En reise i Spanias vinkultur

En reise i Spanias vinkultur

Spania har flere flotte og smaksrike vinregioner, med gode produsenter, enten vi snakker rødvin, sider, cava eller sherry. I denne artikkelen tar jeg deg med til de områdene jeg selv har besøkt og fått anledning til å lære om spansk vin. 

Vin er uten tvil en utmerket måte å reise på! Du kan reise hjemmefra i din egen stue ganske enkelt ved å velge deg ut en vin fra et området og vin du vil lære mer om. Eller – om du er på reise i et vinland, kan du bli enda bedre kjent med lokalkultur, historie og smaker ved nettopp å besøke et av vindistriktene og gjerne en vingård eller to. 

Mitt første møte med vinlandet Spania  

Her er jeg i Rioja i Alavesa i 2022. Foto: Camilla fra urbaniamagasin.no

Det første vinområdet jeg besøkte i Spania, var Penedés. Vi skal over tjue år tilbake, så det har jammen gått noen år … Mitt første besøk der var ingen suksess, for å si det mildt. Problemet var ikke vinene, men meg; Jeg fikk halsbetennelse på veien og ble satt på en saftig spansk hestekur med antibiotika. Ikke var det anbefalt å drikke alkohol med de medisinene da, og smaks- og luktesansen var uansett forvrengt. Dermed endte jeg som sjøfør mens mitt reisefølge smakte seg rundt i Torres’ vinkjeller. 

Nu vel. Årene har gått. Jeg har fått mange flere anledninger til både vingårdsbesøk, vinsmakinger og til og med et gjensyn med Torres og Penedés. Det skal jeg komme tilbake til. Men la meg først gi noe praktisk info om hvordan denne guiden fungerer. 

Slik fungerer denne vinguiden 

I denne artikkelen guider jeg videre til tidligere artikler fra vinområdene jeg omtaler. Følg lenkene for å lese mer.  Til sist i artikkelen finner du lenke til bodegaene jeg omtaler i denne og tidligere artikler merket av. Slik kan du lettere finne veien, du også. 

Ellers er det jo slik at selv om mange druer finnes i flere land og områder rundt i verden, er det noen som er mer utpreget spanske. La oss første se kort på dette og inndelingen av viner i Spania.

Klassifisering og typisk spanske vindruer

Som en del av EU holder spanske viner til 

Klassifisering av viner i Spania

Beskyttet opprinnelsessted: 

 • Denominación de Origen Calificada (DOCa/DOQ) – høyeste vinklassifisering i Spania og garanterer høy kvalitet
 • Denominación de Origen (DO) – gir opprinnelsessted og stil 

Beskyttet geografisk indikasjon (PGI)

 • Vino de la Tierra – gir informasjon om opprinnelsen til vinen, mer enn stil og kvalitet

Spania har to områder som kan kalle seg DOCa/DOQ, og det er Rioja og Priorat. Begge områder har jeg fått anledning til å besøke, og omtales derfor i denne artikkelen. 

Vinklassifisering for røde spanske viner

 • Vino joven: Ung vin, vanligvis ikke lagret på fat.
 • Crianza: Vin som er lagret på fat i minst 12 måneder.
 • Reserva: Vin som må lagres minst tre år før den tilbys på markedet (minst et år på fat).
 • Gran reserva: Vin som er lagret i to år på fat og tre år på flaske (eller omvendt) før det kommer på markedet.

Kilde: Vinmaker hos CVNE i Haro, Rioja

Noen sentrale spanske vindruesorter:

 • Tempranillo: Spanias mest anerkjente vindrue og en svært viktig drue i noe av de mest kjente røde vinene i Spania 
 • Garnacha: Denne druen oppsto i Spania, men har senere utvandret blant annet til Frankrike og Italia. Druen gir fylde og frisk rød frukt til viner fra Rioja DOCa og Navarra DO 
 • Xarel-lo er unik for Sant Sadurni / Penedés og er den viktigste vindruen i cava (som er en musserende vin av flere druer) 
 • Albariño: Kjent for å gi friske viner med konsentrert fruktsmak, og har vokst i popularitet. Dyrkes i Rias Baixas DO nordvest i Spania. 

Catalunya DO 

En vinreise i Penedés

Penedés er et vinområde i Catalonia, ikke lange turen fra Barcelona. Her produseres hvite og røde viner, cava og brandy. Tempranillo blir også produsert i volum og til et større marked. 

Vindyrking i dette området går langt tilbake i tid. Det er faktisk gjort arkeologiske funn som tyder på at vindyrking har pågått her i området helt tilbake til oldtiden.

Som vinområde, kan Penedés deles inn i tre undergrupperinger:

 • Alt Penedès som omfatter mesteparten av innlandet og fjellene. Her er det typisk lavt utbytte på durene og høy kvalitet 
 • Penedès Central ligger mot sørvest og leverer største delen av produksjonen i regionen
 • Baix Penedès vender mot kysten og er stort sett lavland  

Det er også her i Penedés vi finner Sant Sadurni, selve cavahovedstaden! 

Men den aller mest kjente rødvinen fra området er den fra vinmarken Mas las Plans, som i sin tid danket ut franskmennene i selveste Wine Olympics i  Paris i 1979. Denne historien fikk jeg høre da jeg besøkte Torres for andre gang – i Penedés. 

Cavahovedstaden Sant Sadurni 

Cava og Sant Sadurni d’Anoia_

I Catalonias Penedés, bare en kort togtur utenfor Barcelona, ligger Sant Sadurni d’Anoia. Dette er selve cavaens hovedstad, der 95 % av cavaen som produseres kommer fra. 

Men cava er så mye mer enn det vi har fått anledning til å bli kjent med gjennom det som typisk serveres i Norge. I motsetning til i Champagne, der de er mange mindre champagnehus som dominerer, er det i Penedés et par store, volumprodusenter som dominerer markedet internasjonal (som Freixenet og Codorniu). Likevel finnes det så mye mer å smake på, fra små til mellomstore bodegaer, noe du får god anledning til om turen går til Sant Sadurni og omegn. Her ligger nemlig mange mindre og veldig spennende produsenter av cava.

Selv besøkte jeg to – en liten familiedrevet i fjerdegenerasjon (Cava Guilera) og en mellomstor familiedrevet i andregenerasjon (Pedregosa, som også har produkter i salg på Vinmonopolet). 

Les mer om Sant Sadurni, cava og produsentene jeg besøkte her.

For dagsturer til Sant Sadurni / Penedés er det veldig greit å overnatte i Barcelona, etter min erfaring.

Priorat DO

Vinområdet Priorat ligger et par timers kjøring unna Penedés og ligger veldig flott til i fjellandskapet ved Serra de Montasant i Catalonia. 

På vinsmaking i Priorat - Spanias eksklusive vinområde

Priorat er kategorisert som DOQ/DOCa, det høyeste kvalitetsstempel innen spanske viner. Jordsmonnet er karrig, markene ligger i høyden og plantene befinner seg konstant i en bakke. De overlever her, fordi røttene presser seg ned gjennom skifer og jordsmonn, der de suger til seg den fukten de trenger.

Får de ikke nok fukt, tar de seg en timeout. Det kan man se dersom bladene blir brune før det er dags. Da vil de ikke mer og det er bare å vente til neste sesong. 

Klimaet her er varmt om dagen, men 10-15 grader kjøligere på kvelden. Slik overlever plantene derfor det karrige jordsmonnet. Slik blir også druene konsentrerte, søte og danner grunnlag for den berømte vinen blant vinkjennere; Priorat-vin – som typisk lages av Garnacha og Cariñena

De mest kraftige og full-bodied Garnacha-vinene i Spania vokser her. Her er også noen riktig gamle vinstokker med Garnacha. 

Galicia 

Vindistrikt i Ribeira Sacra, Galicia
I stupbratte skråninger ned mot elven som i millioner av år har gravd en dyp dal i Ribeira Sacra, har det vært dyrket vin i tusen år – under særdeles farlige arbeidsforhold

Galicia ligger nord-vest i Spania, ut mot Atlanterhavet og Biscayabukten. Dette området er spesielt kjent er de for sine hvite, av druen Albariño: DO Ribeira Sacra, DO Rías Baixas, DO Ribeiro, DO Monterrei og DO Valdeorras.

Under en reise rundt i det (for nordmenn) relativt ukjente Galicia, fikk jeg blant annet anledning til å bli kjent md Ribeira Sacra. Et flott område med alt fra turstier og pilegrimsruter, klostre og paradorer til varme thalasso bad og helbredende kilder. Ikke minst; her dyrkes også høykvalitetsvin. 

Ribeira Sacra består av 20 kommuner i innlandet og 2.500 hektar med vinranker. Vindyrkingen her går helt tilbake til romersk tid, tusen år tilbake i historien. I sin tid satte også paven i Roma stor pris på å få tilsendt vin fra Ribeira Sacra. Historien vil ha det til at munkene måtte finne annet gull å sende hjem til Paven, etter at elva i dalen her gikk tom for dette edle metallet. Vin – altså flytende «gull» – ble løsningen. 

Slik ble til til at Guds vin ble dyrket i de bratte fjellsidene som elvene Miño og Sil har gravd i årenes løp, dukker steinanlagte vinmarker opp. Tradisjonen fortsetter den dag i dag; vindruene plukkes for hånd, med bærehjelp av esler. Det er visstnok mange en plukker som i løpet av årenes løp har falt rett i elven og dermed døden like under seg. 

La Rioja 

Elven Ebro i La Rioja
Elven Ebro renner gjennom La Rioja

La Riojas beliggenhet i ly av fjellkjedene, elven Ebro som bukter seg gjennom landskapet, klimaet her og det rike jordsmonnet har alt sammen bidratt til at viner fra La Rioja tilhører verdensklassen. De blir gjerne omtalt som Spanias svar på Bordeaux og Burgund – og hører til under vinregionen DOCa Rioja.

DOCa Rioja består av Rioja, Navarra og den baskiske provinsen Álava. Rioja deles videre inn i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa. 

I landsbyene i La Rioja finnes fortsatt tradisjonsrike bodegaer i kjellerne i innbyggernes boliger, mens det over tid har utviklet seg større vinsentrum, som langs den gamle jernbanen i Haro. Så vi starter vår vinreise nettopp her, hos en av de større, historiske, familiedrevne bodegaene; CVNE.

Å reise i Rioja er som en reise i vin, der vinen gjennomsyrer alt og går igjennom det hele som en eneste lang rød(vins)tråd. Det kommer tydelig til syne i vinmuseet Vivanco, som tar oss med på en reise i vinens historie. Her handler det om vin i alle dens former, enten gjennom kunst, tradisjon og historie, i utstillinger eller i bokform.

De mest kjente Tempranillo-vinene kommer fra Rioja DOQ/DOCa i Alto Ebro-området og det henger sammen med det moderate klimaet i denne regionen. 

Foruten gode viner, er det også mye god mat å få i La Rioja. Her skriver jeg mer om det

Baskerland 

Rioja Alavesa
På omvisning hos Bodega Javier San Pedro Ortega ved Laguardia i Rioja Alavesa

Vinregionen Rioja dekker mer enn den autonome regionen La Rioja. Som nevnt lenger oppe: Rioja består av Rioja, Navarra og den baskiske provinsen Álava. Rioja deles videre inn i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa. Reiser du i Baskerlands vinområde Rioja, er du i Rioja Alavesa. 

Rioja Alavesa

Under en reise i Baskeland, får jeg besøkt vinbyen Laguardia, selve hovedstaden i Rioja Alavesa, med alle sine over 300 underjordiske tunneler. Her fikk jeg også besøke tre bodegaer, som ga en god innføring i den vinene her i området. Beliggenheten påvirker vinene som produseres her, med jordsmonnet (kalkholdig leire) og beliggenheten og klimaet (ligger høyt, med kjølige temperaturer). 

Her overnattet jeg midt i hjertet av Rioja Alavesa, på designhotellet Hotel Viura.

Txotx – baskisk sider

Siderproduksjonen i Baskerland er derimot noe helt eget. På en lokal sagardoteria serveres sider fra digre tønner, sammen med en større lunsj av lokale råvarer, tilberedt på tradisjonelt vis. Her er det høy stemning, selvservering rett fra tankene og lange tradisjoner som fører generasjoner tilbake i tid. Absolutt verdt å få med seg, om du tar turen. 

Txakoli – baskisk hvitvin 

Den mest stedstypiske vinen i regionen er txakoli. Dette er en syrlig hvitvin, som også har tre ulike opprinnelser – i Getaria, Bizkaia og Araba. Den vi smaker i San Sebastian smaker for eksempel ganske annerledes enn den vi smaker på i Bilboa. Grunnen er måten den produseres på – den vi får i San Sebastian er mer brusende og karbonrik. Derfor blir også vinen gjerne helt i en lang stråle, ned i glasset. 

Les mer om min gastronomiske reise gjennom Baskerland her.

Reisetips: Sjekk disse guidede mat/vin-turene i Bilbao her*

DO  Ribera del Duero 

Vinmarker Abadía Retuerta Le Domaine ved Ribera del Duero

Ribera del Duero er et av Spanias aller beste vinområder, sammen med La Rioja og Priorat. Faktisk har det blitt meg fortalt at spanskekongens favorittviner kommer fra Ribera del Duero. 

Navnet Ribera del Duero kommer av Spanias nest lengste elv, Duero, som renner gjennom området. Og langs den 897 km lange elva finner vi ikke bare vingårder og vinmarker, men også flere historiske landsbyer, bygninger og monumenter verdt å besøke. Vinruten «Ruta del vino Ribera del Duero» tar oss med fra vingård til vingård, forbi slott, klostre, kirker, palasser og museum.

Vinene som er en del av DO-kvalifisieringen her, er fortrinnsvis røde, men her produseres også rosé av høy kvalitet. I alt finnes det 280 bodegaer i området og det er mulig å besøke flere av dem.

Her dyrkes blant annet Tempranillo-druen, og de varme dagene, med kjølige netter bidrar til kraftfulle, smaksrike viner. Med paradores og overnattingsmuligheter på luksushotell og eksklusive vingårder er en reise verdt for livsnytere 😉

Sjekk prisen og ratingen til dette luksushotellet!* Jeg har selv besøkt hotellet, som har stor spa-avdeling. Du kan også overnatte på vingården Abadía Retuerta*

DO Sierras de Málaga

Kløften i Ronda

Málaga-provinsen har en stolt tradisjon for vinproduksjon, og det er ca. 45 vingårder og bodegaer man kan besøke i området. 

Mange av vingårdene ligger i nærheten av Ronda og flere av disse kan besøkes. Ellers er også Axarquía-regionen kjent for gode viner. Er du i området og vil lære mer om viner der, ligger det et vinmuseum i Mijas. 

Viner fra området Serrania de Ronda er kjent som Ronda-viner, men er en del av DO Sierras of Málaga. Her dyrkes vindruer på 750 moh. i Serrania de Ronda, og produksjonen gir unge røde viner fra flere vindruer, som Romé, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot og Tempranillo. Hvite viner er gjerne laget på vindruene Chardonnay, Macabeo, Colombard and Sauvignon Blanc.

En av de mange vingårdene man kan besøke, er Bodegas Luneras. Dette er en ung bodega i Ronda, med liten produksjon og prisvinnende viner. Her kan du komme på besøk hver dag, hele året, men gi et varsko i forkant.  Kommer du hit i perioden august til oktober, kan du bli med på innhøsting.

Her har jeg overnattet på Catalonia Ronda*, som ligger veldig sentralt i Ronda by.

reklame for egen utgivelse


Reiseguide til Málaga og Costa del Sol

Sjekk gjerne ut min reiseguide til Málaga & Costa del Sol. Ett klikk, og du har den i innboksen 😉

MALAGA OG COSTA DEL SOL på 1-2-3 er en reiseguide til Málaga-området, med fokus Málaga og omegn, Marbella og omegn, samt Nerja og omegn.

Her får du tips til strender, tips til hvor du kan overnatte og spise, samt tips til utflukter. Her deler Mette fra Reiselykke sine beste reisetips til deg som planlegger en tur til Solkysten!


Valencia 

Valencia er mer enn byen Valencia – det er også den autonome regionen ved samme navn. Og som region kan Valencia skilte med tre vinområder som er DO-kvalifisert: Utiel-Requena DO, DO Valencia og Alicante DO.

Druetypene som typisk dyrkes her, er røde Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Monastrell. Hvite varianter er Chardonnay, Semillon, Merseguera og Muscat. 

Jeg har selv bare besøkt én vingård i Valencia så langt, og det var den biodynamiske vinprodusenten Enrique Mendoza i Alfaz del Pi, Alicante. Her fikk jeg smake en 100% Monastrel, som også kalles «The Taste of Alicante».

For overnatting i Alicante, sjekk booking.com*

Valencia er også kjent for å være opprinnelsen til paellaen, noe du kan lese mer om her.  

Kanariøyene og øyene i Balearene

Også på Kanariøyene og øyene i Balearene blir det dyrket vin. Selv har jeg smakt viner fra både Tenerife og Gran Canaria. På Gran Canaria har jeg også besøkt vingården Bodega Los Berrazales, hvor jeg smakte tre forskjellige viner. Det var nok ikke de beste vinene, må jeg innrømme. Men opplevelsen var jo fin alt i alt.

Jeg dro på egenhånd i leiebil. Men her er en guidet tur du kan vurdere, levert av Get Your Guide*

Denne opplevelsen skal jeg dele mer om senere. For på samme sted, kan man også lære om verdens nordligste kaffeplantasje. To be continued … 😉

På Mallorca kan du for eksempel besøke denne bodegaen*

Jerez de la Frontera 

Til sist må jeg ikke glemme å nevne Jerez de la Frontera. Her kommer nemlig Spanias sherry fra! Jeg har sett en god del av Andalucia, men jeg har fortsatt til gode å besøke Jerez de la Frontera. Så den biten får vente til jeg har vært der. 

Om du vil lese om spansk sherry og brandy i mellomtiden, kan du gå videre til denne artikkelen i Det norske magasinet.  

Se avmerkede bodegaer på dette kartet i Google Maps


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

Relevant for denne artikkelen spesielt: For å bli en bedre vinsmaker og kunneforstå mer av det jeg lærer når jeg besøker vinmakere, har jeg tatt vinutdanningen WEST 2. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!