San Blas og Kuna indianerne

island, beach, sea, san blasé

Ikke langt fra Panama City, omtrent to timer i bil, ligger et øde ferieparadis kalt San Blas. Bestående av over 300 småøyer, omringet av krystallklart vann, fargerike korallrev, og hvite sandstrender.

Tekst og foto: Hanne Hellvik

Det som kanskje skiller denne destinasjonen fra andre tropiske øygrupper er at det ikke finnes noen hotell her. Her er hver øy eid av Kuna Indianerene som har bodd her i århundrer. De har selvstyrerett over øyene, og har bestemt at ingen utenfra kan blande seg inn og gjøre dette feriemålet kommersielt.

Men dette betyr ikke at det er ukomfortabelt å overnatte her. Nei da, Kuna Indianerene har selv bygd små stråhytter hvor besøkende sover. I stråhytta kan du høre bølgene slå inn mot øya og vinden i stråene i taket. Det er nesten som å sove under åpen himmel.

San Blas er perfekt for dem som er glad i sjø, strand, båt og øyhopping. Men også for dem som liker kultur. På mange måter er det som å reise hundre år tilbake i tid, da de fleste Kuna Indianerne fortsatt lever slik de gjorde den gang. Ganske så primitivt, og folk flest lever av fiske, eller kunst.

Når du besøker en av øyene vil de lokale lage mat for deg, ofte fersk fisk. Drikkbart vann er en mangelvare, så det smaker salt uansett hvor mye sukker du putter i teen. Kuna indianerne er åpne for å fortelle deg om deres historie og kultur og du kan se mange fine portretter brodert av tekstiler med fargerike dyr og planter som de har dekorert sine hjem med.

Denne destinasjonen er ikke for dem som må ha tilgang til internett, eller ønsker å bo på et fem stjerners hotell. Det er mer for den eventyrlystne. Den som har lyst til å prøve lokal mat, en ny te-smak, og lære om en ny annerledes kultur. San Blas er perfekt for dem som setter genuint pris på steder som ikke er ødelagt av turister enda.

Reisetips til San Blas

Reise dit

Den enkleste måten å komme seg til San Blas fra Norge er ved å fly til Panama City. Deretter er det kun en to-timers kjøretur til San Blas. Ved ankomst tar det rundt 30 minutter med båt ut til øyene.

Helle anbefaler å booke med et reisebyrå i Panama City først. Disse finner du enkelt på nett, eller du kan be hotellet i Panama hjelpe deg å booke. I så fall blir du hentet tidlig om morgen, og har hele dagen tilgjengelig i San Blas. Det er også mulig å fly dit fra Panama City.

Overnatting

Det enkleste er å booke overnatting på forhånd gjennom reisebyråer i Panama. Men de spontane vil også kunne finne overnatting ved ankomst.

Månedens bidragsyter hos Reiselykke

Månedens bidragsyter, Hanne Hellvik er 26 år ung, men likevel har hun alt rukket å besøke hele 50 land. Men ikke nok med det. Hun har også bodd i flere land: Nigeria, India og New York. Nå for tiden bor hun i Bolivia, som har vært hennes hjem siden 2012. Hanne er bachelor i sosiologi, har en master i Development Management, og jobber for tiden som freelancer. Hun driver også reisebloggen Places People Stories, nå www.fruepaatur.com.

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Tags

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.