Priorat – vinmarker og turterreng i høyden

Priorat – vinmarker og turterreng i høyden

Priorat er et vindistrikt som ligger særdeles vakkert til i fjellandskapet ved Serra de Montasant i Catalonia: et område som frister til kombinasjonen av gode mat og vinopplevelser og aktiviteter som fjellturer, sykkelturer eller vandringer gjennom koselige små landsbyer. 

I høyden bak Terragona ligger fjellkjeden Serra de Montsant, som i 2002 ble erklært naturpark. Høyt over de imponerende vinmarkene som svinger seg rekkevis opp og ned bratte skråninger, rager dette massive fjellet mer eller mindre rake vegen opp.

Vinmarker ved Serra de Montesant

Det er fristende å be sjåføren stoppe, hente frem fjellskoene jeg ikke har med og starte vandreturen  på en av de mange turstiene som finnes her. Men jeg gjør jo ikke det, selvsagt.  For vi er her på dagstur, på en unik vinreise og roadtrip gjennom dette tørre og likevel merkverdig irrgrønne terrenget. Hva  som venter oss, vet jeg lite om.

Christoph Kammüller svinger av fra svingete asfalt og følger en like svingete grusvei oppover høyden over en dal som åpenbarer seg nærmest ut av intet. Christophe er pressesjef i Torres, og etter mye Wow! og Amazing! fra oss i baksetet, parkerer han bilen på toppen av vingården. Her er trekker han frem to ulike vinflasker fra den medbrakte kjølebagen. Salmos og Perpetual er laget av vindruer fra nettopp disse vinmarkene vi befinner oss i.

Med hånda om glasset, der noen påkostede dråper vin fra de samme vinrankene jeg står og ser over, slår det meg: Slike vinmarker har jeg aldri sett før. Jeg har absolutt sett varianter av det. Jeg har vandret i Cinque Terre og sett de utrolig imponerende oppbygde vinmarkene som er blitt en del av Unescos verdensarv.

Jeg har sett te-plantasjene på Sri Lanka, med frodige, duvende åser, fylt med grønne  teplanter. Disse vinmarkene her i Priorat er på sett og vis som en slags krysning av dette, visuelt sett.

Vindistriktet Priorat

Denne vinmarken er kategorisert som DOQ (Denominació d’Origen Qualificada), det høyeste kvalitetsstempel innen spanske viner. Jordsmonnet er karrig, markene ligger i høyden og plantene befinner seg konstant i en bakke. De overlever her, fordi røttene presser seg ned gjennom skifer og jordsmonn, der de suger til seg den fukten de trenger.

Får de ikke nok fukt, tar de seg en timeout. Det kan man se dersom bladene blir brune før det er dags. Da vil de ikke mer. Da er det bare å vente til neste sesong. Men de fleste ser ut til å klare seg godt. Klimaet her er varmt om dagen, men 10-15 grader kjøligere på kvelden. Slik overlever plantene det karrige jordsmonnet, mens druene blir konsentrerte, søte og danner grunnlag for den berømte vinen blant vinkjennere; Priorat-vin.

Sola henger høyt på himmelen. Det er varmt, det er tørt og det er midt i innhøstingen. Man skulle kanskje ikke tro at rødvin er på sin plass å servere sånn midt på dagen i denne varmen. Vinmakeren vi møter litt senere er i hvert fall særdeles skeptisk til idéen. For målet med vår lille roadtrip er et besøk hos den lille vingården El Llorat. En vingård som ligger usedvanlig vakkert til, i et landskap som skapt til å utforskes til fots.

– Det går faktisk en tursti like forbi her, sier Eva Garcia. Vi møter henne litt senere på vingården, der hun jobber som vertinne. El Llorat er en liten, eksklusiv vingård som dyrker vindruene etter lokal tradisjon her i fjellene, men som har investert i både ståltanker og enda mer avanserte tanker av sement – deriblant en tank formet som et egg. Det hele for å kunne skape den best mulige vinene av disse helg spesielt fremdyrkede druene.

Eva Garcia er kanskje liten og vever, men – for å sitere henne selv: – I may be small, but I’m a strong woman. Synlig stolt av sitt arbeidssted, tar hun oss imot og viser oss rundt i produksjonen. Truckene er på vei inn med kasse etter kasse med saftige, søte blå druer. Vi ankommer midt i den travleste tiden; innhøstingen.

Eva forklarer hele prosessen med de håndplukkede druene som senere sorteres for hånd, som fordeles i ulike tanker og senere legges på fat i henholdsvis 14 og 18 måneder. Kun de beste druene får være med på denne prosessen. De øvrige blir sendt til andre vingårder.

– You tasted Perpetual outside?! In the sun?! With no shade?!  

Jordi er intet mindre enn bestyrtet.  Jordi Foraster er nemlig selveste vinmakeren av vinene Salmos og Perpetual. Og han mener dette er viner som skal nytes på kvelden, eller i det minste i et kjølig rom, under tak, som smakerommet de har her på El Lloar. – Men skal du drikke vinen, skal du ha den til ost eller pasta med en kraftig ost, sier han. Eventuelt sjokolade. Men den må være mørk og bitter, legger han til.

Selv tenker jeg at det å stå der mellom vinrankene i vinmarken Priorat, på 539 meters høyde, med denne utrolig flotte utsikten foran seg og en smaksprøve av en avkjølt Perpetual i et vinglass absolutt ikke var feil. Det var en sjelden opplevelse, rett og slett.

Men vel hjemme i Norge, når det er vinter og kulda har inntatt hovedstaden, har jeg planer om å smake både Salmos og Perpetual på følgende vis: med en god pepperbiff etterfulgt av mørk, bitter sjokolade. Det siste altså etter tips fra vinmakeren selv.

Vi forlater Jordi og gutta hans. Han og folka hans har nervene i høyspenn nå, disse dagene. Det er innhøsting, og det er nå det gjelder! Det handler om timing, og arbeidsdagene er lange. Vi lar dem jobbe videre. Og lover jeg lover i mitt stille sinn å servere min medkjøpte vin fra Priorat med andakt ved en senere anledning.

Andre artikler fra området:

En vinreise i Penedés
Barcelona – byen som har alt

Vinområdet Priorat

Viner fra Priorat-området har, sammen med Rioja-området, høyeste kvalitetsrangering i Spania (DOQ)

Klassisk vin fra Priorat er laget av druene Garnacha og Cariñena

Vinene herfra er kjent for å være kraftige røde viner, som best passer til kjøttretter

Historien om vinmarkene i Priorat startet i klosteret Cartoixa d’Escala dei (trappene til himmelen) på 1200-tallet, der munkene dyrket vindruer til nattmessene

Priorat-området har en rekke småprodusenter. El Llorat er en av de større, men fortsatt en småskala-produsent. Du finner flere tips til vingårder hos www.visitpriorat.com

Reisetips til Priorat

Det går fint å dra  på denne dagsturen om du bor i Barcelona, Villafranca, Sitges eller omegn

Spis lunsj på Restaurante Sport i Falset

Det er også mulig å kombinere en tur hit med en tur til Monastir de Poblet i Conca de Barberá og lunsj på Mas Rabel i Penedés. Les mer om dette her

Om du vil overnatte i området, er det mange fine fotturer å ta i området. Det er også vanlig å sykle i dette området

Besøk en av de idyllisk beliggende, historiske landsbyene i området: Siruana eller Prado

Dra på ost og vin-smaking eller sjokolade og vinsmaking på El Lloar

Flere tips til reiseopplevelser finner du på Visit Priorat sin nettside

Tips til overnattingHOSTATGERIA DE POBLET

Bo blant munker ved Unesco-vernede Monastir de Poblet*
Monastir de Poblet

HOTEL HOSTAL SPOR

Bo i koselige Falset, selve vin-hovedstaden i Priorat *
Hostal Sport i Falset

Pressetur: Reiselykke var invitert av Torres


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!