Wien – musikkens hovedstad

Høy lysekronefaktor, Mozartkuler og nyttårskonserten … Wien er kjent for mye og mangt. Men kanskje aller mest for klassisk musikk.

Det ligger en forventing om høye kaker, vakre palasser og store doser klassisk musikk for tilreisende som besøker Wien. Større internasjonale hotellkjeder har gjerne inntatt tidligere omfangsrike og elegante palasser og sørger for at gjestene bor i herskapelige omgivelser sentralt og innen gangavstand til det meste. Donau bryter byen i to og skaper idylliske turstier og grøntarealer som var vi i Paris. Men Wien er mer kompakt enn den franske hovedstaden, og en by tilpasset fotgjengere på sightseeing.

Severdigheter i Wien

For det viser seg at Wien er en rimelig overkommelig by å vandre rundt i sentrum i. Severdighetene ligger nært hverandre, med gåavstand til det meste. Og med mer enn 300 museum er det nok å velge i. Likevel bør man må ta seg ut av sentrumskjernen for å få perspektiv og se hvordan Wien og omegn komplementerer hverandre, med flere fyrstelige og overdådige palasser og gjerne med et vingårdsbesøk i området. Les mer om en av Østerrikes største turistattraksjoner, skjønne Schloss Schönbrunn.

For bildetekster, hold pekeren over bildet.

Musikkens hovedstad

Wien er hjemmet for den årlige nyttårskonserten og byen der Mozart endte sine dager. Selv om vidunderbarnet ble født i Salzburg, var det Wien som ble byen, både for ham og mange av hans kolleger. En rekke av de meste kjente klassiske komponister var født andre steder i Østerrike. Likevel trakk de hit, til musikkens hovedstad. Alt dette kan du lære mer om i Haus der Musik, hvor du også kan komponere din egen klassiske låt, lære dirigentens triks og spille inn din helt egen cd.

Mat og vin i Wien

Wienerpølser, wienerschnitzel og Sachertochte. Underlig nok er det flere retter man gjerne forbinder med denne byen, lenge før en har vært her. Dette er byen for fete retter, flatbanket og meldekket stekt kalv på kneiper eller under hvelvede tak i dype kjellere, og store, lagvise kaker servert på wienercafér.

Vinentusiasten kan glede seg over å befinne seg midt i et av Østerrikes beste vindistrikt, og særdeles nært landets beste vinmark for hvitvin. Les mer om vingårdsbesøk i Gumpoldskirchen her.

Flere reisetips under bildene. 

For bildetekster, hold pekeren over bildene.

Reisetips til Wien

  • Dra på vandring med en vieneser, som vår guide Margit fra MeinGuide. Hun kan sin historie!
  • Opplev en klassisk konsert: Book billetter til en opera eller klassisk konsert før du drar, eller ta en titt på denne siden. Innimellom arrangeres gratiskonserter i parken.
  • For ekte wienercafé, besøk Café Central fremfor den mer turistifiserte Café Sacher – et tips fra de lokale.
  • Prøv en ekte wienerschnitzel. For eksempel på grillrestauranten Artner – selv jeg, skeptisk som jeg er til stekte, meldekkede kjøttstykker, syntes schnitzelen her var riktig god!
  • Besøk Schloss Schönbrunn  

5 korte fakta om Wien

  • Hovedstad i Østerrike
  • Har 1,7 millioner innbyggere
  • Språket er tysk
  • 1/3 av byen ble ødelagt under 2. verdenskrig
  • Hele den indre byen er på Unescos verdensarvliste
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!