Flåmsbana – verdens bratteste togreise

Endelig er jeg ombord i Flåmsbana! Tåka truer tett og hvit nedover de høye fjellene rundt Flåm. Men denne togreisen har jeg ønska meg lenge: jeg er ombord for å oppleve Norges bratteste – og godt mulig verdens vakreste – togreise. Tåke eller ei!

Til tross for at jeg hadde ønska det lenge: da vi ankom kvelden før, ble jeg likevel i tvil. Med fire valgmuligheter og tid til kun én av dem, led jeg seriøst av valgets kvaler innen jeg gikk og la meg.

For skulle jeg:

1. Padle i Nærøyfjorden?
2. Sykle langs Sognefjorden?
3. Dra på Fjord-Cruise til Nærøyfjorden? – eller
4. Dra med Flåmsbana – verdens bratteste og Norges vakreste togreise?

Alt fristet.

Flåm: utgangspunkt for Flåmsbana
Flåm ligger helt i enden av Aurlandsfjorden

Jeg befant meg midt i indrefileten av Norge, der naturopplevelsene står i kø. Og nettopp alle disse naturopplevelsene hadde jeg ikke bare lest om – jeg hadde researchet og skrevet om dem – og samtidig drømt meg bort i dem et års tid i forveien. For sommeren 2015 satt jeg innerst i en av de vest-norske fjordene lenger sør, på oppdrag av Fjord-Norge – og skulle levere tekstinnhold til topp-attraksjonene for Fjor-Norges nye nettside. Det var ikke få tekster, ei heller topp-attraksjoner, jeg satt der og dagdrømte om  / jobbet med.

Så nå når jeg endelig var her, ville jeg altså aller helst oppleve alt i Flåm og omegn! Men tiden strakk ikke til. Ikke denne gang, i hvert fall.

Vel. Været hjalp meg. Jeg våkna til sju kalde grader, tjukk tåke og regn. Dermed var det avgjort. Det ble togtur!

Jeg gikk ombord i dagens nest tidligste tog. Vi var få reisende ombord i min vogn, den store gruppen med asiatiske turister valgte heldigvis en annen. Dermed hadde jeg fritt leide til vinduene på begge sider av toget. Det var jammen bra! For sånn som denne togruta snor seg oppover fjellkleiva i dalene her, er utsikten fort på én side, og enda snarere på neste.

Men på returen var situasjonen en helt annen: på Myrdal stasjon sto enda flere reisende klar for å oppleve turen nedover mot Flåm. Dermed var alle vindusplasser opptatt, og fikk man først et vindussete, holdt man seg der! Jammen var jeg glad jeg alt hadde fått en runde med toget allerede.

Flåmsbana

Reisen med Flåmsbana

Flåmsbana har blitt utnevnt til en av topp 10 togreiser i Europa av National Geographic Traveler Magazine, og i 2014 kåret Lonely Planet Traveller Flåmsbana til verdens beste togreise.

Turen starter i Flåm (2 moh), og på vei opp mot Myrdal (866 moh) passerer vi flere stasjoner, fossefall og små bygder og gårdsbruk. Skinnene går i spiral inni fjellet for å klare det bratte terrenget. Turen én vei tar 55 minutt gjennom 20 km, 20 tunneler, 1 bro og med bratteste stigning på 55 promille.

Sjekk gjerne ut min guide med 150 tips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger

Dette er noen av høydepunktene i løpet av turen Flåm – Myrdal:

 • Flåm kirke er en liten trekirke fra 1667
 • Rjoandefossen som har et fritt fall på 140 meter
 • Berekvam (343 moh): den eneste stasjonen med doble spor, og her blir vi stående og vente på passerende tog.
 • En fjellstøl i Kårdal med 150 geiter
 • Kjosfossen (669 moh): Her får vi et 5 minutters foto-stopp. Og er du riktig heldig, dukker ei rødkledd hulder opp og danser. Ja, eller eventuelt litt uheldig – det virker definitivt litt malplassert, synes jeg.
 • Fossefall, gårder, snødekte fjelltopper, grønne daler og små bygder langs linja

Praktisk info om Flåmsbana

 • Turen én vei tar ca. en time
 • Reisen kan kombineres med tog til Bergen og Oslo på Myrdal.
 • Jeg betalte 440 kr for en tur/retur-billett Flåm – Myrdal (per sommer 2016). Det koster å være kar!
 • Billetter kjøpes på togstasjonen i Flåm eller Myrdal, evt. andre bemannede stasjoner i forkant.

Reisetips:
Ta et tidlig tog. På turen opp fikk jeg fritt leide på begge sider av vognen. Fordi jernbanestrekningen snor seg slik oppover, er utsikten fort på motsatt side av der du sitter. Jeg tok 8:35 toget oppover. På toget nedover var det mange flere reisende ombord og vanskeligere å få tatt fotos.

affiliate-annonse for booking.com

Fretheim Hotel

Fretheim Hotel ligger i Flåm og er et historisk hotell som går helt tilbake til 1870. Det har i alt 121 rom, og er medlem av De historiske hotell og spisesteder. Å bo i Flåm er det aller beste utgangspunkt for opplevelser som Fjord-cruise fra Flåm og Flåmsbanen.

Den eldste delen av Fretheim Hotel er fortsatt intakt, med peiser og antikke møbler, samt historiske gjesterom. Interiøret er tradisjonelt, frokosten rikholdig, og restauranten holder høyt nivå – med rause porsjoner. Pris eksempel middag: 3 retter til kr. 599,-

Priseksempel overnatting: Rommene mot fjorden ligger i overkant av 2000 kr, mens de mot fjellet ligger like under i pris. Mitt rom lå på siden, med utsikt mot fjorden, men kun fra balkongen. Utsikten er for øvrig begrenset, pga. lave bygninger som likevel sperrer deler av utsikten. Hotellet har en tradisjonsrik, men  internasjonal stemning, med ulike nasjonaliteter både blant ansatte og besøkende.

Les mer

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Wow, så vakkert! Og så deilig at du fikk oppleve den nesten helt alene den ene veien! Jeg skjønner at dette er riktig tid å reise på. Om sommeren er det vel helt fullt?! Men den dansende røde huldra – hva var det forno? Er dama betalt for å stå der og danse når toget kommer forbi??

 2. Helt fantastiskt vacker natur! Dessutom är det mysigt att åka tåg! Bobil är förstås vår favorit, men tåg kommer nog på andra plats 😉

 3. Hei, Ingeborg 🙂 Det var en flott opplevelse! Det var faktisk overraskende at det ikke var mer folksomt (selv om det var ganske fullt på veien ned igjen). Kan ha sammenheng med været. Men tipper det øker på til sommeren, ja.

  He, he – ja, det er nok en «oppsetning» iverksatt for turistene med toget. Morsom idé, men litt malplassert, syntes jeg da. Liker naturen best uten boomblaster 😉

 4. Absolutt en opplevelse! Flott togtur 😀 Enig i det med huldra. Naturen er en opplevelse i seg selv. 😉

 5. Hei, Helena. Ikke sant? Veldig vakkert! Jeg liker også godt å kjøre med tog. Er ikke så kjent med å reise med bobil, men bil derimot reiser jeg mye rundt med. Fin måte å oppleve verden på. Det er det helt sikkert også med bobil, ikke minst fordi dere kan slå dere ned for natten nesten hvor som helst 😉

error: Content is protected !!