Det gode liv i Santa Teresa, Nicoya-halvøya

Ved Santa Teresa på Nicoya-halvøya finner vi uberørte sandstrender, noen av Costa Ricas beste restauranter og Pura Vida – det enkle liv. Det er ikke helt enkelt å komme seg dit, men det er definitivt verdt anstrengelsen.

Begrepet «det gode liv» får en helt annen klang her på Nicoya-halvøya i Costa Rica. 

Dette er en av verdens fem «Blue Zones», der innbyggerne i følge forskerne bak studien lever lykkeligere og lengre liv enn resten av de fleste av oss. 

Det handler om det enkle liv, nærhet, bevegelighet og gode spisevaner.

Les mer om det i denne artikkelen her.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg.       

Pura Vida i Santa Teresa

Playa Santa Teresa
Flotte, langstrakte strender …

Bølgene slår jevnt inn mot den finkornede sandstranden. I det fjerne kan jeg skimte noen surfere som danser over de vekselvis turkise og hvite formasjonene. Men selv har jeg søkt ly i skyggen av et tre.

Sola henger lav og varm og skaper et lunt lys på stranda foran meg. Luftfuktigheten gjør huden min klam og håret klistrer seg til pannen. Hengekøya vaier i takt med bølgene og jeg kjenner meg avslappet som jeg aldri har vært før. Ikke på lang, lang tid, i hvert fall.

Livet i en hengekøye
Det gode liv i en hengekøye

Korte dager og tidlige kvelder

Her, ved Santa Teresa, bare er jeg. Jeg legger meg til lyden av bølgesus og står opp til det samme. Noen gekkoer kvekker morgenfriske og sola er oppe for lengst. – selv om jeg er oppe før seks hver dag.

Å vente på den perfekte bølgen
Når livet handler om å vente på den perfekte bølgen

Dagene er korte her, kveldene like så. Sola går og legger seg et sted bak Stillehavet allerede før klokka er slagen seks om kvelden. Så det handler om å få det meste ut av dagen. Og det meste viser seg å være å tilbringe tiden i en hengekøye i skyggen av et tre. Det er for varmt til annet. Om kvelden blir jeg tidlig trett, og legger meg stort sett innen klokka 22. Kanskje fordi jeg får så mye frisk luft? Fordi jeg er ved havet? Eller enkelt og greit – fordi jeg er så avslappet?

Santa Teresa ved solnedgang
Strand i solnedgang

Simple living på Nicoya-halvøya

Livet er enkelt, her i Santa Teresa. For noen handler dagen om å vente på den perfekte bølgen. For oss handler det om å bare være. Når det er dags, trør vi inn i våre flipflops og tusler bort til ATV’en. Som de lokale, er dette også blitt vårt foretrukne fremkomst middel. Slik humper vi i vei på hullete, støvete gjørmevei mellom strandhuset vi bor i og dagens foretrukne lunsjsted. Skal vi gå for mexikansk, israelsk eller italiensk lunsj i dag?

Lunsj i herlige omgivelser
Kortreist og sunn mat nytes best i sakte tempo

Mulighetene er mange; mang en chef har slått seg ned her i Santa Teresa og glemt å reise hjem igjen. Som vår venn fra Firenze, som lager mat etter mamas oppskrifter, slik han lærte dem som guttunge. Han kom hit for 17 år siden og har blitt her siden.

— Det er et godt liv her, sier en av våre smilende servitører en kveld. – Kanskje litt kjedelig, av og til, når jeg blir lei av stranda. Men det er godt og trygt. Du har alt du trenger her, og jeg trenger ikke mye. Life is simple here. Kort og godt. Enkelt og greit.

Strendene ved Nicoya-halvaøya er uberørte og idylliske
Bølger og vaiende palmer

Enkle forhold

Hotellet vi har valgt oss er også enkelt. Overpriset er det også, takket være påsketider. Men rent og hyggelig. Kun seks rom, beliggende like på den beste og roligste delen av stranda. Med personlig frokostservering, adgang til kjøkkenet, så vi kan lage middagen selv. Og med en «hage» fylt av skyggefulle trær, hengekøyer og finkornet sandstrand i front.

Hotel Casa Cecilia
Vi bodde enkelt og nært stranda

Det er så enkelt, så perfekt, at jeg bare ligger der i hengekøya og drømmer om å eie hele stedet. Om å flytte hit, drive med yoga og kanskje organisere noen leserreiser hit. Men det blir nok med drømmen. Utlendinger som oss har kjøpt opp det meste her for lengst.

Hengekøyeliv
Verdens beste plassering av hengekøyer

Ticos og expats

— For kanskje 40 år tilbake, lenge før noen skjønte det kunne bli turisme her, kjøpe utlendinger opp mange av strandeiendommene, forteller ei av de lokale innbyggerne til meg. Det var lenge før turismen oppsto i dette området og det var en helt annen tid. I dag er det annerledes: Hos den lille byens eiendomsmeglere er det flere boliger til salgs, og det helt klart har sin pris, det.

Men dette skal være noe av grunnen til at det ikke er så mange lokaleide steder å finne her ved Santa Teresa. Restauranter og hotell drives og eies i stor utstrekning av utlendinger eller expats, som det gjerne heter når man flytter ut. Mange kommer nok hit også for en lengre periode, for å surfe, drive med yoga og kanskje jobbe her noen år.

Surfestrand Santa Teresa
Det gikk i turer langs stranda

Men Nicoya-halvøya er mer enn Santa Teresa og en lang gate fylt med en rekke av landets beste restauranter, små boutique hotels og surfebutikker. Stemningen og vennligheten her det ikke heller ikke noe å si på. Turister ønskes velkommen og oppfordres til å gjøre seg kjent med innbyggerne på halvøya, ticos og innflyttere, for å bli bedre kjent med pura vida og hemmeligheten bak Blue Zone-livet. Så da gjør vi det!

Blue Zone på Nicoya-halvøya

Blue Zone handler om å ta seg tid til å roe ned, respektere seg selv og familien og tid til å slappe av. Å spise for å leve, ikke leve for å spise, å bevege kroppen og være sosial er viktige elementer i livsstilen.

De fire andre blå sonene (Blue Zone) er Sardinia i Italia, Okinawa i Japan, Loma Linda i California og Icaria i Hellas. Les mer Blue Zone-teorien på Wikipedia

Spis godt i Santa Teresa 

Spis økologisk, tygg maten sakte, spis til du er 80 % mett og drikk med måte er noen av rådene Chef Smythe gir i en turistbrosjyre for halvøya.Vi gjør så godt vi kan og god mat finner vi en rekke steder her i Santa Teresa.

Faktisk er det utrolig godt utvalg i bra restauranter, så vi har langt fra prøvd dem alle. Men av de vi har prøvd og kan gå god for, er disse:

Restaurante Al Chile Viola serverer seriøst god italiensk mat, med hjemmelaget pasta, blant annet. Her får du til og med importert buffalo mozzarella (De fleste andre restauranter i Costa Rica serverer lokalprodusert mozarella, som ikke er det samme). 

Habaneros ligger på stranden Playa Cielo, som en del av hotellet Playa Cielo Resort. Her serveres skikkelig digg Tex-Mex og sunne, økologiske salater og fruktjuicer. 

Manzu ligger også ved stranden, og her kommer maten lekkert servert på flotte fat i elegante omgivelser – helt i tråd med lukushotellet Nantipa Resort, som restauranten er en del av.

Playa Cielo Resort
Koselige små boutique hoteller

Ellers kan jeg tipse om:

Amici er Santa Teresas beste pizzeria, med steinovnsbakt pizza. Nami er beste japanske, med sushi og nudler og stilig interiør. El Falcon er en hyggelig bar med matservering. Og til sist: Roca Mar er et chill lunsjsted tett på stranden ved hotellet vi bodde på.

Restaurantene og barene er på et vis utendørs, med tak og stort sett åpne vegger, mens de likevel ofte har interiør som var man innendørs.


Tips til overnatting i Santa Teresa 

Vi bodde i det lille strandhuset Casa Cecilia, som regnes for å være et tre-stjerners hotell. Enkelt innredet, rent og pent, personlig oppvartning og frokost inkludert. Du får adgang til kjøkkenet om du ønsker å lage lunsj eller middag selv.

Hotellet er tildelt bærekraftmerke 1 av booking.com og får en score på 9,0 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Pluss: Ligger ved den beste og roligste delen av stranda i Santa Teresa.

Minus: Vårt rom hadde badeværelse som en integrert del av rommet, altså uten å være helt lukket. Litt lite privatliv, med andre ord. Om det gjelder for alle værelsene, vet jeg ikke.

Vi vurderte også Hotel Playa Santa Teresa, som har fire stjerner, ligger mer sentrumsnært og kun 70 meter unna stranden. Selina Santa Teresa North er også tildelt bærekraftnivå 1 og har fått et score på 7,7 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Ellers sjekket vi ut et par til mens vi var der: Lusushotellet Nantipa Resort var helt nytt da vi var der. Playa Cielo Resort ligger også tett på stranden, med basseng og en veldig god og chill restaurant, som nevnt over. Sjekk overnatting på booking.com*


Andre tips til Nicoya-halvøya

Lei sykkel eller en ATV for å komme deg rundt på halvøya. Det er særdeles dårlige veier, med hull og humper i en uasfaltert vei. Kjører du bil, bør du ha firehjulstrekker.

Strendene er utrolig flotte og uberørte, men er ikke de beste for den som liker å bade eller småbarnsfamilier. Bølgene er ganske kraftige og passer best for surfere. Jeg badet litt likevel, men uten at det ble noe særlig til svømming.

Banana beach er en populær strandbar og -restaurant med solsenger m.m.

Det er mange gode muligheter for å drive med yoga her, sjekk gjerne turistinformasjonen her for det. Det er også populært å dra på ridetur langs stranden.

Montezuma er en liten by med kunstnerisk uttrykk og flere alternative småbutikker og caféer. Her finner du gateselgere og lokale kunstnere som selger smykker og annet.

Det er også regnskog i nærheten, med muligheter for å se fossefall og dyr i det fri.

Mer informasjon finner du på Nicoya.travel

Reise til Nicoya-halvøya

Avhengig av hvor du kommer fra, kan du dra med bil hele veien eller hurtigbåt. Uansett må du regne med lengre tid på en skikkelig humpete kjørevei uten asfalt. Det er en litt slitsom kjøretur, men verdt det! Vi kom fra Arenal-området (tok oss 5,5 timer) og leide sjåfør med bil gjennom Tropical Tours. De organiserer også shuttleturer, der flere kjører bil sammen langs faste ruter.

Det går ellers speedbåt fra Montezuma til Jacó på fastlandet. Båtturen tar en time og arrangeres av Zuma Tours, som var veldig profesjonelle.For deg som planlegger en tur til eller vurderer å reise til Costa Rica, kan jeg absolutt anbefale Costa Rica som reisemål. Jeg kommer tilbake med en mer omfattende reiseguide til Costa Rica, samt reiseartikler til Arenal-området, Manuel Antonio og San José. Da blir det mer Pura Vida!


Flere bilder fra Nicoya-halvøya

En himmel i brann_Playa Santa Teresa
Blending in i Montezuma
Blending in i Montezuma
Å vente på den perfekte bølgen
Å vente på den perfekte bølgen
Magisk himmel over Playa Santa Teresa
Magisk himmel over Playa Santa Teresa
Lokal kunster i Montezuma
Lokal kunster i Montezuma
Langstrakte,finkornete strender ved Santa Teresa
Kveldsstemning på stranda

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!