Santorini – Hellas’ vakreste øy?

– En reiseguide til Santorini –

Vulkanøya Santorini er kjent for vakre solnedganger, klipper dekket med hvitkalkede landsbyer, sorte strender og noen av Hellas beste hvitviner. Santorini er også kjent som Hellas’ vakreste øy.

– It is a very special day today, here in Santorini. There is no wind!

Det får vi høre av vår hyggelige vertinne, da vi sjekker inn på det lille, lekre boutiquehotellet ved Oia. For på Santorini, denne øya som strekker seg i høyden, tar ofte vinden tak og rufser til. Derfor ligger da også de mange vindrue-vekstene tilnærmet paddeflate – de er rett og slett ikke bundet opp til vinranker som andre steder.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

-> Les også om boutique hotellet Carpe Diem
Santorini

Myten om Atlantis

Men egentlig er Santorini flere øyer. En større vulkaneksplosjon splittet øya i flere øyer, der midten sank i havet. Slik er den også koblet til myten om Antarktis.

Platon fortalte i sin tid myten om Atlantis, øya som forsvant i havet. Forskere diskuterer fortsatt om dette er oppspinn eller fakta. Noen hevder Atlantis er et sted i Spania, i Bolivia England eller på Antarktis. Og mange mener Santorini er det gjenfunne Atlantis.

Santorini

Kalderaen

Øygruppen ble altså til da en stor vulkansk eksplosjon skjedde på det som den gang var en øy i Det egeiske hav, rundt år 1600 f. Kr. (omtalt som ”det minoiske utbruddet”). Og med det ble menneskene og historien om en blomstrende gresk kultur i bronsealderen her på øyene gravlagt.

Santorini er i dag en sirkelformet øygruppe, med vulkanøy i senter av havet som ligger mellom øyene. Her er det så dypt nå, at store cruiseskip uten problemer ankommer daglig, og legger til ved havnen utenfor Fira. Herfra går det taubane opp til hovedstaden på Santorini.

Pyrgos, Santorini

Den unike utsikten

Øyas geologi og natur er til en hver tid nærværende uansett hvor man befinner seg på øya. På toppen av Pyrgos ser du ut over hele øya. I Oia er bygningene bygget inn i fjellveggen, med hulelignende boliger og tilbyr en fantastisk utsikt ut over kalderaen. Har du tid, benytt gjerne anledningen til å gå den to timer lange turen langs calderaen fra Fira til Oia.

Oia, Santorini
Oia

Vulkansk vin

I den særpregede lava-jorden dyrkes blant annet cherry-tomater, fava-bønner, capers og hvit aubergine. Vindruen Assyrtiko er øyas egen vindrue, som dyrkes over 70% av vinmarkene her på øya.

-> Mer om Santorini-vinene finner du i denne artikkelen
Vinmarker på Santorini

Reisetips til Santorini

Hovedstaden Fira

Fira ligger i høyden over bukta der cruiseskipene ankrer opp. Det går en taubane fra havnen opp til byen på toppen av fjellskrenten. Dagtid er det derfor nokså tett i tett med besøkende i de trange smauene. Pass på at du går ut mot kanten av byen, og får sett hvordan bygningene henger ut over klippen.

Fira på Santorini
Fira

Beste restauranttips i Fira:

Vi spiste lunsj på Argo, en av flere utsiktsrestauranter i Fira. Restauranten har bred og variert meny. Tips: Prøv reker i tomat og ost, som er en av husets spesialiteter. Anbefales: spis her på dagtid / tidlig kveld for å oppleve utsikten.

Eksklusive Oia

Det sies at solnedgangen nytes best her fra Oia. Men helt ærlig – uansett hvor du befinner deg her på øya, er solnedgangen flott. Oia by er for øvrig slående vakker, velstelt og pleid, og i stor grad turistifisert, som Fira. Det er som travlest på dagtid, når cruiseturistene er i land. Noe mer rolig på kveldstid, og det er også da de beste restaurantene holder åpent.

Santorini - solnedgang
Solnedgangene på Santorini er verdenskjente

Tips til gode restauranter i Oia:

De unike små hotellene langs calderaen har sine egne restauranter og serverer kun mat til egne gjester i spektakulære omgivelser. Vi hadde et par riktig gode mat-opplevelser på Perivolas. Andre restauranter verdt å sjekke, er Red Bicycle og Roka.

Pyrgos – Santorinis høyestliggende by

Pyrgos, imidlertid, er en sjarmerende liten by, med gater til å gå seg vill i, og på langt nær så turistifisert som Fira og Oia. Her kan du dra for koselige kaféer, øyas høyeste utsiktspunkt og for restene etter et venetiansk slott som ble ruinert av jordskjelvet i 1956.

Pyrgos, Santorini

Pyrgos, Santorini
Pyrgos

Beste restauranttips i Pyrgos:

Cava Alta, for øvrig en av øyas beste restauranter – en rustikk og nyere restaurant med rause porsjoner, servert i lune og hyggelige omgivelser og med slow-jazz i bakgrunnen. Restauranten har også takterrasse. Prøv langtidskokt biff og svin servert med smashed potatoes.

Beste utsikt i Pyrgos:

Baren Franco’s, som ligger på toppen av byen, like ved kirken. Tips: prøv signaturdrinken Maria Callas.

Strendene

Langs østsiden av øya ligger de helt spesielle sorte strendene. Det finnes også en hvit strand på øya, men enda mer interessant, er den røde stranda. Denne ligger like ved det arkeologiske utgravningen av oldtidsbyen Akrotiri.

Rød strand på Santorini
Red Beach er nok en av de mer fotograferte stedene på Santorini

Beste strand: Perivolos
Dette er stranda som passer for deg som liker stilfulle strandklubber og eksklusive restauranter med god mat. Vi spiste på Sea Side by Notos, et bohemsk og fargerikt  sted med god mat og utsikt mot stranda. Superkoselig!

Foretrekker du en mer uforstyrret og genuin strand som også innbyggerne elsker, prøv eventuelt Pori.

Tips til aktiviteter

 • Dra på seilcruise: Du kan leie din egen skipper med båt, eller dra med andre på et 5 timers seilcruise rundt øyene. Det finnes flere som tilbyr dette.
 • Dra på vinsmaking: Flere selskap tilbyr guidede vinturer rundt på øya. > Les mer om Santorini-viner og guidede vinturer
 • Gå tur: Det finnes flere turmuligheter på øya. Men å gå turen fra Fira til Oia og tilbake langs calderaen er i hvert fall en å vurdere. En flott tur, men dessverre måtte vi avbryte vår tur pga. en liten flokk med aggressive hunder (!).
 • Besøk den arkeologiske utgravningen av Akrotiri og lær mer om øyas forhistorie. Inngang koster €12 per person (det kostet €5 da vi var der i 2015). Parkering kommer i tillegg.
 • Se Santorini og calderaen i helikopter
 • Shopping: beste shoppingstrøk ligger i Fira og Oia. Der Fira har flest butikker å velge i, finnes det også noen eksklusive små i Oia.

Overnatting

På Santorini kan du bo ved stranden, i høyden eller ytterst på ei klippe. Du kan bo avsides og rolig eller sentralt og midt i strøket. Men skal du bo på de aller mest idyllisk beliggende små boutique hotellene ved Oia, må du også betale deretter. For her finnes kun små, unike steder, der de største er opp mot 35 rom.

HOTELL-TIPS PÅ SANTORINI

PERIVOLAS

Huleboerluksus med storslått utsikt og verdens kanskje mest berømte infinity-pool. Hotellet har 14 rom og ligger like ved Oia. Høy prisklasse. Personlig testet! Sjekk priser og les mer her*

2015: et år med reiselykke

SANTORINI SECRET

Et boutique hotell med utsikt mot calderaen og havet. Med evighetsbasseng og frokost servert på balkongen hver morgen. Hotellet ligger nært Oia. Høy prisklasse. Sjekk priser og les mer her*

Rimeligere alternativ ved Oia

HOTEL PARADISOS OIA

24 rom og leiligheter som ligger en km unna Oia, med utsikt og terrasse, samt enkel frokost. Sjekk priser og les mer her*

vin på santorini

CARPE DIEM

Nedtonet luksus i kritthvite omgivelser, nær Pyrgos og med flott utsikt. Hotellet har kun 10 rom og et eget spa. Høy prisklasse. Personlig testet! Les mer her

Perivolas: Luksus på Santorini

SKYFALL SUITES

Beliggende i fjellskrenten like under Pyrgos gamle by. 17 rom med minimalistisk og fargerikt interiør. Høy prisklasse. Sjekk priser og les mer her

Rimeligere alternativ ved Pyrgos

CULTURAL HOUSE

Tre-stjerners tradisjonelt og koselig hotell med ti rom, der interiøret er i blåtoner og tre-elementer. Sjekk priser og les mer her*

SE FLERE ALTERNATIV HER

Santorini har alt fra gjestgiveri og rom til eksklusive boutique hotell rundt omkring på øya. Sjekk tilbud på Santorini*

Reise til Santorini

SAS flyr direkte til Santorini fra Oslo en gang i uken. Alternativt kan man for eksempel fly via Athen, ta turen innom på øyhopping i Hellas, eller dra direkte med ulike charter-selskap.

Det er den beste måten å komme seg rundt på Santorini er ved å kjøre egen bil. Tips: lei en liten og lett manøvrerbar bil til svingete veier fra en av de ledende bilutleiefirmaene.

Beste tid å dra: Tidlig vår eller sen høst.

Tips: Bo utenfor Fira og Oia den travleste tiden.

bilvei, Santorini

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Hei Sofia

  Ja, det er et sted som anbefales! Virkelig vakker øy. Men, som jeg også tipser om i artikkelen: reis utenfor den mest travle turistsesongen 😉

  /Mette

error: Content is protected !!