Praslin – øya med de morsomme kokosnøttene

Unescos verdensarvliste rommer så mangt; som de merkelige utformede kokosnøttene Coco de Mer i den tettvokste skogen Vallée de Mai på Praslin. Og de finnes kun på Seychellene, som her på Praslin, Seychellenes nest største øy. 

Vi tok turen til Praslin en times båttur unna hovedøya Mahé og gikk på vandring i naturreservatet omtrent midt på øya; Unesco- vernede Vallée de Mai. Det er her de vokser, Coco de Mer. Sammen med øyas vakreste strand, Anse Lazio, er dette de to høydepunktene flest besøkende kommer til Praslin for å se.

Coco de Mer – Unesco-vernede kokosnøtter

Ofte omtalt som «kjærlighetsfrukt» og helt unikt utformet, er dette de største kokosnøttene i verden og så tunge at de fort kan drepe enhver som befinner seg på feil sted – om de faller rake veien ned i hodet. Coco de Mer er også et attraktivt bytte for den som ikke respekterer hverken loven eller naturen.

Formet som kvinners bakende er de blitt litt av en attraksjon. Vi finner dem i altså i den Unesco-vernede nasjonalparken  Vallée de Mai, der også det mannlige motstykket befinner seg – ja, ganske riktig. Formen minner om et mannlig kjønnsorgan, og det er her frøene som befrukter palmetreet kommer fra.

Coco de Mer er da også blitt selve nasjonalsymbolet for Seychellene; stempel i passet, skilt, tepper om bord på båtene – you name it – har fått dette ikonet påklistret.

Anse Lazio – Praslins vakreste strand

Vakkert beliggende langt utenfor allfarvei ligger stranda som regnes som en av Seychellenes (og derfor en av verdens) vakreste strender. Her er vi langt fra bebyggelse og nærmeste hotell – det vil si, enn så lenge. Et hotell er under oppføring ikke så langt unna. Men foreløpig er det kun naturen selv som gir skygge for hodet på en melis-dekket sandstrand. Bak stranda og skjult fra havet ligger en enkel restaurant som tilfeldigvis også har et av øyas beste kjøkken. Med en slik beliggenhet er også restauranten i seg selv en severdighet.

Men den idylliske stranda skjuler også en tragedie: i 2011 var det to haiangrep på to korte uker, begge med døden til følge. I dag er det imidlertid satt opp hai-nett, som skal sikre at tilsvarende aldri skjer igjen.

Anse Lazio Seychellene

Reisetips til Praslin

Reise dit

 • Det går hurtigbåt fra Mahé, som tar rundt en time
 • Fra La Digue tar turen ca. 15 minutter
 • Den internasjonale flyplassen ligger på Mahé
 • Det går også an å fly mellom øyene

Ferje til Praslin

Nasjonalparken Vallée de Mai

 • Det finnes tre ulike turstier å følge
 • Parken har også rikt fugleliv
 • Inngang koster SCR 320 per pers. (barn under 12 år gratis)
 • Du kan gå alene eller bli med på guidet tur
 • Det finnes et turistsenter med café, toaletter og en liten kafé
 • Coco de Mer kan kjøpes som suvenir, men pass på å ha papirene i orden. Det er et utbredt svart marked, så styr for all del unna om du blir tilbudt en kokosnøtt uten sertifisering.

Inngang til nasjonalparken Vallée de Mai Praslin Syechellene

Anse Lazio

 • Du kommer dit best med bil. Vi avtalte henting med sjåføren som kjørte oss dit.
 • Finnes ingen fasiliteter, bortsett fra restauranten bak stranda
 • Lunsj på Bonbon Plume anbefales!

Strandliv på Anse Lazio Praslin Seychellene

Anbefalte restauranter

 • Pirogue: lokal kreolsk restaurant over veien fra stranda Cote d’Or Beach. Enkelt interiør, pent og rent, regnes for en av øyas beste. Minus: må betale for wifi (!).
 • Bonbon Plume: Enkel restaurant med god sjømat ved Praslins beste strand (Anse Lazio), idyllisk til under palmetrær og med utsikt mot havet. Grillet fersk fisk, hummer m.m.
 • Café des Arts: Sjømatrestaurant ved Cote d’Or Beach. Kjent for god kvalitet. NB! Menn må gå med langbukse.
 • St. Pierre Beach Restaurant: Bred meny, grillet fisk, pizza med mer. Ligger på hotel Paradise Sun. Medium bra kjøkken.
Herremåltid på enkel restaurant Anse Lazio Praslin Seychellerna

Herremåltid på Bonbon Plume ved Anse Lazio

Korte fakta om Praslin

 • Seychellenes nest største øy (37 km2)
 • Det sentrale høylandet når opp til 36 moh.
 • Har rundt 9000 innbyggere
 • Har flotte strender, gode restauranter og ligger kun et kvarter unna La Digue
reklame: affiliate-lenker til booking.com

Tips til overnatting på Praslin

Det finnes både gjestehus og eksklusive luksushotell på Praslin. Det mest eksklusive er Hotel Raffles.

Les om Raffles her

Vi valgte å bo ved Baie Sainte Anne, som har fin strand og flere gode spisesteder

Dette er de vi har sjekket ut:

Hotel Le Duc

Kunsthotell med 39 rom, frodig hage med basseng og skulpturer. Café de Arts er en del av hotellet, med tilgang til strandlinje og solsenger på Cote d’Or Beach. Her bodde vi!

Les mer

Paradise Sun

Større resort i kolonistil i Baie Sainte Anne. En av de første hotellene på Praslin og ble gjenoppbygget etter tsunamien i 2004. Egen strand og flott beachrestaurant. Personlig sjekket ut.

Les mer

Pirogue Lodge

Et mindre pensjonat en gate bak stranda. Har seks rom med aircondition og en av Praslins beste kreol-restauranter. Pensjonatet ser bra ut og har høyt score på Booking.com

Les mer

Mer å lese fra Seychellene

2 kommentarer

 • Haha, ja de var spesielle de kokosnøttene! Nesten litt skummelt å gå under de trærne i tilfelle nøttene faller ned? Vil ikke ha en slik i hodet altså. 😛 Skjønner godt at den stranden er regnet som en av de flotteste i verden!

 • OnTrip.dk sier:

  WOW det er da lige et sted man sidder og drømmer om på en kold vinterdag. Har godt læst om de meget anderledes kokosnødder, så sjovt at se billeder af dem. Uhh den strand og det hotel. Jeg er klar til at pakke kuffeteren med det samme, Mette. Tak for det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.