Byguide med reisetips til Cinque Terre

Langs kysten av Liguria ligger et helt unikt landskap med fem verdensberømte små landsbyer langs kysten. Selv har jeg vært der flere ganger og deler noen av mine reisetips til Cinque Terre her.  Jeg har også utgitt en reiseguide (ebok) fra området – revidert og oppdatert med enda flere reisetips for 2024.

Sist oppdatert feburar 2024

Cinque Terre er de fem landområder som inngår i nasjonalparken og det Unesco-vernede området i Liguria. Her ligger også de fem små landsbyer: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore.

Denne artikkelen inneholder reklame for min reiseguide Cinque Terre på 1-2-3, som du får kjøpt i min nettbutikk reiselykkemedia.no

Stadig flere oppdager dette vakre italienske området. Mange reiser hit for å vandre fra landsby til landsby. Andre drar for å oppleve selve atmosfæren, eller bare for å se disse små, pittoreske og fargerike byene. Men jeg mener den beste måten å oppleve Cinque Terre på, er å bare være der – og gjøre litt av alt, over tid.

Det er ikke nødvendigvis bare-bare å finne ut av hvordan man kommer dit, hvordan man tar seg rundt, hvor man bør bo, og hva det egentlig innebærer å vandre fra landsby til landsby – eller rundt i området for øvrig. Jeg deler derfor noen nyttige reisetips til Cinque Terre her med deg som planlegger turen dit. Men først, tenkte jeg at det kunne være nyttig med en liten innføring i de fem landsbyene i nasjonalparken.

-> Jeg har utgitt reiseguide til Cinque Terre! Les mer her 

Reisetips til Cinque Terre: statuen San Francesco i Monterosso al Mare
Reisetips til Cinque Terre: Dette er statuen San Francesco som står over stien i Monterosso al Mare

De fem landsbyene i Cinque Terre

Det finnes faktisk flere landsbyer enn dette i Cinque Terre. Jeg har selv besøkt Volastra, for eksempel, som ligger i høyden over Manarola. Men de fem landsbyene som inngår i nasjonalparken, er de som ligger mot havet – og som altså bare en del av Unesco-området. Disse er Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso di Mare.

Feriebyen Monterosso al Mare

Monterosso al Mare er den eldste og største av de fem små landsbyene i Cinque Terre. Denne landsbyen finner vi lengst nord, og er også den av de fem som best passer å feriere i, om man ønsker strender.

Monterosso al Mare i Cinque Terre

Monterosso består i dag av to deler; en gammel, Centro Storico, og en nyere del, Fegina. Disse to by(del)ene er naturlig inndelt i to bukter, som er forbundet med en tunnel. Når du kommer ut av togstasjonen står du med følgende valg: å gå til høyre eller til venstre. Skal du til den gamle bydelen, går du til venstre. Følg veien langs havet og rund av til stien rundt tunnelen om du vil gå den vakreste turen, eller du går tvers igjennom tunnelen om du har det travelt eller har mye å bære på.

Gamlebyen finner vi her, like bak havnen, og består av fargerike og sjarmerende mursteinsbygninger. Bak Piazza Garibaldi ruver klokketårnet og på den åpne plassen finner vi selve sentrum for gamlebyen, med to populære barer og en lekepark. Utenfor sesong er det også her de lokale møtes, for en øl, på luftetur med hunden, eller for å la barna løpe og leke før leggetid.

I den nyere delen finnes flere hoteller, restauranter og er mer resort-preget enn den historiske delen. Strendene her er av sand og småstein og ble for øvrig listet av av Forbes som en av verdens mest ‘sexy strender’ i 2006. Det er i Monterosso vi finner flest restauranter og overnattingssteder av de fem landsbyene.

Jeg har utgitt en reiseguide med reisetips til Cinque Terre! Les mer her

Vernazza – Cinque Terres juvel 

En særdeles vakker havneby, et gammelt slott og en kirke. I Vernazza finner vi en av Cinque Terres beste restauranter og en særdeles liten togperrong.

Vernazza i Cinque Terre
Vernazza sett fra stien som går fra Monterosso al Mare

Nede ved den hestesko-formede havnen ligger båter trukket opp på land utenfor sesong. Piazza Marconi befinner seg nettopp her ved havnen og er byens hjerte, med uteservering i høysesong, omkranset av restauranter og barer, nedenfor slottet Dorias vaktsomme blikk.

Vernazza er en bilfri liten landsby, med rundt 600 innbyggere, et gammelt fort og en historisk havnekirke. Hovedgaten Via Roma leder an fra elven, via stasjonen og ned til piazzaen og havnen, mens smale smau og trapper, caruggis, løper ut fra hovedgaten.

Reisetips til Cinque Terre_Vernazza
Vernazza i Cinque Terre

Vinbyen Corniglia

Corniglia er den mest tilbaketrukne landsbyen av de fem, og den eneste som ikke ligger ved havet. Hele 382 trappetrinn fører opp til platået 100 meter over havet.

Coniglia i Cinque Terre

Corniglia har likevel strender man kan nå. På hver side av byen ligger det en mindre steinstrand. Men trappeturen opp igjen er noe mer anstrengende.  Da kan det kanskje friste med en is hos Dorka i iskiosken i Via Fiesci?  I den lille gatestumpen ligger hele tre gelateria, alle drevet av samme familie.

Sentrum av Corniglia dreier seg rundt det lille torget Largo Taragio, der det finnes et par restauranter. Følger du gaten Via Fiesci til endes, kommer du til et utsiktspunkt med fantastisk utsikt.

Om du skal ned til eller opp fra togperrongen, kan du også benytte deg av en minibuss, dersom nesten fire hundre trappetrinn høres uoverkommelig ut.

Sti mellom Volarola og Manarola
Reisestips: gå via Volarola fra Coniglia til Manarola, og vandre mellom vinranker og olivenlund høyt over havet

Sukkersøte Manarola

Manarola ble i sin tid grunnlagt av innbyggere fra Volastra, som flyttet ned mot havet.

Manarola i Cinque Terre

Den lille landsbyen, som er Cinque Terres nest største, er bygget opp i en klippeformasjon med en tydelig kløft. Her finnes en liten havn som gir ly for lokale fiskebåter, som også blir trukket helt opp på land over havet.

Bygningene er delvis bygget opp langs denne bratte kløften og langs elven Rio di Groppo. Fra de høyestliggende bygningene er det fantastisk utsikt over området rundt Manarola.

Vinstature i Manarola, Cinque Terre

Hovedgaten i Manarola er Via Discovolo, og hovedtorget, Pazza Capellini, er relativt nytt, ettersom det ble bygget i 2004.

Elvebyen Riomaggiore

Riomaggiore er den sørligste byen av de fem, oppkalt etter en elv som en gang rant gjennom byen.

Riomaggiore i Cinque Terre

Riomaggiore er spesielt kjent for det marine livet i havet like utenfor, i tillegg at det er nettopp her Sentiero Azzurro (SVA) starter. Denne korte, idylliske stien fører fra Riomaggiore til Manarola, og går under kallenavnet ”Kjærlighetsstien” (Via del’ Amore).

Husene i Riomaggiore er bygget rundt elven Rio Maggiore, som i dag er tildekket. Mens fiskerkvartalet naturlig nok holder til nede ved havnen, har bønder slått seg til lenger oppe i byen.

Hovedgaten Via Colombo i Riomaggiore, Cinque Terre

Byens hovedtorg er A Pie de Ma og langs hovedgaten, Via Colombo, finner vi barer, restauranter, dagligvarebutikk og delicatesseforretning. Riomaggiore har også to små steinstrender, en på hver side av byen.

-> Du finner mer informasjon om alle landsbyene i reiseguiden Cinque Terre på 1-2-3 . Les mer her

Reisetips til Cinque Terre

Den beste måten å oppleve Cinque Terre på, er å bo der, vandre der og spise der. Det rekker ikke med en dagstur, selv om man faktisk kan besøke alle fem landsbyene langs kysten på en og samme dag – enten ved å vandre eller ta tog eller båt fra landsby til landsby.

Vandretur i vinmarkene i Cinque Terre

For det er først etter at dagsturistene drar eller før de ankommer man får den genuine opplevelsen av Cinque Terre. Det beste, mener jeg, er å dra dit utenfor sesong. Da kommer du lettere i kontakt med lokalbefolkningen, og får slik nærmere kunnskap om områdets spennende historie. Her kan du lese om når det er best å reise hit

-> Alle mine beste reisetips til Cinque Terre  finner du samlet her

Vandreturer i Cinque Terre

Dette er hovedårsaken til at mange velger å reise til nettopp Cinque Terre: å vandre mellom de fem landsbyene hvis italienske omtale er Cinque Citta.

Sti mellom Monterosso og Vernazza
Sti mellom Monterosso og Vernazza

Den meste kjente turstien er Sentiero Azzurro, også kaldt Blue Trail og Trail No. 2 – men offisielt heter den nå SVA (det er slik den merkes av på kart og skilt). Dette er en tursti som består av fire individuelle stier, som fører mellom alle fem landsbyene langs Liguria-kysten. Hele turen kan gjennomføres på en dag, eller rundt seks timer – så sant alle stiene er åpne. Per i dag er to av stiene stengt.

Men nasjonalparken er stor, og det er en rekke alternative ruter å vandre i dette vakre landskapet. Kjøp deg et turkart på togstasjonen, sett deg inn i løypenettet, eller kontakt en guide for guidet tur i og rundt Cinque Terre.

-> I reiseguiden Reiselykke i Cinque Terre beskriver jeg vandreturen, samt deler tips til et par alternative turstier og ruter.

Mat og vin i Cinque Terre

Når man har vandret mellom vinranker og terrasserte vingårder en hel dag, gjør det virkelig inntrykk å smake på de hvite vinene som produseres her i området. For det er mest av dem – de hvite – selv om det er begynt å bli produsert noe mer rødt i de senere årene.

Spaghetti Vongole

Imidlertid er det en helt spesiell vin som er mest kjent her i området; den søte Schiacchetra-vinen, som passer spesielt godt til dessert eller til ost. På de bedre restaurantene kan man være riktig heldig og få et aldri så lite glass sammen med regningen. Det kan også være et tips å kjøpe dette med seg hjem, selv om prisen er noe høy. Ellers er det tørr hvitvin (DOC) som er kjennetegnet på viner produsert i dette området.

Du kan lese mer om viner fra Cinque Terre her

I tillegg til vindruer er det spesielt økologiske sitroner og oliven som dyrkes her i de terrasserte jordlappene langs fjellsiden. Den lokale pasta-varianten trofie, er kort og snurret, og lages vanligvis av hvetemel eller kastanje, og serveres oftest med en lokal variant av grønn pesto, som jo kommer fra Liguria (Pesto Genovese). Det gjør for øvrig også minestrone-suppen, i hvertfall finnes en egen lokal variant her. Spagetti Vongole er hyppig servert, og det samme er sardiner i ulike varianter.

-> I reiseguiden Cinque Terre på 1-2-3 deler jeg tips til flere anbefalte restauranter

Dagens fisk i Cinque Terre
Dagens fisk og et glass hvitt Cinque Terre-vin

Komme seg rundt i Cinque Terre

 • Med tog: Det går tog mellom hver av byene og det tar kun noen få minutter mellom hver enkelt stasjon. Billett kjøpes på automat eller bak disk på gjeldende togstasjon. Pass på at du tar toget som stopper i hver av byene, og ikke et av de som passerer forbi. Se etter Cinque Terre Express Train.
Togperrongen i Vernazza
Togperrongen i Vernazza
 • Med båt: Du kan også ta båt fra by til by, unntatt til Corniglia, da det ikke er båthavn her. Båtene går i sommersesongen.
 • Med bil: Som nevnt, anbefales det ikke å reise rundt i Cinque Terre med bil. Men er du på reise med bil i Italia, og legger veien om Cinque Terre, er beste anbefaling å la bilen stå i for eksempel La Spezia eller Levanto og ta toget videre. Merk at det er få parkeringsmuligheter også i Levanto.
 • Til fots: Det går altså an å vandre til fots fra landsby til landsby i løpet av en dag, så sant alle fire turstiene er åpne (per i dag er to av stiene stengt). Her har jeg skrevet mer om vandreturen Sentiero Azzurro.

Reise til Cinque Terre

Man kommer lettest fra Norge til Cinque Terre med fly til Pisa, Milano, Genova eller Roma. Nærmeste flyplass er Pisa. Derfra kan man ta tog, buss eller leiebil. Det siste anbefales ikke. Til det er landsbyene for små, parkeringsplassene for overfylte og veien i åsen over for svingete.

Et godt, men mer tidkrevende, alternativ er å ta toget hele veien fra Norge. I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Dersom du kommer med fly til Pisa (som er nærmeste flyplass):

Det går shuttletog fra flyplassen til togstasjonen Pisa Central. Den korte togturen koster per dags dato €2,70 og reisen varer bare noen få minutter.

Tog fra Pisa Centrale: Enkelt strekninger må du bytte tog i La Spezia underveis. Selv dro jeg direkte til Monterosso al Mare for €12. Det går tog flere ganger om dagen, og turen tar i overkant av en time (avhengig av hvilket tog du reiser med) . Billett til både shuttle-tog og toget fra Pisa Centrale kan kjøpes samlet i en luke på flyplassen.

Merk: Priser kan endres, og det er varslet prisøkning på turkort og togbilletter for sesong 2024.

Det går også tog fra Milano, Genova og Roma, om du flyr dit. Dersom du kombinerer en tur til Cinque Terre med andre deler av Italia, er tognettet i Italia godt utbygget. Sjekk tider på Trenitalia, for eksempel.

Cinque Terre reiseguide

Reiseguide til Cinque Terre

CINQUE TERRE på 1-2-3 er en digital guide til Cinque Terre, med 115 innholdsrike sider. Oppdatert for sesong 2024. 

Her får du tips til gode restauranter og utvalgte hotell, tips til turer i nasjonalparken, informasjon om lokalmat og vinproduksjon, vinsmaking og severdigheter. 

Inneholder lenke til kart med avmerkede steder. 

Klikk her for å gå til butikken

Visste du?

 • Cinque Terre er Italias minste nasjonalpark, samtidig den tettest befolkede, med 3860 hektars område
 • Der er 5 000 innbyggere fordelt på fem landsbyer
affiliate-reklame for booking.com

Overnatting i Cinque Terre

De fleste overnattingsstedene i de fem landsbyene i Cinque Terre er små to til tre-stjerners hotell, pensjonat eller B&B. Det finnes også leiligheter og rom for utleie, samt et par større hotell som kan skilte med fire stjerner.

Overnatting i Monterosso al Mare

Monterosso di Mare er den største og eldste byen i Cinque Terre, og har også flest overnattingssteder. Her ligger det dessuten to større fire-stjerners hotell.

Locanda Il Maestrale

Et familiedrevet B&B / pensjonat, medium priset, med personlig og hyggelig oppfølging. Dette har jeg selv bodd på.

Les mer

Hotel Palme

Et 4-stjerners hotell som ligger i den nye bydelen litt oppe i gata fra strandpromenaden, med hage og palmetrær. Prisnivå: medium.

Les mer her

Hotel Porto Roca

Et 4-stjerners hotell som ligger i den gamle bydelen, med utsikt over havet og en flott beliggenhet ved starten av stien til Vernazza. Prisnivå: høyt

Les mer her

Flere tips til Monterosso al Mare

Overnatting i Monterosso al Mare

Overnatting i Riomaggiore

Riomaggiore er Cinque Terres nest største landsby, med vakker utsikt, tunneler og smalganger.

Affitacamere Le Giare

Et pensjonat i høyden, rent og pent. Rommet jeg sov i, hadde balkong med utsikt mot byen og havet. Her serveres ikke frokost. Affittacamere Le Giare har per i dag høyest rating på booking.com. Prisnivå: rimelig.

Les mer her

Locanda Ca Da Iride

Et pensjonat i høyden med utsikt, rundt en km fra stranden i Riomaggiore. Prisnivå: medium. 

Sample Content

Alla Marina Affittacamere

Et pensjonat som ligger ved havnen i Riomaggiore, i en bygning fra 1300-tallet, der rommene ble renovert i 2011. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Riomaggiore

Overnatting i Riomaggiore

Overnatting i Vernazza

Vernazza regnes av mange som den vakreste av de fem landsbyene i Cinque Terre.

La Perla delle 5 Terre

Et pensjonat som ligger ca. fem minutter fra stranden og havnen i Vernazza. Rom med balkong, wifi og aircondition, men uten frokost. Prisnivå: rimelig Personlig testet.

Les mer her

Casa Cató

Et pensjonat med utsikt over Vernazza, kun 100 meter fra stranden og 200 meter fra togstasjonen. Prisnivå: medium.

Les mer her

Camere Fontanavecchia

Et lite pensjonat som ligger fem minutters gange fra stranden og havnen i Vernazza. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Vernazza

Overnatting i Vernazza

Overnatting i Corniglia

Corniglia er en fargerik liten landsby med smale smau og gater, som ligger mer tilbaketrukket og ikke tett på havet.

Affittacamere Arbasia de Ma har utsikt mot havet, to rom og et større studio med kjøkkenkrok. Prisnivå: rimelig

Les mer her

Flere tips til Corniglia

Corte del Gallo har utsikt og hage med sitteplasser. Serverer også frokost. Prisnivå: rimelig – medium.

Finn overnatting i Corniglia


Overnatting i Manarola

Denne lille byen har jeg ikke selv bodd i, kun besøkt på tur gjennom byene.

Hotel Ca’ D’Andrean

Lite sted med hage, wifi og frokost. Prisnivå: medium

Les mer her

Flere tips til Manarola

La Torretta Lodge: Her får du rom i et gammelt tårn, med utsikt mot havet og gratis aperitif hver ettermiddag. Prisnivå: høyt.

Overnatting i Manarola


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

10 Comments
 1. For en utrolig hyggelig by! Denne må noteres ned 🙂 Veldig fin blogg, forresten! Jeg blir så glad når jeg finner inspirerende reiseblogger! Ta gjerne en titt på min også: travelfemme.com. Ha en fin onsdag 🙂

 2. Hei Travelfemme. Takk for kompliement 😉

  Cinque Terre er et virkelig flott område, definitivt verdt et besøk. Jeg skal absolutt ta en titt på siden din.

  Fin onsdag til deg også! 🙂

 3. Cinque Terre står på ønskelisten min. Jeg skal jo til Italia til høsten, men tror ikke jeg rekker å få det med meg på denne turen. Det får bli neste gang… (den «neste gang» listen begynner å bli ganske lang nå…)

 4. He, he … Lange lister med potensielle reisemål tror jeg er nokså vanlig blant reiseglade … 😉

 5. hei.
  Hørt mye om de 5 byer. Har dere et turopplegg med overnattinger for denne turen. Hvor lange er dagsetappene.
  På forhånd takk
  Hilsen
  Nils Haagenrud
  93293667

 6. Hei Nils,

  Vi driver ikke som turoperatør, dessverre. Men denne turen kan man ta i løpet av en dag, eller man kan splitte den opp, selvsagt. Se også linken i innlegget, som angir tidsavstander mellom byene.

  God tur – Cinque Terre er et flott område å besøke!

  Hilsen Mette, Reiselykke

 7. Hei Victoria

  Nå er det en stund siden jeg var der, men jeg mener det ligger på rundt €6 for en dag.

  Hilsen Mette

 8. Flott lesing, fikk all informasjonen jeg var på leit etter. Lurer på en ting, er det som sild i tønne der på sommeren?

 9. Hei, Charlotte
  Takk for det! Hyggelig å høre.
  Jeg tror nok du bør belage deg på mange turister sentrale steder i de fem landsbyene, på togperrongene og de mest kjente turstiene, sps. dagtid. Det er høysesong om sommeren.
  Hilsen Mette

error: Content is protected !!