Reisetips til UNESCO-byen Praha

Reisetips til UNESCO-byen Praha

Vandre rundt i slott og historiske bygninger, parker og markeder, dra på båttur på elven og nyte livet på en utendørskafé. Det er noe av det som lokker så mange turister til Praha, Tsjekkias hovedstad.

Praha er absolutt en koselig og romantisk by å besøke, men regn ikke med å ha henne for deg selv. Spesielt ikke i høysesong.

Selv har jeg vært flere ganger i Praha, og mitt første møte med denne byen var for nesten 20 år siden. Byen har forandret seg mye! De historiske bygningene og koselige gatene står støtt. Det er mange av de samme historiske attraksjonene å se, men også noen nye.

Fortsatt er det en rimelig by for oss nordmenn å besøke. Byen er siden den gang da blitt langt mer åpen mot verden, det er flere trendy steder å finne, mange gode restauranter, kule barer, og ikke minst – langt flere tar nå turen til Tsjekkias hovedstad. Så mange at det kan bli litt vel tett ved de største severdighetene i høysesong.

Har du alt vært i Praha?

Da er det kanskje på tide å utforske andre sider av Tsjekkia?

2,5 timer fra Praha ligger Krkonose nasjonalpark. Hva med en tur dit? Les mer her

Flere tips til Tsjekkia kommer i tiden fremover!

Praha – Tsjekkias hovedstad

Praha ligger idyllisk til ved elven Vlatava og var ikke blant de europeiske stedene som ble bombet under andre verdenskrig. Dermed er de vakre bygningene, utsmykningene og særegne uterommene fortsatt intakt, unike og en del av Unescos verdensarvliste.

Praha ved elven

I dag støter vi på alt fra brudepar som foreviger sine løfter foran kamera til pedalbåter på elven, segways i full fres over brosteinen og selfiestengerpå Karlsbroa. Men ser man bort fra den verste støyen, vil vi først og fremst finne usedvanlig vakre bygninger, koselige kaféer og gode restauranter, samt utallige, parker, slott og markeder i Praha.

Les mine beste tips til gode spisesteder i Praha her

Viktigste severdigheter

Av de mer kjente severdighetene i Praha finner vi Karlsbroa, klokketårnet Prague orloj med den astronomiske klokken og det gamle bytorget Staroměstské náměstí. Men den aller største attraksjonen er Praha-borgen, Pražský hrad, som er godt synlig i bybildet, ruvende fra høyden over venstre elvebredd.

Turister i Praha

Like ved ligger den barokke kiren St. Nicholas og innen kort avstand klosterkomplekset Strahovský klášter, som ble grunnlagt i 1140. Du kan lese mer om dette her. 

Praha har også flere museum som kan være verdt et besøk, som Det jødiske museet, Kampa-museet, Kafka-museet og Nasjonalmuseet.

Praha

Sightseeing fra elva

Å vandre elvelangs er en fin måte å se byen, broene og elveleiet. Da vil du også oppdage at det finnes en rekke muligheter for sightseeing også fra elva, som båtturer med musikk og matservering. På elva finnes det ulike aktiviteter å begi seg ut på, som å løpe rundt på vannet i en ball eller spise lunsj rundt en flytende, oppblåsbar grill med innleid kokk.

Elven i Praha

Det finnes også tilbud om turer med speed-båter, pedal-båter og padleturer i kajakk, der du tett på vannoverflaten kan komme deg rundt i Prahas elveleie og få et syn av byen fra en helt annen synsvinkel.

Gatelangs i Praha

Noe av det som gjør det spesielt hyggelig å være i Praha, synes i hvert fall jeg, er tid til å vandre gatelangs, slenge seg ned på en kafé og se på bylivet. Å lytte til gatemusikanter, oppsøke John Lennon-muren eller en park i byen hører liksom med. Ikke minst er det koselig å ta seg en spasertur langs elvebredden på kveldstid.

Lennon-veggen i Praha

Der møter vi gjerne på innbyggere som har tatt med seg kveldsmaten ut eller som har slått seg ved en av kaféene ved elva, avhengig av årstiden, så klart. En av de mer populære stedene er Bajkazyl, en kombinert bar, konsertarena og sykkelverksted, som ligger ved Naplavska Riverbank.


Booking.com

Praha utenfor turisttråkket

For å oppleve mer av Praha enn de aller største severdighetene, handler det gjerne om å dra dit innbyggerne selv bor eller liker å dra. Som til bydelen Vyton, som ligger en kort spasertur fra gamlebyen, ved elven, med flere koselige lokale caféer og barer i området.

Det har jeg tidligere skrevet om her

Gatelangs i Praha

Tsjekkerne er glad i godt mat og drikke, og lørdager dukker matmarkedene opp på mange av byens torg. Her kan man rusle rundt og smake seg fra bod til bod. Absolutt en trivelig aktivitet, der man får med seg litt lokalkultur og godt å spise underveis.

Du finner flere tips til Praha i listen under.

Og vil du oppleve en annen side av Tsjekkia etterhvert, vil du som nevnt få tips til andre sider av Tsjekkia i tiden som kommer. Som for eksempel denne artikkelen fra Krkonoše – der jeg forteller om da jeg vandret mellom tretopper, tok turen til Tsjekkias høyeste fjelltopp og spiste deilig lokalmat på en økogård i fjellsiden.

Tips til gode restauranter og cocktailbarer

Artikkelen finner du her

Flere tips til Praha

Gode spisesteder i Praha

Praha utenfor turisttråkket

Hotellomtale: Designhotellet Hotel Emblem

Flere bilder fra Praha under annonsen

Affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips i Praha

Hotell i Praha

Emblem Hotel

Et stilfullt og konseptuelt hotell med spa, en bedre restaurant og takterrasse.

Sjekk prisen her

Central Hotel Prague

Et tre stjerners hotell med sentral beliggenhet like vedRepublikkplassen (Náměstí Republiky).

Sjekk prisen her

Båthotellet Matylda

Hotellet ligger på elven Vltava i sentrum av Praha, med kort gangavstand fra Karlsbroen og har en maritimt interiør.

Sjekk prisen her

Trikk i Praha
Praha
Bar i Praha
Restaurant i Praha
Praha
Elven i Praha
Museum i Praha
Kunst i Praha
Kjærlighetsbro i Praha
Utsikt over Praha
Katedralen i Praha
Praha ved elven
Praha by night

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Elva er mest kjent ved navnet Moldau. Vil ellers anbefale konserter i Praha. Den kjente komponisten Smetana, landets egen og mest kjente komponist, blir nesten alltid spilt. Hans mest kjente verk er Moldau-konserten – nydelig musikk!

  2. Hei, Ingjerd!
    Ja, konsertene! De må med. Har hatt noen fine klassiske konsertopplevelser i denne byen selv. Takk for tips!

    Hilsen Mette 🙂

  3. Var for første gang i Praha selv tidligere i september, og det var en fantastisk flott by. Men fytti katta så mye mennesker, selv på en vanlig hverdag utenfor høysesong, tør ikke tenke på hvordan byen må være når hordene av turister har inntatt den. Morsomt med tips – drømmer alt om å reise tilbake til byen igjen, og da er det jo godt med idéer til ting en ikke alt har sett/gjort. 🙂

error: Content is protected !!