Roadtripping California: Fra San Fransisco til Orange County

Roadtripping California: Fra San Fransisco til Orange County

En av verdens mest kjente bilturer går langs vestkysten av USA. Her er en guide til roadtropping i California, med personlige reisetips.

I denne artikkelen følger vi Highway 1 langs kysten av California fra San Fransisco til Orange County sør for Los Angeles. Du kan alternativt følge ruta motsatt vei.

Du får også tips til avstikkere langs veien.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Flere alternative ruter å velge

Det er mange måter å se California på: noen kjører langs hele the Pasific Coast, fra San Diego i sør til Redwoods-området i nord. Andre kjører litt rundt omkring, velger seg ut klassikerne, og atter andre konsentrerer seg mer om ørkenområdene. Vi gjorde en kombinasjon av alt dette.

Da vi dro på roadtripping i California, kjørte vi Highway 1 og besøkte noen av storbyene. Vi dro på vintur og vi dro ut i ørkenen.

Om dette var den smarteste måten å gjøre det på, er slett ikke sikkert. Men vi var godt fornøyd med vår tur; den var variert, spennende, og inneholdt litt av hvert. Vi hadde ikke bestilt overnatting underveis i forkant, vi visste kun hvor vi skulle bo i starten og slutten av reisen. Slik ble vår reiserute til underveis og etterhvert som vi la bak oss mil etter mil.

Etterhvert som vi har reist tilbake i området etter denne guiden ble skrevet og publisert første gang har stadig nye rutetips blitt lagt til. 

San Diego er fortatt ikke med i denne turen, til det er det for lenge siden vi besøkte området lenger sør. Men det er selvsagt mulig å legge dette strekket til også: vi har selv kjørt ruten fra Los Angeles og hele veien langs kysten ned til Mexico. Men det hører til en helt annen historie.

PS! Trenger du leiebil? Jeg pleier å sjekke beste pris gjennom RentalCars

Merk: Deler av Highway 1 har vært stengt over en lengre periode, knyttet til steinras. Reperasjon av veien er forventet at er ferdigstilt våren 2024. Du kan holde deg oppdatert ved å gå til https://roads.dot.ca.gov og taste inn nr. 1 i søkefeltet.

Roadtripping California

Etappe 1: San Fransisco – Muir Woods – Napa Valley

San Fransisco sies å være bygget over mer enn 50 høyder eller hills. Vi kjenner de igjen fra filmen. Gater rette som i New York bølger seg i landskapet. Opp og ned. Bratte og langstrakte. Rundt hjørnene blåser vinden, i skyggen er det kjølig. Tåkeluren driver på sine varslinger der nede et sted i bukta. Lufta er frisk, påtakelig fri for eksos – som var vi på vestkysten av Norge.

Roadtripping California: Alomo Square
Alomo Square med San Fransisco i bakgrunnen

Chinatown, Castro, Mission … Som mange andre storbyer er også San Fransisco delvis preget av områder dominert etter etnisitet eller at likesinnede samles et sted. Vi gjorde et forsøk på å se mest mulig av de ulike delene av San Fransisco.

→ Les også: San Fransisco område for område

For ikke å snakke om de mange kjente landemerker i San Fransisco. Vi dro så klart på sightseeing og fikk sett mye, om enn ikke alt. Dette er mine favoritt-opplevelser i San Fransisco

Tips til hotell i San Fransisco

Vi hadde fire overnattinger i San Fransisco, og bodde på det sentralt beliggende og trendy Clift Hotel.

Har du dårlig tid, får du også sett mye på tre dager og fortsatt får du lagt bak deg den verste jetlagen her. Se flere hotell i San Fransisco her

Roadtripping California, Muir Woods
Muir Woods

Allerede første etappe av turen besto av en avstikker fra Highway 1 – ikke så rent liten en, heller. Vi startet det hele med en stopp i skogen og spasertur blant vanvittig høye trær. Kun en halvtimes kjøretur fra San Fransisco ligger nasjonalparken Muir Woods med sine viden berømte Redwoods trær. Muir Woods er den mest besøkte redwoodsparken av de alle, og en spasertur der gir en følelses av å vandre gjennom evigheten …

Dernest dro vi videre til Napa Valley. 

Har du sett Falcon Crest? Ja, området i denne vin-dalen kan minne litt om det. Det var nemlig her et sted serien ble spilt inn. Vi fikk et opphold på to dager i vindistriktet Napa Valley, med kjøreturer gjennom bølgende landskap, hvor flotte mansions tiltrekker seg vinsmakere på tur, og der småbyene ligger som en kjede av drops – en med hver sin smak.

Tips til hotell i Napa Valley

I Napa Valley bodde vi på Napa River Inn, et lite boutique hotell i sentrum av Napa, i den historiske bygningen Napa Mill. Men det finnes så klart mange andre alternativ – sjekk hvilke her.

Etappe 2: Napa Valley – Carmel-by-the-sea

Wow! Nå begynner det å ligne noe. Det er nå vi virkelig få følelsen av hva roadtripping Highway 1 vil si. For så fort vi kommer oss til kysten, ser vi den ville, vakre naturen vi har hørt så mye om.

Det er her, like før Carmel, vi passerer den private veistrekningen 17 Mile Drive, like etter Pacific Grove. Hvite strender, blått hav og dets skummende hvite bølger, lyng og ville, hardføre blomster. Sving etter sving langs 17 Mile Drive byr på panorama-utsikt, fotovennlige klipper og et rikt fugle- og dyreliv.

Roadtripping California_17 Mile Drive
En vakker kjøretur langs 17 Mile

Etter det er det på tide med en stopp. Her velger mange seg Monterey. Lonely Planet lister denne kystbyen som en av Californias «Top Experiences». Men, selv om John Steinbeck har en link til denne fiskelandsbyen (og det var ikke mye Steinbeck-feeling igjen her, kan jeg love deg), ble det kun en kort stopp for oss i denne livlige byen som mest ligner en opplevelsespark.

Kontrasten til den vakre naturen vi nettopp hadde hatt gleden av ble for stor; vi dro raskt videre, jaktende på et bedre sted å tilbringe ettermiddagen, og etter hvert kvelden.

Tips: Jeg vil tro mange familier som reiser med barn kan finne det fint å stoppe i Monterey. Her finnes aktiviteter og opplevelser som kanskje vil glede barn som har sittet lenge i bilen på svingete veier …

I stedet la vi vår elsk på Carmel-by-the-sea: et ypperlig sted å overnatte midt mellom 17 Mile Drive og neste etappe: Big Sur.

Tips til hotell i Carmel-by-the-Sea:

Vi bodde på Pine Inn, et mindre boutique hotell. Et annet (og dyrere) tips er det noe bedre alternativet Hotel La Playa Carmel, som også har basseng i hagen, samt hyggelig bar.

Roadtripping California: Carmel-by-the-Sea
Carmel-by-the-Sea: vakker strand, men iskald sjø …

Etappe 3: Big Sur – Cambria

Hva skal jeg si?

Det var Big Sur jeg hadde knyttet størst forventninger til. Ikke at jeg egentlig kunne forestille meg riktig hva som var i vente.

Den vakre, storslåtte naturen, de voldsomme klippene, condoren som fløy over oss, redwoods’ene i veikanten … Hva mer …? Jo, de mange sjøløvene som brekte seg på berget og elefanthvalen som dormet seg i sola, tett i tett  … Big Sur var rett og slett en eneste stor naturopplevelse!

Roadtripping California_Big Sur
Big Sur

Det var så mye å ta bilder av, at jeg nærmest satt, sto og beveget meg med kameralinsa foran øynene konstant. Noen av stedene vi stoppet, gikk ut av bilen og forevighet, skrev jeg om i dette innlegget:»Big Sur Hightlights».

Det hele toppet seg da vi til slutt landet med bilen i Cambria, fant oss et motell mot havet, og så noen hvaler leke seg i solnedgangen. Den kvelden sovna jeg tidlig og rimelig sliten, med lungene fylt med frisk luft.

Tips til hotell i Cambria, like ved Big Sur

For overnatting i Cambria, kan jeg anbefale en kjøretur langs Moonstone Beach Drive. Her ligger motellene på rekke og rad. Er du heldig, finner du et med balkong mot havet. Da er det bare å sette seg, lene seg tilbake, og nyte solnedgangen.

Vi fant et slik sted: Moonstone Landing – et enkelt motell, men rent og pent, stort rom og romslig balkong mot havet. Det får fortsatt 8,7 i score av tidligere gjester på booking.com. Sjekk prisen her

Sjekk eventuelt alternative overnattingsmuligheter i Cambria på booking.com

Etappe 4: Cambria – Santa Barbara

Nå var vi rimelig slitne, etter hektiske dager i storbyen San Fransisco og lange strekninger i biltur på jakt etter opplevelser og storslått natur. Vi tok en siesta på et par dager i Santa Barbara.

Der flottet vi oss storveis på Belmond El Encanto, som ligger ca. 5 minutter å kjøre opp i høyden over Santa Barbara. Et herlig sted, med bungalower med hage og peis på badet.

På veien dit stakk vi innom søvnige Cayucos og – av alle ting – den danske byen Solvang. For overnatting i Solvang, sjekk booking.com

Roadtripping California_Cayucus
Cayucus

Etappe 5: Santa Barbara – Las Vegas

Langt unna kystveien og snarere i motsatt retning, setter vi bilen i gir og kjører mot ‘Sin City’ Las Vegas. En biltur som varer i cirka fire timer gjennom ørken, via Death Valley, til vi endelig ser en underlig by dukke opp midt i alt det tørre, varme. Som et forlystelsessted med Paris, Venezia, Egypt og all verdens kjente og ukjente bygninger tilsynelatende ristet sammen og droppet akkurat der de måtte finne seg en plass. Et underlig sted, med underholdning i mange varianter, for store og små.

Men er du på reise langs Highway 1 (eller ellers i området) vil jeg nesten påstå at det er et must å ta en avstikker til Las Vegas

For hotelltips i Los Angeles, sjekk her

Roadtripping California: Las Vegas
Las Vegas

Etappe 6: Las Vegas – Grand Canyon – Las Vegas

Og når man først befinner seg i Las Vegas – ja, da er det jo strengt tatt ikke så langt til Grand Canyon heller … Mange velger å kjøre dit, hvilket tar mange timer hver vei. Etter så pass mange timer i bil så langt på reisen, valgte vi i stedet å ta en helikoptertur inn til det fantastiske naturreservatet Grand Canyon er. For en opplevelse!

TIPS: Om du vil dra med helikopter fra Las Vegas til Gran Canyon, se dette tilbudet via GetYourGuide her

Tips til hotell i Las Vegas

I Las Vegas bodde vi på Cosmopolitan Hotel, et stort, støyete og særdeles populært hotell. Skulle vi valgt om igjen, ville vi nok heller gått for Hotel Bellagio, som regnes for å være mer rolig.

Men byen har utrolig mange hotell å by på, så det er bare å ta en titt på hva andre reisende mener på booking.com sin side.

Roadtripping California: Grand Canyon
Grand Canyon

Etappe 7: Las Vegas – Palm Springs

Den opprinnelige ruta førte oss videre til Laguna Beach. Senere har vi imidlertid vært i deler av området igjen, som i Palm Springs og Joshua Tree National Park. Dette ligger fint til i forhold til ruta, og har du tid, vil jeg anbefale i hvert fall et stopp om ikke annet så for å få med deg Joshua Tree National Park.  

Da bør dere også legge til en overnatting i området. For idéer til hvor du kan overnatte der, se booking.com 

Joshua Tree i Joshua Tree National Park

Palm Springs ligger rundt fire-fem timers kjøretur unna Las Vegas og 2,5 times biltur vest for Los Angeles. Dette området består av seks byer, 130 golfbaner og overdådige private boliger på lukkede, eksklusive klubb-områder.

Hele området er frodig og grønt, selv om vi altså befinner oss i noe av det tørreste området av California.

Etappe 8: Palm Springs – Laguna Beach

Nå er det på tide med litt avslappende badeliv – om ikke annet så kanskje for et par dager? 

Ved den bohemske byen ved havet, Laguna Beach, møter vi igjen Highway 1, som penetrerer den lille byen og dessverre medfører mye trafikk i en ellers flott by. Men strendene er fine, perfekt for den som liker å surfe på bølger, samt har en hyggelig stemning med et knippe gode restauranter.

Tips til hotell ved Laguna Beach

I Laguna Beach bodde vi to netter på Laguna Beach Surf and Sand. Herlig hotell, like på stranden – men bølgene er øredøvende nattestid.

Sjekk ellers hvilke muligheter det er for overnatting i Laguna Beach her.

Roadtripping California: Laguna Beach
Laguna Beach

Etappe 9: Laguna Beach – Los Angeles

Om dere velger å ta turen til Laguna Beach før Los Angeles, som vi gjorde, vil dere på turen oppover til Los Angeles passere Huntington Beach.

Her kan det være hyggelig å legge inn et stopp for en fajitas til lunsj, for eksempel (noe av den best maten i Sør-California er mexicansk – og bedre guacomole har jeg ikke smakt!).

Overnatting i Los Angeles

Bonusspor: Roadtripping i Los Angeles

South Pacific Highway fra Santa Monica til Malibu

Los Angeles er en stor by, med flere mindre byer i én. For å virkelig oppleve byen på beste måte, anbefaler jeg å overnatte i et par av de ulike områdene i byen. Selv liker jeg meg godt ved Sunset Blvd. og i Santa Monica.

Da får du oppleve litt ulike deler av Los Angeles uten å måtte tilbringe for mye av tiden i bil.

Maliby Colony, Los Angeles, California

Men om du nå likevel har tilgang til bil, vil jeg anbefale en aldri så liten kjøretur langs South Pacific Highway. En av de kjente, langt kortere kjørerutene i California, går nemlig her, mellom Santa Monica og Malibu.

Denne kjøreturen er på rundt to mil, mens det fra Downtown Los Angeles er rundt fem mil å kjøre.

Hotell i Los Angeles

Mine beste hotellopplevelser i Los Angeles er på Chateau Marmont og Sunset Tower Hotel ved The Strip, samt Palihouse i Santa Monica. Kan forresten også anbefale Palihouse West Hollywood.

Les mer om Los Angeles:

Los Angeles med hotell- og restauranttips

Malibu med hotell- og restauranttips

Santa Monica, Malibu og Venice med hotell- og restauranttips 

Venice Beach i Los Angeles
Venice Beach

Har du spørsmål knyttet til en forestående biltur i California, eller har du noen tips selv? Del gjerne i kommentarfeltet under! 

Videre lesning om roadtripping California

Disse lenkene til videre lesning om reisen og reiseopplevelser langs veien, finner du også i teksten over. Men for å gjøre det enkelt for deg, har jeg samlet dem også her.

Roadtripping California_Big Sur

God planlegging – og god tur, etterhvert!

Guiden ble første gang publisert 8. mai 2014. Den er blitt jevnlig oppdatert i 2016, 2017, 2019, og nå sist februar 2024.


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

11 Comments
 1. Så mange flotte tips! Jeg og ei venninne skal på en 2 ukers roadtrip i USA (San Francisco – Los Angeles – Las Vegas). Hittill har vi bare bestilt hotell i San Fransisco og Las Vegas for at vi kan være fleksible. Hvordan gjorde dere det med overnatting? Bestillte dere på forhånd, eller møtte dere bare opp og spurte om rom?

 2. Hei Malin. Takk, så hyggelig du finner gode tips her! Dere kan bare glede dere. En fantastisk opplevelse venter dere. Vi gjorde som dere – bestilte hotell i LA og SF – ellers tok vi det bare underveis. Vi ønsket fleksibilitet, som dere. God tur! Kos dere masse 🙂

 3. Hei! Veldig gøy å lese om reisen du hadde 🙂 Mange gode tips her! Kjæresten og jeg tenkte oss en tur neste år i august/september til vestkysten av USA. Vi tenkte å reise sammen rute som deg fra San Fran, men reiser til phoenix etter LA-Sedona-Grand Canyon-Las Vegas-Death Valley-Yosemite-San Fran. Men vi sjekket litt hoteller i Big Sur, Carmel og Cambria i aug 2016 og nesten alt er utsolgt. Er det mulig at vi ikke får overnatting hvis vi ikke booker hotell på forhånd? Det beste er jo å ta det på sparket som du gjorde. Synes det er veldig rart at alle hotellene er fullbooket et år fram i tid 😛

 4. Hei, Cathrine.

  Å, dere kommer til å få en kjempefin tur!

  Så rart – allerede fullbooket?
  Hmm. Kanskje det er noe som skjer spesielt de datoene? Har du sjekket ulike søkemotorer for hoteller? Kanksje de har «satt ut» mange av rommene til ulike booking selskaper?

  Vi reiste i hvertfall veldig på «måfå», tok det underveis, og det gikk helt fint. Ikke nødvendigvis alltid ledig alle steder, men vi fant helt ok overnatting på veien. Lykke til! Og god tur, etterhvert 😀 Hilsen Mette

 5. Hey,

  Herlige tips på California og LA! Befinner meg for tiden i LA, og kan anbefale og ta turen til Runyon Canyon for flere gåturer (om enn i litt minder urbane strøk enn Beverly Hills) – er sannelig ikke lett å finne hyggelige områder å gå rundt i her. Må liksom kjøre overalt. Men har vært på The Grove og gått fra Santa Monica til Venice på boardwalken – anbefales! Prøver å legge ut tips på min egen blogg: https://frimenfattig.wordpress.com
  Takk for kul og kjempenyttig side =)

 6. Hei! Så mange bra tips, tusen takk! Jeg, mannen min og sønn på 5år reiser dit 3uker i mai. Lander i SF og skal dra hjem fra LA. Ser flere spør om overnattinger, og om en bør booke på forhånd. aner du hvordan det er på denne tiden av året? Tenker på å kanskje ta en tur til San Diego også, aner du hvordan temperaturen er der på denne tiden? Håper å finne en plass som er varm nok til å tilbringe noen dager på en strand/ved ett basseng med soling og bading hvis det er mulig på denne tiden av året…

 7. Hei! Så mange bra tips, tusen takk! Jeg, mannen min og sønn på 5år reiser dit 3uker i mai. Lander i SF og skal dra hjem fra LA. Ser flere spør om overnattinger, og om en bør booke på forhånd. aner du hvordan det er på denne tiden av året? Tenker på å kanskje ta en tur til San Diego også, aner du hvordan temperaturen er der på denne tiden? Håper å finne en plass som er varm nok til å tilbringe noen dager på en strand/ved ett basseng med soling og bading hvis det er mulig på denne tiden av året…
  Gikk mye av budsjettet på overnatting? Lurer på hvor mye vi skal regne med på 3uker. Da tenker vi ikke dyre hoteller, mer motell eller lignende. Heller har noen overnattinger innimellom på finere hoteller.

 8. Hei, Rigmor.

  Takk for spørsmål! Vi dro i juli, og hadde kun forhåndsbooket første netter i San Fransisco. Dernest booket vi underveis. Men jeg vil nok i dette tilfellet anbefale deg å forhåndsbooke. Gjerne med avbestillingsmulighet, slik at du kan endre planer underveis, om dere ønsker noe fleksibilitet. Jeg har ikke vært i San Diego på lenge, men det er nok en god del varmere der enn lenger nord. San Fransisco kan være nokså kjølig året rundt. Vi brukte en god del av budsjettet på overnatting, men det var vår prioritering. Det går fint an å finne rimeligere overnatting. Men da er det nok som nevnt lurt å booke i forkant, slik at dere sikrer dere det.

  Lykke til videre med planleggingen, og god tur!

 9. Hei!
  Inspirerende innlegg om en av mine store drømmer! Jeg lurte på hvilket budsjett dere hadde, sånn cirka? Synes det er vanskelig å finne et budsjett, da det ligger så innmari mye forskjellig ute på nettet.

 10. Hei, Anniken

  Takk for fin tilbakemelding.

  Når det gjelder budsjett, handler det om flere ting: Hvilken rute dere velger å kjøre, hvilken type leiebil dere velger å gå for, samt ikke minst – hvordan dere velger å overnatte underveis.

  Om du legger til opplevelser som for eksempel helikopter-tur til Grand Canyon og show i Las Vegas i løpet av turen, er det klart at budsjettet øker.

  Jeg tror jeg vil anbefale deg å undersøke litt nærmere rundt overnattingsmuligheter først, se litt på priser, og dernest beregnet budsjettet ut fra det. Husk at du også må beregne tips og skatt på priser i USA, som ofte kommer i tillegg til regningen.

  Lykke til med planleggingen! Hilsen Mette 🙂

error: Content is protected !!