En kjærlighetserklæring til London

Nazneen Khan-Østrem har skrevet en innsiktsfull bok om London; byen, bydelene og ikke minst – menneskene som bor der. Leser du denne blir aldri London det samme igjen! Her er boka som guider deg bydel for bydel blant innbyggere fra hele det britiske imperiet. 

Min tidligere kollega i Aschehoug, Nazneen Khan-Østrem, har akkurat lansert en ny bok om London. Tidligere denne uka var jeg til stede under boklanseringen, og jeg er også en av de heldige som har fått lese boka før den ble utgitt. Og for ei bok!

Men først litt om forfatteren:

Nazneen Khan-Østrem

Nazneen Khan-Østrem forfatter
Nazneen Khan-Østrem under boklanseringen 4. september 2019

Nazneen Khan-Østrem er født i Kenya, besteforeldrene utvandret fra Britisk India, og hun er oppvokst i Storbritannia og Norge – og har alltid hatt et nært forhold til London. I dag er Khan-Østrem redaktør i Aschehoug forlag, samt forfatter på Kagge forlag. Tidligere har hun vært journalist i Aftenposten, programleder i NRK og høyskolelektor ved Journalistutdanningen på OsloMet.

Nå har hun akkurat utgitt sin andre bok, denne gang er det London det handler om. Boka bærer den beskrivende tittelen London. Blant gangstere, rabbiner, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet – og den er nettopp det: et møte med mennesker og kulturer i ulike bydeler i en av mine desiderte favorittbyer. Et London som består av innbyggere fra hele Moderlandet.

I arbeidet med boken har Khan-Østrem gått og gått, gate opp og gate ned i London. Hun lest; bok etter bok (vi snakker om seks sider med litteraturreferanser). Ikke minst: Hun har snakket med folk, der de bor, med mennesker av ulike kulturelle bakgrunner, londonere som alle har bidratt til det London er i dag: en smeltedigel.

Smeltedigelen som innvandringen skapte i London, beredte grunnen for kulturer som sprengte grenser, og som fungerer som magneter på folk over hele verden den dag i dag

Bokomtale: London

Undertittel: Blant gangstere, rabbiner, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet

Her får vi vite bakgrunnen for hvorfor nettopp London har så mange ansikt, så mange spennende kjøkken, så mange ulike kulturer som smelter sammen til det London jeg finner så utrolig spennende – en hel verden i én og samme by. Det er dette som er med på å skape et London jeg aldri blir lei av å besøke, et London der det stadig er nye restauranter å oppdage, nye områder å utforske, nye sider av byen som slett ikke er så ensartet som mange kanskje tror.

Én ting forblir sikkert: Vi er mange som elsker å reise til London, og denne boken er en uforbeholden kjærlighetserklæring til alle menneskene som bor der, og til den byen jeg insisterer på å kalle verdens navle.

→ Les også: Gode restauranter i London

Nazneen Khan-Østrem skriver gjennomgående personlig om byen hun elsker, fra første kapittel som liten jente reiser fra Kenya og lander på Heathrow, og hvordan hun gjennom hele oppveksten i trygge omgivelser utenfor London lengter etter å være en del av akkurat denne storbyen – på lik linje med sine fettere og kusiner. Hennes oppvekst tok henne til Norge, men hun sluttet aldri å reise tilbake til London, en by som har fått stor betydning for henne og hennes familie.

Jeg har valgt å rette oppmerksomheten mot de gruppene som har satt noen av de dypeste sporene i byen, og blikket mitt på London er selvsagt preget av den britiske kolonihistorien

Boken er delt inn etter nasjonaliteter som preger Londons områder;

  • Det irske London i Camden, Bexleyheath og Clapham
  • Det jødiske London i Stamford Hill, Arsenal, Tottenham og Finchley
  • Russiske London i Mayfair, Kensington, Knightsbridge og Bloomsbury
  • Polske London i Hammersmith, Ealing, Streatham og Kensington
  • Vestafrikanske London i Peckham
  • Indiske London i Southhall, Brick Land og Tooting
  • Arabiske London i Edgware Road, Knightsbridge og Wembley
  • Italienske London i Soho, Clerkenwell og Bethenal Green
  • Karibiske London i Notting Hill og Brixton
→ Les også: Hackney og Dalston; hipsternes London

Nytt reisefølge til London

Khan-Østrem London

Boka har blitt en kjærlighetserklæring fra forfatterens hånd og en gavepakke til oss som vil bli bedre kjent med denne fantastiske byen som så mange av oss liker å dra til. For London er så mye, mye mer enn Big Ben, Oxford Street og Buckingham Palace. Det er bare å lese boka, så lover jeg at du får reiselyst – londonist eller ei!

Takk for denne boka, Nazneen Khan-Østrem – for arbeidet du har gjort, slik at også resten av oss som elsker denne byen, nå kan dypdykke ned i den på en helt annen måte. Til deg som leser dette: Neste gang du drar til London – det er bare å spenne joggeskoa på og dra på utforskning gjennom bydelene med boka i hånd!

Mer å lese om London:


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!