Pompei. Vulkanlandet

Pompei

Pompei
Foto: Mette S. Fjeldheim

Det er mer enn den vakre naturen, de sjarmerende byene langs Amalfi-kysten, den gode maten og de berømte greco-vinene som trekker turister til Sorrento-halvøya.

Et besøk her er nemlig også et fint utgangspunkt for å besøke vulkanen Vesuv og byen Pompei, som det fortsatt jobbes med å grave frem fra asken.

Vesuv

Vesuv ryker …
Foto: Mette S. Fjeldheim

På toppen av Vesuv kan man gå rundt langs kanten. Skrenten ned fra høyden er bratt, og sikringen så som så til tider. Herfra har vi  fantastisk utsikt. Noen dager tidligere stor jeg på høyden i Napoli og så mot Vesuv. Nå titter jeg tilbake. Jeg ser også ut i havet, til Capri, hvor jeg har vært i mellomtiden.

Fra toppen av jordskorpa titter jeg ned i krateret. Det er fascinerende – og litt skummelt. For Vesuv ikke er død. Den ligger bare der og hviler litt. Og slipper ut litt damp innimellom. 

Røyken er virkelig, dette er ikke en gimmick iverksatt for turister. Det er rett og slett damp som innimellom siver ut gjennom sprekker i fjellet. Når skjer neste utbrudd? Det er det ingen som vet. Det hevdes at det nå er stille før stormen. Ekspertene er sikre på at det en gang i fremtiden vil komme et nytt og ødeleggende utbrudd herfra. Likevel blir napolitanere og innbyggere i småbyene tett på vulkanen boende. Jeg tenker litt på dem der jeg står på toppen og ser ned mot dem. Lever de på lånt tid? Hvordan tør de dette?

Vesuv er under konstant observasjon av eksperter. Skulle det bli faretruende hett, sendes det ut varsel til beboende og turister. Vi som bare er på besøk skal ikke ha noe å uroe oss for. En viss spenning kan en likevel kjenne. Hva hvis …?

Vår tur gikk videre herfra til Pompei – denne gamle romerske byen som ble begravet av nettopp Vesuv. Her bodde det 20 000 mennesker. I år 79 ble byen lagt under aske. Først i 1748 startet man utgravingene, som fortsatt pågår. Ved å besøke Pompei, drar man rett og slett tilbake i tid – til slik en italiensk by var rundt den tiden Jesus levde. Vi går på de samme brosteinene, vi kan se sporene etter kjerrer som har vært dratt av hester i samme spor år etter år – for rundt to tusen år siden.

Pompei

Amfiteateret
Foto: Mette S. Fjeldheim

Pompei

Levende begravet i aske
Foto: Mette S. Fjeldheim

Pompei

Eldgammel brostein i Pompei
Foto: Mette S. Fjeldheim

Pompei

Pompei
Foto: M. S. Fjeldheim

Vår guide er en pensjonert skolelærer, som ivrig og muntert beskriver hvordan de levde her i Pompei for alle disse årene siden. Vi får besøke husene, vandre rundt i dem, og vi får se hvordan det var å leve den gang da. Han viser oss familiehus, mer luksuriøse villaer, og tabernaer (leiligheter for de mer ubemidlede). Han viser oss amfiteateret. Hvilke tegn på steinen i bakken som signaliserte hvor horehusene lå. Vi får se avstøpninger av mennesker som døde i vulkanasken, slik de sto, lå eller gikk da Vesuv brøt ut. Kroppene ble bevart av jordens indre. Nå ligger de på utstilling, til fascinasjon for turister. Jordens indre og makt, og hva den kan finne på, blir nokså synlig for enhver som gjester Pompei og Vesuv.

Vesuv

Utsikt fra Vesuv en disig dag
Foto: Mette S. Fjeldheim

Kilder: Turen går til Sør-Italia, 2007 (Aschehoug forlag), egne notater og fotos. Reisen ble foretatt påsken 2006. 

 

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.