I hvilke land trenger vi reisevaksine, og hva er det viktig å vaksineres mot? Og er det virkelig så viktig å vaksineres før man reiser til mer eksotiske strøk?
– Nesten ingen dør av infeksjoner, og enda færre av sykdommer man kan vaksinere mot, sier Gunnar Hasle. Hasle er infeksjonslege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo, der det tilbys vaksiner, tropemedisin og sjøfartsmedisin. – Den tallmessig største risikoen er turistdiare, forteller legen.

Ca. 10 nordmenn dør hvert år av trafikkulykker på utenlandsreise, litt færre dør av drukning. Ca. 100 dør av indremedisinske årsaker som like gjerne kunne skje hjemme.
Likevel er det viktig å passe på at man har de nødvendige vaksiner før avreise. Gunnar Hasle fra Reiseklinikken er motstander av overdreven vaksinering, men visse sykdommer er det viktig å vaksinere seg mot, både for egen helse og folkehelsens skyld, mener han.
– Før en avreise til fjernere strøk, bør man oppdatere barnevaksiner, samt noen flere, sier Hasle.
Dette bør du vite før du reiser
Luft/ dråpe, mat og vann, leddyr, mollusker, jord (fra gjødslede grønnsaker), dyrebitt, indirekte / direkte kontakt (smitte via kroppsvesker)
Reiseråd mot rabies
- Prøv å unngå kontakt med katt og hund i utsatte strøk (der rabies er vanlig)
- Blir du bitt, husk å vaske såret med en gang med hva som helst, og oppsøk lege.
- Rabiesvaksine gis vanligvis ikke til reisende, men til veterinærer, noen zoologer, barn av langtidsstasjonerte i Afrika.

Reiseråd mot malaria og denguefeber
Skal du til utsatte områder, anbefaler Hasle følgende:
- Malarone ved bruk under korttidsopphold
- Lariam ved lengre opphold. Lariam kan gi ubehagelige bivirkninger som angst, depresjon og mareritt. For å sjekke ut om du tåler medisinen, anbefales det å ta en tablett i uken i et par uker før avreise
- Malaria-myggen stikker om natten, og man bør sove under myggnetting.
- Bruk myggrepellent etter kl. 16 på ettermiddagen, da mygg som overfører denguefeber er mest aktiv i timene rundt solnedgang.
- Se også FHI sin veileder vedr. malaria her
Turistdiaré og magetrøbbel på reise
Turistdiaré rammer 20-30% av dem som reiser til fattige land i Asia, Afrika og Latin-Amerika. – Det finnes ingen godt dokumenterte måter å forebygge turistdiaré på, hevder Gunnar Hasle fra Reiseklinikken.
– Dukoral er det eneste middelet som hjelper mot noe av dette, og melkesyretabletter har veldig liten effekt, sier Hasle.
Merknad: Hasle holdt på med en studie knyttet til turistdiaré da vi snakket sammen i 2015. Her kan du lese mer om GOS-studien.
Generelle helseråd på reise
- Bruk myggspray og dekk kroppen i utsatte området
- Sov under myggnetting
- Bad aldri i innsjøer i Afrika
- Vask hender hyppig og alltid etter toalettbesøk og før du spiser
Usikker på hvor du kan vaksinere deg der du bor? Spør på helsestasjonen!
Du kan også lese mer om reisevaksine på Folkehelseinstituttet