Vandreturer i Hallingskarvet nasjonalpark

Vandreturer i Hallingskarvet nasjonalpark

Mektig natur, Hallingskarvets ruvende tilstedeværelse og storslått utsyn over viddene: Hallingskarvet nasjonalpark tar rett og slett pusten fra en. 

Like over Geilo ruver Hallingskarvet som har gitt navnet til Hallingskarvet nasjonalpark. En ca. 25 minutters kjøretur unna Geilo ligger Prestholtseter med parkeringsplass og svimlende vakkert turterreng i alle retninger.

Hallingskarvet

Prestholtrunden – topptur i Hallingskarvet nasjonalpark

Sent i juni gikk vi Prestholtrunden, for første gang på mange år. Og mye har skjedd siden sist!

Siden den gang har sherpaer vært her og bygget en bærekraftig, tilrettelagt sti, med steintrapper som gjør stigningen langt mer trygg og komfortabel. Men stigningen er der selvsagt fortsatt, og den kjennes.

Skilting til Prestholtskaret

Om turopplevelsen

På toppen er det nokså karrig natur, med mye stein og flott utsikt over viddene. Mange velger å gå ned igjen samme vei vi kommer opp, men vi valgte å gå hele runden. Denne var imidlertid langt mer krevende enn jeg hadde regnet med, grunnet at den var overraskende skummel å gå på det tidspunktet, med mye løse steiner og råtten snø på deler av stien. Vi gikk nok i tidligste laget, der ja … Men samtidig slapp vi å gå i kø, som er en større sannsynlighet lenger ut i sesongen.

Anbefaling: En flott tur med panoramautsikt over Hallingskarvet nasjonalpark. Lurt å drøye turen til lenger ut i juli, når all snøen langs stien har smeltet. I helger i august/september er det lurt å dra opp tidlig om morgenen, før det store rushet av turgåere ankommer Prestholtseter. Hele runden tar tre-fire timer. Velger du å gå sherpatrappene tur/retur, tar turen et par timer.

Hallingskarvet panorama – en rundtur i skyggen av Hallingskarvet

En annen turløype er den vi har døpt «Hallingskarvet panorama». Jeg vet ikke løypas egentlige navn, om den har noen. Men ved å kombinere to ruter som begge fører ned til Ustaoset, går vi en runde i skyggen av Hallingskarvet, med flott natur, utsikt til Ustaoset, til Hallingskarvet, til Hardangerjøkulen og med utsyn over vidde etter vidde langs hele stien.

Hallingskarvet nasjonalpark

Om turopplevelsen

Det er en flott naturopplevelse, der vi legger Prestholtseter bak oss og vender snuten mot Hardangergjøkulen, i skyggen av det ruvende Hallingskarvet.

Vi fulgte skilting til Ustaoset via Hesteberget (9,5 km). Men før vi går ned mot Ustaoset, dukker det opp en umerket sti, som vi velger å følge. Denne tar oss over til den kortere trasséen tilbake mot Prestholt, over Eimehææ (7 km). Denne kombiruten er på rundt en mil i alt, og du klarer den på 2 timer med rask gange og uten stopp. Vi brukte nærmere tre timer, inklusive rastepause og flere fotostopp.

Anbefaling: En utrolig flott og lettgått tur, som jeg definitivt kommer til å gå igjen.

Praktisk info om disse to turene

Kjør opp fra Geilo sentrum, følg skilting til Prestholt. Det koster kr 40,- for å kjøre sommerveien opp til Prestholt. Nå er det også Vips-mulighet her (sist måtte vi snu, kjøre ned igjen og ta ut kontanter). Mer info ved bommen.

Fra Prestholtseter er det også mulig å gå to ulike ruter til Ustaoset (nevnte 7 km og 9,5 km), samt ned til Geilo sentrum (10 km).

Rukehovda rundt – kort og flott topptur fra Ustaoset

Med utgangspunkt i Ustaoset, er dette en fin, kort tur opp i høyden og med utsikt mot både Hallingskarvet og ned mot Ustevatnet. Turen er i oppoverbakke, der første del gås oppover bilveien mellom hyttebebyggelse. Etterhvert går vi over i en sti som fører oppover gjennom lyngen og opp til toppen Rukehovda,

Hallingskarvet

Deler av turen var myret og våt, så gode fjellsko er gode å ha. Turen tar 2,5 til 3 timer, inkludert en liten rast på toppen.

Praktisk info

Parker enten nede ved Ustaoset eller kjør bilveien lenger opp så langt det er mulig. Følg skilting i retning Rukehovda oppover bilveien. Men stiene er ikke godt merket, så her gjelder det å følge med når bilveien går over i sti.

Tur til Tvergastein – Arne Næss sin hytte

Tvergastein

Som 25 åring realiserte Arne Næss sin drøm om å bygge en hytte oppunder Hallingskarvet. På 1505 meter over havet ble hytta bygget som Nord-Europas høyestliggende private hytte. Hytta står der fortsatt. Tvergastein drives nå videre av en stiftelse og er ikke åpen for allmenheten. Men turen opp er fin, der gåturen fra Prestholt ikke medfører fullt så mye stigning som hvis man velger å gå fra Ustaoset, som ellers også er en fin tur og litt mer krevende.

Arne Næss skal ha uttalt: «Det er vanskelig å tenke små tanker på et sted som dette». Så hvorfor ikke legge en høsttur til fjells, sette seg i ly av Hallingskarvet et sted og se ut over dette flotte høstlige landskapet. Stenge av mobilen. Og la tankene, ikke bare føttene, vandre.

Kjøretur til Prestholtseter
Kjøreturen opp til Prestholtseter er en naturopplevelse i seg selv

Korte fakta om Hallingskarvet og Hallingskarvet nasjonalpark

Hallingskarvet nasjonalpark strekker seg over et 450 km² stort område i Hol (Buskerud), Ulvik (Hordaland) og Aurland (Sogn og Fjordane) kommuner. Parken ble opprettet i 2006.

Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg rundt 35 kilometer vestover fra Geilo i Hol kommune i Buskerud, til nord for Finse i Ulvik kommune i Hordaland.

Les mer på Wikipedia: Hallingskarvet nasjonalpark og Hallingskarvet

Snø på sherpatrappene_Prestholt
Husk at været snur fort på fjellet – og at snøen gjerne kommer tidligere der enn lenger ned i lavlandet.

Geitene og Prestholt geitost

I sommerhalvåret beiter geitene til Prestholt geitost fritt i terrenget under Hallingskarvet. Melken blir til osten som ystes her og i Hol. Selv om det frister aldri så mye; møter du på noen av geitene, del ikke nisten med dem. Det kan de bli syke av.

Vær en ansvarlig fotturist

«Take only memories, leave only footprints.» er et fin huskeregel å ta med seg på tur. Glem ikke å ta med hundepose dersom du har med hund. Ta posen med deg og kast den der den kastes skal. Ta også med avfall fra nisten med hjem igjen.

Ved Tvergastein oppfordres man til å ta særlig hensyn til den sårbare vegetasjonen rundt hytten og helst gå mest mulig på stein.

Andre nyttige tips

Gode fjellstøvler og kle deg lag på lag

Vindtett jakke og hette kan være godt å ha om det blåser godt

Husk at steintrappene gjerne er verre å gå ned enn opp, særlig om de er glatte

Hallingskarvet nasjonalpark_Prestholt i VG
Jeg har også hatt gleden av å dele tips og inspirasjon til høstturer i dette flotte området i VG. Saken er levert av Reiselykke Media

Denne artikkelen ble første gang publisert høsten 2017, oppdatert med nye turtips høsten 2018.


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Vi har så vakker natur i dette landet! Jeg var på helgetur på Hardangervidda i juli, og kom hjem med en enorm mengde bilder. Nyttet liksom ikke å begrense seg når det dukket opp nye, fine motiver for hvert skritt jeg tok…

error: Content is protected !!