Berlinmurens fall 25 år

Berlinmurens fall 25 år
Snart 25 år gamle bilder fra Berlin

I dag er det 25 år siden Berlinmurens fall. Selv var jeg der for første gang like etter dette. Og selv da, i 1990, var muren høyst tilstedeværende i bybildet. Fortsatt var skillet mellom øst og vest stort. 

Berlinmurens fall 25 år

Snart 25 år gamle bilder fra Berlin

Selv var jeg 17 år, og på reise med tysk-klassen på videregående. Det ble en dannelsesreise for livet. Minnene har begynt å ‘fade’ noe, akkurat som bildene. Men noen ting sitter fortsatt i. Noe av det vi så, det vi lærte, hørte og de inntrykk vi satt igjen med, tror jeg vi alle vil ha med oss for alltid.

Vi besøkte Berlin både i øst og i vest. Skillet var stort. Bygningene, levestandarden, menneskene – alt var anderledes. Eller slik husker jeg det, i hvertfall. Som mange andre sikret jeg meg en bit nedtagget mur, en suvenir, til minne om det som ikke må skje igjen. Murbiten har jeg fortsatt, tatt vare på et sted her  hjemme. Og disse bildene, grå, falmete, de fleste knipset gjennom en vindusrute på en buss i bevegelse, med et dårlig kamera og filmrull fra Kodak. Jeg husker de store bygningene, Der Reiches Tag, Olympiastadion, konsentrasjonsleiren, muren. Den nedtaggete, hullete, muren.

Jeg husker også vitnebeskrivelsene, om alle de som prøvde å flykte over, til friheten, eller sine kjære, og som ikke klarte det. Og jeg husker da jeg vel tilbake i Norge pluteselig fikk en telefonoppringning fra noen tyskere jeg ble kjent med i Berlin, som i gledesrus tenkte på hun norske skoleeleven de hadde møtt for litt tilbakesiden. De ringte for å gi statusmelding fra 1 års markeringen etter at muren var falt.

Og gjennom det grå telefonrøret, som nesten alle jeg kjente hadde make til på 90-tallet, hørte jeg glade stemmer, rop, musikk og sang – og raketter. Det var fest! Det er vel grunn til å tro at det er det også i dag.

Denne reisen gjorde så sterkt inntrykk, at jeg regner den som en av 10 reiseopplevelser som har formet meg

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.