på natursti og lære mer om Chong-folkets måte å leve på, eller du kan få en orientering om dette i museet
 • Man kan dra for å spise lokal mat og / eller ”spa”-behandling. Pris for lunsj og behandling: 800 bath. Pris for kun behandling: 300 bath
 • Taxi koster rundt 50 bath fra Trat
 • Om du ønsker å reise hit med guide, kan du f.eks. kontakte Asia Evolution Tour, som også var vår guide.
øko-spa i thailand
En av innbyggerne i Baan Chang Tun, av Chong-folket

Ønsker du månedens reisetips rett i innboksen?

Reiselykke var invitert av Thailands offisielle turistkontor i Stockholm

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Haha, så lekker du ser ut nedi den svære kurven! Det var litt av en merkelig og morsom opplevelse! Men det hørtes ikke superfristende ut å bli satt inn i en varm beholder i et allerede varmt land da.. 😛

 2. Det var veldig morsomt, og vi har ledd en hel del av oss selv der vi satt med hodet ut av kurven 🙂 Og veldig varmt og eksotisk!

error: Content is protected !!