Mini-guide til biltur i Marche

Seks små italienske landsbyer, inkludert en Unesco-destinasjon og to slottsopplevelser – og det er bare noe av det vi får med oss på vår biltur i Marche. 

På svingete veier, gjennom bratte skrenter og trange smau ruller veteranbil etter veteranbil gjennom trøffellandskapet. Vi er på roadtripping i Marches Montefeltro-område

Dette er en artikkelserie fra Marche, skrevet og publisert i 2015.

Her er tips til fine steder å besøke i Marche.

1. Acqualagna

Acqualagna er selve trøffelhovedstaden i Marche, og en søvnig liten italiener når vi er på besøk. Men under de populære trøffelfestivalene som arrangeres her, står byen på hodet. Da bugner det av jordens gull på torget, og man spiser seg gjennom den lille byen. Høsten 2015 var det 50 års jubileum for National Truffle Festival. Om du har tenkt deg turen til området, få med deg en tur til slakteren Sorcinelli, som nå også serverer mat og svin grillet i peisen i den nyutvidede lille restsuranten, eller i bakhagen, som åpner til sommeren. Se bilder derfra i dette innlegget fra presseturen til Marche. 

2. Cagli

Cagli er en annen liten, sjarmerende italiensk by. Byens stolthet, rådhuset, er fra renessansen og ble bygget i 1289. Litt lenger opp i byen finner vi Rocca Torreone, et 17 meter høyt tårn bygget i 1481, med 6 meter tykke murvegger, og med 367 trappetrinn i en hemmelig gang som fører opp til det ruinlagte slottet på toppen. I dag rommer tårnet utstillinger av Centre for Contemporary Sculpture. Vi spiste lunsj i Cagli på et typisk lokalt sted; La Giocona.

3. Piobbico

Castillo Brancaleoni er et slott, eller kanskje snarere en borg, som ligger i Piobbico og i dag huser et museum og skjelettet av en stor bjørn funnet i området.

4. Sant’Angelo in Vado

I den lille byen Sant’Angelo in Vado ligger en nedgravd romersk by. Under et én meter tykt teppe av gress og ville blomster ligger Cittá Romana fra det 1. århundre e. Kr. Kun ett av husene er gravd frem. På bildene under ser du de godt ivaretatte og intakte mosaikkmønstrede gulvflatene som dannet flere rom den gang da.

5. Castello della Pieve

Castello della Pieve er en liten landsby fra middelalderen, beliggende på en høyde 550 moh. Visstnok fortsatt bebodd, men her er også store deler av bybyggelsen til utleie for besøkende. Vi spise lunsj her den ene dagen, på Il Girone dei Golosi.

6. Urbino

Urbino er universitetsbyen og Unesco-destinasjonen man ikke vil gå glipp av. Et regelrett must å oppsøke om man er i området. Først og fremst for den usedvanlig vakre arkitekturen, kunsten og historien. Men stedets beliggenhet, det pulserende, unge miljøet og atmosfæren er en opplevelse i seg selv. Her fikk vi bli med på en guidet tur i Palazzo Ducale, som rommer mer enn 300 værelser. – Men slapp av, sa vår guide med et visst snev av humoristisk innsikt. – Det er bare noen få av dem som er åpent for publikum. Hun kunne også fortelle at hertugen av Urbino var mer opptatt av kultur enn forsvar. Noe som gjenspeiler seg over hele denne borgskjermede byen i toppen av Marche.

Bo på agriturismo?

  • Flere av husene ligger idyllisk til, har flere leiligheter, samt basseng – og ofte flott utsikt over dalen lenger nede.
  • Skal du bo på agriturismo, må du beregne å ha med deg det du trenger av toalettsaker, på linje med leie av leiligheter andre steder.
  • På en agriturismo er det gjerne kjøreavstand til det meste og harmløse insekter innen rekkevidde.

Reisetips til Marche

Invitert av Marche Holiday


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
  1. Her var det vakkert! Planen min er å besøke Umbria, naboregionen til Marche, i september. Men siden ikke så mye er planlagt, så er det jo store muligheter til å få med seg litt av denne regionen også. Trøffeljakt har jeg ihvertfall veldig lyst til å få med meg!

  2. Det var en god idé! Fint å kombinere to (eller flere) ulike regioner på én og samme tur, helt sikkert. September er en fin måned å reise til Italia, synes jeg. Har gjort det selv et par ganger. God planlegging!

  3. For et flott område! Det hadde vært kjempegøy å følge samme rute, og ikke minst dra på trøffeljakt 🙂 Og IKKE MINST kult å kjøre i en slik veteranbil!

  4. Hei, Renate! Det kan anbefales. Veldig vakkert, nydelig mat og hyggelige mennesker. Et ekstra pluss med veteranbiler, naturligvis!

error: Content is protected !!