Slik er det å bo i London

Kunne du tenke deg å bo i London? Du er ikke alene. Visstnok er det flere tusen nordmenn som bor i Stor-London, selv om ingen vet med sikkerhet hvor mange.  

 

Norske  studenter, forretningsfolk, ambassade ansatte, dansere og musikere har slått seg ned i storybyen. Noen flytter over for kortere tidsrom, andre for lengre perioder – for å søke lykken, tjeneste eller kjærligheten. Jeg tok turen og slo av en prat men noen utflyttere. Og slik er det å bo i London –  i hvertfall for disse tre norske jentene:

Den norske ambassaden i London

Den norske ambassaden i London har i alt 34 ansatte, og her jobber de med alt fra politikk og kultur til administrasjon og drift. Gerd Grøholt er nyansatt konsul og er leder for teamet som jobber med konsulære saker og utlendingsfeltet, som pass, visum og nødlidende nordmenn.

– Innbyggerne her er jo utrolig hyggelige! sier Grøholt om det å bo i London. Hun har nå bodd i London siden august i år. Spesielt er hun imponert over taxisjåførene i byen. – Bare det å ta taxi er pur glede. Sjåførene er godt utdannet og finner frem til de minste gatestubber uten verken GPS eller lange diskusjoner. Servicen er upåklagelig overalt, og de fleste er fantastisk høflige.

Artikkel om å bo i London: Den norske ambassade i LondonHun liker godt den britiske humoren, som jo er viden kjent, og forteller at hun merker den i det daglige. Hun legger til: – Å bo i London er rett og slett energigivende. Det er vakker arkitektur, spennende historie, utallige restauranter, kafeer, puber, markeder og kulturelle tilbud.

Men hvordan er det å jobbe ved den norske ambassaden? Gerd forteller: – Jobben som konsul er spennende og utfordrende, og det kan bli lange arbeidsdager. Arbeidsoppgavene innebærer også noe representasjon, som eksempel skal jeg til Orknøyene for å være med på julegrantenning der. Det er også middager og andre arrangementer jeg er med på i kraft av min stilling.

Fritiden går foreløpig mest til å komme seg på plass i leiligheten. Men en og annen utflukt eller et besøk på nabopub’en lar seg gjøre sånn innimellom slagene.

KFUK-hjemmet i London

Midt i Kensington, mellom en rekke andre flotte boliger, hvitmalte boliger, ligger herskapshuset som rommer KFUK-hjemmet i London. Her møter jeg to unge jenter som har tatt seg bolig midt her i London for et år.

Tora og Audhild er nemlig ettåringer ved KFUK-hjemmet her i Kensington. Mens Tora er den som tar imot oss da vi kommer på besøk, står Audhild på kjøkkenet og forbereder kveldens middag.

En ettåring bor, jobber og lærer seg ledelse i teori og praksis gjennom å jobbe i dette huset som først og fremst er beregnet på ungdom som jobber eller studerer i London.

– Det skal liksom være litt hjemmekoselig her, da, sier Tora og viser oss rundt i tv-stuen, i samtalerommet og på kjøkkenet i kjelleren. Det er mørkt ute når vi er der, men jeg skjønner godt de trives i bakhagen. – Her satt vi ute nesten hver kveld i sommer. Vi grillet og gjestene tok gjerne frokosten med ut i hagen her, forteller hun.

Men her kan også turister på London-tur bo. Overnattingen her er rimelig, sentral og samtidig er tanken at man skal føle seg som hjemme. Derfor tilbys det tv-stue, samtalerom og overnatting som inkluderer både frokost og middag. Om sommeren kan du spise måltidene ute i den lille oasen av en hage. Og titter du opp på bygningene bak, kan det hende du får et glimt av Beckhams – som nylig har flyttet inn i nabolaget.

 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!