inneholder affiliate-lenker

En av verdens mest kjente bilturer går langs vestkysten av USA, nærmere bestemt langs kysten i California – fra Orange County sør for Los Angeles til San Fransisco lenger nord i California. Eventuelt omvendt. Legger du ferieplaner i dette området, kan det hende du vil plukke opp noen tips her til roadtripping California. 

Guiden ble første gang publisert i 2014, oppdatert i 2016, 2017 og 2019

Det er mange måter å se California på: noen kjører langs hele the Pasific Coast, fra San Diego i sør til Redwoods-området i nord. Andre kjører litt rundt omkring, velger seg ut klassikerne, og atter andre konsentrerer seg mer om ørkenområdene. Vi gjorde en kombinasjon av alt dette.

Vi kjørte Highway 1, vi besøkte noen av storbyene, vi dro på vintur, og vi dro ut i ørkenen. Om dette var den smarteste måten å gjøre det på, er slett ikke sikkert. Men vi var godt fornøyd med vår tur; den var variert, spennende, og inneholdt litt av hvert. Vi hadde ikke bestilt overnatting underveis i forkant, vi visste kun hvor vi skulle bo i starten og slutten av reisen. Slik ble vår reiserute til underveis og etterhvert som vi la bak oss mil etter mil.

Etterhvert som vi har reist tilbake i området etter denne guiden ble skrevet og publisert første gang har stadig nye rutetips blitt lagt til. San Diego er fortatt ikke med i denne turen, til det er det for lenge siden vi besøkte området lenger sør. Men det er selvsagt mulig å legge dette strekket til også: vi har selv kjørt ruten fra Los Angeles og hele veien langs kysten ned til Mexico. Men det er nå mange år siden …

Kart over ruta finner du helt nederst i artikkelen

Etappe 1: San Fransisco – Muir Woods – Napa Valley

San Fransisco sies å være bygget over mer enn 50 høyder eller hills. Vi kjenner de igjen fra filmen. Gater rette som i New York bølger seg i landskapet. Opp og ned. Bratte og langstrakte. Rundt hjørnene blåser vinden, i skyggen er det kjølig. Tåkeluren driver på sine varslinger der nede et sted i bukta. Lufta er frisk, påtakelig fri for eksos – som var vi på vestkysten av Norge. Til tross for at det var varslet hetebølge da vi ankom byen, merket vi ikke mye til den. Det er vel akkurat slik det skal være å besøke San Fransisco, byen som også går under navnet “Fog City“.

Roadtripping California: Alomo Square

Alomo Square med San Fransisco i bakgrunnen

Chinatown, Castro, Mission … Som mange andre storbyer er også San Fransisco delvis preget av områder dominert etter etnisitet eller at likesinnede samles et sted. Vi gjorde et forsøk på å se mest mulig av de ulike delene av San Fransisco.

→ Les også: San Fransisco område for område

For ikke å snakke om de mange kjente landemerker i San Fransisco. Vi dro så klart på sightseeing og fikk sett mye, om enn ikke alt. Dette er mine favoritt-opplevelser i San Fransisco

annonse

 

Tips til hotell i San Fransisco

Vi hadde fire overnattinger i San Fransisco, og bodde på det sentralt beliggende og trendy Clift Hotel. Har du dårlig tid, får du også sett mye på tre dager og fortsatt får du lagt bak deg den verste jetlagen her. Se flere hotell i San Fransisco her

Roadtripping California, Muir Woods

Muir Woods

Allerede første etappe av turen besto av en avstikker fra Highway 1 – ikke så rent liten en, heller. Vi startet det hele med en stopp i skogen og spasertur blant vanvittig høye trær. Kun en halvtimes kjøretur fra San Fransisco ligger nasjonalparken Muir Woods med sine viden berømte Redwoods trær. Muir Woods er den mest besøkte redwoodsparken av de alle, og en spasertur der gir en følelses av å vandre gjennom evigheten …

Dernest dro vi videre til Napa Valley. 

Har du sett Falcon Crest? Ja, området i denne vin-dalen kan minne litt om det. Det var nemlig her et sted serien ble spilt inn. Vi fikk et opphold på to dager i vindistriktet Napa Valley, med kjøreturer gjennom bølgende landskap, hvor flotte mansions tiltrekker seg vinsmakere på tur, og der småbyene ligger som en kjede av drops – en med hver sin smak.

Tips til hotell i Napa Valley

I Napa Valley bodde vi på Napa River Inn, et lite boutique hotell i sentrum av Napa, i den historiske bygningen Napa Mill. Men det finnes så klart mange andre alternativ – sjekk hvilke her.

Etappe 2: Napa Valley – Carmel-by-the-sea

Wow! Nå begynner det å ligne noe. Det er nå vi virkelig få følelsen av hva roadtripping Highway 1 vil si. For så fort vi kommer oss til kysten, ser vi den ville, vakre naturen vi har hørt så mye om. Det er her, like før Carmel, vi passerer den private veistrekningen 17 Mile Drive, like etter Pacific Grove. Hvite strender, blått hav og dets skummende hvite bølger, lyng og ville, hardføre blomster. Sving etter sving langs 17 Mile Drive byr på panorama-utsikt, fotovennlige klipper og et rikt fugle- og dyreliv.

Roadtripping California_17 Mile Drive

En vakker kjøretur langs 17 Mile

Etter det er det på tide med en stopp. Her velger mange seg Monterey. Lonely Planet lister denne kystbyen som en av Californias “Top Experiences”. Men, selv om John Steinbeck har en link til denne fiskelandsbyen (og det var ikke mye Steinbeck-feeling igjen her, kan jeg love deg), ble det kun en kort stopp for oss i denne livlige byen som mest ligner en opplevelsespark. Kontrasten til den vakre naturen vi nettopp hadde hatt gleden av ble for stor; vi dro raskt videre, jaktende på et bedre sted å tilbringe ettermiddagen, og etter hvert kvelden.

Tips: Jeg vil tro mange familier som reiser med barn kan finne det fint å stoppe i Monterey. Her finnes aktiviteter og opplevelser som kanskje vil glede barn som har sittet lenge i bilen på svingete veier …

I stedet la vi vår elsk på Carmel-by-the-sea: et ypperlig sted å overnatte midt mellom 17 Mile Drive og neste etappe: Big Sur

Tips til hotell i Carmel-by-the-Sea:

Vi bodde på Pine Inn, et mindre boutique hotell. Et annet (og dyrere) tips er det noe bedre alternativet Hotel La Playa Carmel, som også har basseng i hagen, samt hyggelig bar.

Roadtripping California: Carmel-by-the-Sea

Carmel-by-the-Sea: vakker strand, men iskald sjø …

Etappe 3: Big Sur – Cambria

Hva skal jeg si?

Det var Big Sur jeg hadde knyttet størst forventninger til. Ikke at jeg egentlig kunne forestille meg riktig hva som var i vente.

Den vakre, storslåtte naturen, de voldsomme klippene, condoren som fløy over oss, redwoods’ene i veikanten … Hva mer …? Jo, de mange sjøløvene som brekte seg på berget og elefanthvalen som dormet seg i sola, tett i tett  … Big Sur var rett og slett en eneste stor naturopplevelse!

Roadtripping California_Big Sur

Big Sur

Det var så mye å ta bilder av, at jeg nærmest satt, sto og beveget meg med kameralinsa foran øynene konstant. Noen av stedene vi stoppet, gikk ut av bilen og forevighet, skrev jeg om i dette innlegget:”Big Sur Hightlights”.

Det hele toppet seg da vi til slutt landet med bilen i Cambria, fant oss et motell mot havet, og så noen hvaler leke seg i solnedgangen. Den kvelden sovna jeg tidlig og rimelig sliten, med lungene fylt med frisk luft.

Tips til hotell i Cambria, like ved Big Sur

For overnatting i Cambria, kan jeg anbefale en kjøretur langs Moonstone Beach Drive. Her ligger motellene på rekke og rad. Er du heldig, finner du et med balkong mot havet. Da er det bare å sette seg, lene seg tilbake, og nyte solnedgangen. Vi fant et slik sted: Moonstone Landing – et enkelt motell, men rent og pent, stort rom og romslig balkong mot havet. 

Etappe 4: Cambria – Santa Barbara

Nå var vi rimelig slitne, etter hektiske dager i storbyen San Fransisco og lange strekninger i biltur på jakt etter opplevelser og storslått natur. Vi tok en siesta på et par dager i Santa Barbara. Der flottet vi oss storveis på Belmond El Encanto, som ligger ca. 5 minutter å kjøre opp i høyden over Santa Barbara. Et herlig sted, med bungalower med hage og peis på badet.

På veien dit stakk vi innom søvnige Cayucos og – av alle ting – den danske byen Solvang.

Roadtripping California_Cayucus

Cayucus

Etappe 5: Santa Barbara – Las Vegas

Langt unna kystveien og snarere i motsatt retning, setter vi bilen i gir og kjører mot ‘Sin City’ Las Vegas. En biltur som varer i cirka fire timer gjennom ørken, via Death Valley, til vi endelig ser en underlig by dukke opp midt i alt det tørre, varme. Som et forlystelsessted med Paris, Venezia, Egypt og all verdens kjente og ukjente bygninger tilsynelatende ristet sammen og droppet akkurat der de måtte finne seg en plass. Et underlig sted, med underholdning i mange varianter, for store og små.

Men er du på reise langs Highway 1 (eller ellers i området) vil jeg nesten påstå at det er et must å ta en avstikker til Las Vegas

Roadtripping California: Las Vegas

Las Vegas

Etappe 6: Las Vegas – Grand Canyon – Las Vegas

Og når man først befinner seg i Las Vegas – ja, da er det jo strengt tatt ikke så langt til Grand Canyon heller … Mange velger å kjøre dit, hvilket tar mange timer hver vei. Etter så pass mange timer i bil så langt på reisen, valgte vi i stedet å ta en helikoptertur inn til det fantastiske naturreservatet Grand Canyon er. For en opplevelse!

Tips til hotell i Las Vegas

I Las Vegas bodde vi på Cosmopolitan Hotel, et stort, støyete og særdeles populært hotell. Skulle vi valgt om igjen, ville vi nok heller gått for Hotel Bellagio, som regnes for å være mer rolig. Men byen har utrolig mange hotell å by på, så det er bare å ta en titt på hva andre reisende mener på booking.com sin side.

Roadtripping California: Grand Canyon

Grand Canyon

Etappe 7: Las Vegas – Palm Springs

Den opprinnelige ruta førte oss videre til Laguna Beach. Senere har vi imidlertid vært i deler av området igjen, som i Palm Springs og Joshua Tree National Park. Dette ligger fint til i forhold til ruta, og har du tid, vil jeg anbefale i hvert fall et stopp om ikke annet så for å få med deg Joshua Tree National Park.  Da bør dere også legge til en overnatting i området. For idéer til hvor du kan overnatte der, se booking.com 

Les her om Joshua Tree National Park.

Her kan du lese om Palm Springs

Joshua Tree i Joshua Tree National Park

Palm Springs ligger rundt fire-fem timers kjøretur unna Las Vegas og 2,5 times biltur vest for Los Angeles. Dette området består av seks byer, 130 golfbaner og overdådige private boliger på lukkede, eksklusive klubb-områder. Hele området er frodig og grønt, selv om vi altså befinner oss i noe av det tørreste området av California. Se film fra da vi kjørte gjennom Joshua Tree National Park her

annonse

 

Etappe 8: Palm Springs – Laguna Beach

Nå er det på tide med litt avslappende badeliv – om ikke annet så kanskje for et par dager? Ved den bohemske byen ved havet, Laguna Beach, møter vi igjen Highway 1, som penetrerer den lille byen og dessverre medfører mye trafikk i en ellers flott by. Men strendene er fine, perfekt for den som liker å surfe på bølger, samt har en hyggelig stemning med et knippe gode restauranter.

Tips til hotell ved Laguna Beach

I Laguna Beach bodde vi to netter på Laguna Beach Surf and Sand. Herlig hotell, like på stranden – men bølgene er øredøvende nattestid. Sjekk ellers hvilke muligheter det er for overnatting i Laguna Beach her.


Roadtripping California: Laguna Beach

Laguna Beach

Etappe 9: Laguna Beach – Los Angeles

Om dere velger å ta turen til Laguna Beach før Los Angeles, som vi gjorde, vil dere på turen oppover til Los Angeles passere Huntington Beach. Her kan det være hyggelig å legge inn et stopp for en fajitas til lunsj, for eksempel (noe av den best maten i Sør-California er mexicansk – og bedre guacomole har jeg ikke smakt!).

Overnatting i Los Angeles

Bonusspor: Roadtripping i Los Angeles

South Pacific Highway fra Santa Monica til Malibu

Los Angeles er en stor by, med flere mindre byer i én. For å virkelig oppleve byen på beste måte, anbefaler jeg å overnatte i et par av de ulike områdene i byen. Selv liker jeg meg godt ved Sunset Blvd. og i Santa Monica. Da får du oppleve litt ulike deler av Los Angeles uten å måtte tilbringe for mye av tiden i bil.

Maliby Colony, Los Angeles, California

Men om du nå likevel har tilgang til bil, vil jeg anbefale en aldri så liten kjøretur langs South Pacific Highway. En av de kjente, langt kortere kjørerutene i California, går nemlig her, mellom Santa Monica og Malibu. Denne kjøreturen er på rundt to mil, mens det fra Downtown Los Angeles er rundt fem mil å kjøre.

Hotell i Los Angeles

Mine favoritthotell i Los Angeles er Chateau Marmont og Sunset Tower Hotel ved The Strip, samt Palihouse i Santa Monica. Kan forresten også anbefale Palihouse West Hollywood.

annonse

 

Les mer om Los Angeles:

Los Angeles med hotell- og restauranttips

Malibu med hotell- og restauranttips

Santa Monica, Malibu og Venice med hotell- og restauranttips 

Venice Beach i Los Angeles

Venice Beach

Har du spørsmål knyttet til en forestående biltur i California, eller har du noen tips selv? Del gjerne i kommentarfeltet under! 

Videre lesning om roadtripping California

Disse lenkene til videre lesning om reisen og reiseopplevelser langs veien, finner du også i teksten over. Men for å gjøre det enkelt for deg, har jeg samlet dem også her.

Roadtripping California_Big Sur

God planlegging – og god tur, etterhvert!

Første gang publisert 8. mai 2014. Senest oppdatert høsten 2019.

Mine reiser til California og tipsene jeg deler her er ikke på noen måte sponset. Enkelte av lenkene i denne guiden inneholder affiliate-reklame. Dersom du bestiller noe via disse, vil Reiselykke motta en liten sum som i sin helhet går til videre drift av nettsiden.