Byguide til Málaga gamleby

Byguide til Málaga gamleby

Provinshovedstaden Málaga er intet mindre enn Sør-Spanias sentrum for moderne kunst. Dette er kort og godt en spennende kulturby, vel verdt å utforske for alle som setter pris på̊ gode kunst– og matopplevelser.

Det har ikke alltid vært sånn: Tidligere var det en by de fleste dro forbi, og de færreste ønsket å besøke. Det har endret seg! Nå har Málaga blitt en by stadig flere velger å kombinere med strandferien.

reklameinnhold: Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Akkurat denne artikkelen er et utdrag fra min digitale reiseguide Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, vinen. Du finner den i salg her (reklame for eget produkt)

Málaga har nærmere førti museum og et interessant historisk sentrum, med mauriske ruiner og det romerske teateret midt i gamlebyen. Det er med andre ord gode grunner for at Málaga kan omtales som «et historisk sted med særlig kulturell interesse». 

Det historiske Málaga 

Alcazaba de Málaga
Alcazaba de Málaga

Landsbyen Malaka ble grunnlagt allerede i det åttende århundre f.Kr. av fønikerne. Derfra og frem til i dag har byen og hele området rundt hatt en spennende reise, med innflytelse fra andre land. Fortsatt den dag i dag finnes ruiner og bygninger som går mange hundre – ja tusener av år – tilbake i tid. Ikke mindre enn to fort stårfortsatt og vokter over Málagas havn. 

Fra havnesiden ser vi høyden nærmest omkranset av et bed med 70 ulike sorter roser. Alcazaba og Gibralfaro er minner fra Malagas mauriske fortid og er noe av Spanias best bevarte forsvarsarkitektur fra den perioden. 

Vil du vite mer om Andalucías mauriske fortid? Sjekk ut min guide Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen her (reklame)

Gamlebyen i Málaga 

Som allerede nevnt: Midt i sentrum ligger det romerske teateret, som ble bygget av keiser Augustus. Katedralen i Málaga ligger like ved og den er litt av et syn! 

Katedralen i Málaga

Bygget ble i sin tid designet av Diego de Siloé, som var hovedarkitekten bak byggverket. Jeg kan anbefale en tur til toppen av katedralen. Da får du sett byen fra oven – og se Gibralfaro fra en ny vinkel. 

Arkitekturen i byen bærer preg av en miks mellom maurisk arkitektur og 1800- og 1900-tallets arkitektur. Særlig kommer dette til syne på matmarkedet, El Mercato de Atarazanas. 

Matmarkedet, som er en del av byens liv og næring, ligger i et bygg med lang historie – og arkitektoniske endringer gjennom flere epoker.

Her har det vært både kloster, verft og matmarked. For av alle ting: Akkurat der, midt i byen, gikk skillet mellom land og hav en gang i tiden. Bygget var rett og slett en del av havnen, som i dag ligger vel en kilometer unna. 

Havnepromenaden 

Noe jeg selv finner særlig fascinerende med Málaga, er nettopp hvordan byen har forflyttet seg nærmere og nærmere havet, eller rett og slett flyttet seg ut over og havet.

Havnepromenaden i Málaga
Palmeral de las Sorpresas fører til det Centre Pompidou – det første som er oppført utenfor Frankrike

Ikke så helt ulikt stoda i Oslo, når jeg tenker meg om. Uansett, slik har havnen i Málaga også blitt skjøvet på, lenger og lenger ut. Dette har ikke bare medført at byen har blitt større, men det har bidratt til at dagens moderne havnepromenade kunne være mulig. 

Ved havnen ligger signalbygget Pompidou-senteret som har både permanente og temporære utstillinger om moderne kunst. Hit bør du absolutt legge turen, både for bygget i seg selv, og for utstillingene. 

De fleste av museene i Málaga befinner seg i gamlebyen, og det gjør jo byen enkel å utforske for den som er på jakt etter kunstopplevelser

Palmer i Málaga

Men også gatene i Málaga byr på kunst: Flere steder finner vi gatekunst – deriblant i Soho. Her er store flater dekket av graffiti, etter innbyggernes eget initiativ. De ville ganske enkelt ta tilbake området sitt, etter å ha slitt lenge med dopsalg og svartebørshandel i gatene.

Nå finner vi i stedet fargerik gatekunst, kunstgallerier og flere steder som serverer organiske matretter. 

Men, som sagt, finnes det flere mer tradisjonelle museum for kunstinteresserte. 

Streetart i Málaga

Tips til museumsbesøk 

 • Museo Picasso Málaga tilbyr en permanent samling med mer enn 200 kunstverk og ligger i et bygg fra 1520 i Palacio de los Condes de Buenavista. 

 • Museo Casa Natal: Dette er huset der Pablo Picasso ble født og levde sine første år. Her blir vi bedre kjent med hans opp- vekst og familien rundt ham. 

 • Museo Carmen Thyssen Málaga sies å ha et av de mest verdifulle kunstsamlingene i Spania. Her er mer enn 200 kunst- verk som representerer Spanias andalusiske kunstsamling fra 1800-tallet. 

 • Centre Pompidou de Málaga er det første Pompidou-senteret som er bygget utenfor Frankrike. Her er stadig nye utstillinger. 

Se og gjøre i Málaga by 

Museumsbesøk Pompidou Málaga

• Shopping: Calle Larios er en av de mer eksklusive sentrene i Málaga og i gamlebyen finner du flere mindre butikker og utsalgssteder. Også i Calle Granada og Calderería er det mange koselige butikker og Muelle Uno har flere restauranter og butikker. For lokale delikatesser, ta turen til Ultra marinos. 

• Hammam: For en avslappende opplevelse i arabiske omgivelser, dra til Hammam al Ándalus. Her får du skrubb og massasje og kan slappe av i ulike bad. Interiøret bærer tydelig preg av inspirasjon fra Alhambra i Granada. Se nettsiden: malaga. hammamalandalus.com 

• Strandliv: Det er enkelt å komme seg til strendene fra byen, og Malagueta er en som ligger like ved gamlebyen. Pedregalejo ligger litt lenger unna turiststrøket. Ellers kan du finne flere strender å oppsøke her. 

Lokale matopplevelser i Málaga by 

Grillet sjømat ved stranden i Málaga

Aldri en tur til Málaga uten tapas, så klart! Som kystby består mye av den lokale maten ellers av fisk i ulike varianter og er tilberedt på ulikt vis. Pescaíto frito (fritert fisk) er en typisk lokal rett, som du finner i barer og restauranter, både i byen og ved strendene sommerstid. 

Året rundt serveres boquerones victorianos, som er ansjos, i tillegg til grillede sardiner. Andre typiske retter du får servert i Málaga, er gazpacho og ajo blanco, samt ensalada malaqueña (rett med bacalao og appelsiner), gazpachuelo (en hvit fiskesuppe) og plato de los montes (med blant annet egg, svin, poteter). Og selv- sagt kaker! Spanjoler setter også pris på det søte. 

Ps! Vil du ha mine tips, inkluder Málaga og omegn samlet på ett sted? Sjekk ut min reiseguide Málaga på 1-2-3 her (reklame for egen utgivelse)

Her er noen tips til
bra steder å spise i Málaga 

 • El Pimpi er en større restaurant, med høylytt og livlig stemning. Ved første øyekast kan det virke som et sted som stort sett bare blir besøkt av turister, men det er faktisk en populær restaurant også blant de lokale. Her serveres klassiske spanske retter, og det er særlig tapasrettene som går unna. 
 • El Refectiorium ligger like ved katedralen, og her serveres både deleretter og tapas, i et elegant lokale. Her kan det være lurt å booke bord, da det ofte er fullt (særlig i helgene). 
 • Like i nærheten av El Refectiorium finner vi Emilia Rincon Catedral, som kan by på lokale malaganske retter. Dette er også et sted der lokalbefolkningen selv går. 
 • Los Patios de Beatas har stor vinmeny. Prøv gjerne tunfisktacoen, med smak av arabiske kryddere. 
 • Bar la Trancha er en tradisjonsrik liten tapasbar, populær blant lokale. Denne ligger like ved Los Patios de Beatas (se tipset over). 
 • El Mercato de Atarazanas: Sving innom markedet på formiddagen og prøv en porsjon boquerones (ansjos dyppet i mel, og fritert, servert med sitron). 

Overnatting i Málaga by 

Det er mye å velge mellom hva gjelder overnattingsmuligheter i Málaga. Det synes stadig å åpne nye hotell i byen som fortsatt vokser. Tipsene jeg deler her er til fire hotell jeg selv har overnattet på – noen nylig, andre for noen år siden. 

Palacio Solecio: Her bor du i et palass fra det 18. århundret, på luksuriøst vis. Her er det en bedre restaurant, fra Michelin-kokk José Carlos García. Hotellet ligger midt i smørøyet i gamlebyen. Min favoritt! Hotellet er tildelt bærekraftmerke nivå 3 og har en score på 9,1 hos booking. Sjekk pris her*

Hotel Sallés Málaga Centro er et mer moderne tre-stjerners hotell, med god frokost og grei beliggenhet. Har fått et score på 8,4 på booking.com. Sjekk prisen her*

Vincci Selección Posada del Patio ligger like ved gamlebyen og er et 5-stjerners designhotell. Her har jeg bodd selv og var godt fornøyd med opplevelsen. Hotellet har fått tildelt bærekraftmerke 3 og fått en score på 9,0 hos booking.com. Sjekk prisen her*

NH Málaga ligger sentralt ved Málagas historiske sentrum, 800 meter fra Málaga katedral og Picasso-museet. Hotellet er tildelt bærekraftmerke 3 og har en score på 8,6 hos booking.com. Sjekk prisen her!*

Reise til Málaga

For tog, se tips til hvordan reise ut i Europa med tog her

Ellers er det direktefly til Málaga fra Norge. Skal du bare til Málaga by, trenger du ikke leiebil, men kan ta buss eller taxi t/r.

Tips til opplevelser nær Málaga
→ Besøk Magiske Ronda
→ Vandre langs Kongeveien Caminito del Rey

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
 1. har kjempelyst til å dra til málaga en gang! husker det var veldig populært å dra dit på språkreiser, men utover det ble byen sett på som litt ‘cheesy’ – en oppfatningen jeg tror har forandret seg betrakelig 🙂

 2. He, he, ja, jeg tror det inntrykket er justert de senere årene, med blant annet opprustning av gamlebyen og mange spennende nye spisesteder, blant annet. Anbefaler turen dit, ja.

error: Content is protected !!