Reiselykke er den kriblende lykkefølelsen av å stå på farten til et nytt sted i verden med kofferten i hånda eller sekken på ryggen.

 

For ikke å snakke om den boblende gleden som popper rundt i kroppen når man reiser, oppsøker nye steder, oppdager noe nytt eller dumper over noe man ikke hadde planlagt eller hadde kunnet forutse at man skulle oppleve.

Reiselykke er å vandre rundt i verden eller nabolaget, se nye steder eller oppleve kjente trakter på en ny måte. Reiselykke er å være nysgjerrig, oppsøkende, åpen og interessert i andre kulturer, i møte med nye mennesker – og ikke helt vite hvordan dagen vil ende. Det er å søke seg videre, forbi turismen, bakenfor det de vil man skal se – og gjøre et forsøk på å oppdage det ekte, sanne, det genuine.

Reiselykke er å utfordre seg selv, teste egne grenser – og å innse at jo mer man reiser, desto større blir verden. Merkelig nok. Samtidig som alt kommer nærmere.

Reiselykke er duften av varm storbyasfalt, av krydder og koriander rundt neste gatehjørne,  av salt hav og blomsterenger. Reiselykke er lyden av fløytende biler som siger sakte som en gul elv oppover avenyen, det er vakker sang av fremmede fugler, det er muezzinen som kaller inn til bønn. Det er fornemmelsen av tropisk klima som legger seg som en klam hinne over huden, og som dukker opp igjen like etter en forfriskende dusj. Det er den ramsalte vestlandske vinden som river pusten ut av kroppen, det er sjøsprøyten som står mot klippene og det er å ligge henslengt lyttende til den vare klukkingen av bølgeskvulp i skyggen av et palmetre. Reiselykke er å oppleve hele verden med alle sine sanser og fortape seg i opplevelsen.

Reiselykke er å planlegge neste tur, neste reisemål, neste reisedrøm, men det er også å hente frem gamle bilder, tenke på mennesker man har møtt, steder man har vært, reiser man har opplevd. Reiselykke er å sitte tilbake noe klokere, litt mer erfaren, enn før man dro.

Jeg heter Mette, og jeg er Reiselykke. Her står jeg på toppen av Malaysia og i bakgrunnen ligger Thailands mange øyer

This post is also available in English: The Way I See the World as a Traveler