Vietnam: 10 reiseminner og 15 reisetips

Når jeg ser tilbake på reisen rundt i Vietnam for fem år tilbake, er det noen ting jeg, naturlig nok, husker bedre andre. Mange av disse tingene er da også helt typisk for Vietnam. Andre kanskje ikke fullt så typiske. 

Noen ville jeg ikke opplevd, var det ikke for det dårlige været vi hadde. For vi reiste jo tross alt ikke i den mest optimale tidsperioden. Men dermed fikk gått desto mer på oppdagelsesferd.

Denne artikkelen baserer seg på en rundreise jeg gjorde i Sør-Øst Asia i 2011 – noe som ble starten på denne nettsiden #reiseminner

Jeg husker godt de glade barna jeg møtte i gata på Phú Quốc og den gamle damen i trappa opp mot pagodaen i Nha Trang. Hun var syk og pleietrengende, men satt selv og tigget etter penger ved helligdommen.

Jeg minnes fortsatt sanseinntrykkene; støyen, støvet og eksosen – hvordan det smakte i munnen, kilte i halsen og klødde i øynene i Hanoi. Jeg husker trafikken, lysene og kaoset i Ho Chi Minh-byen. Jeg husker hvordan froskene på Phu Couq gryntet  – de varslet kraftig regnfall.

Jeg husker duftene, lyden av bølgene, smaken av den dagsferske frukten på stranda. Jeg husker syklistene som kom i flokk på landsbygda, jeg husker de smale husene, fiskerne og risdyrkerne med sine typiske spisse hatter og jeg husker de lattermilde sydamene i Hoi An.

Og jeg husker vårt lille tilfluktssted i Hanoi, Hotel Metropole – der vi skeiet ut med en god flaske Chablis og stille atmosfære midt på blanke formiddagen, slitne av alle inntrykk fra storbyen.

Her er 10 reiseminner fra Vietnam – og i alt 15 reisetips:

Strendene på Phú Quốc

Phú Quốc er, eller var i allefall da, en særdeles lite turistifisert øy. En ny flyplass var under oppbygging, og flere hotellprosjekter sto brakk. Det var nesten bare oss, alene, på strendene, uansett hvor vi befant oss. I fiskelandsbyen var det bare innbyggerne selv som var å se. Phú Quốc var ei spennende øy å besøke, eksotisk og veldig fredfylt. Og strendene var rett og slett fantastiske. Jeg drar gjerne hit igjen.

annonse

Booking.com

Fiskesaus, mat og matmarkeder

Sittende på huk, bakken eller lave krakker, på gata, på markedet eller fortauet utenfor en butikk: overalt i Vietnam møtte vi fruktselgere, grønnsaksselgere, flådd kylling, alskens fiskearter og sjømat. På hvert hjørne i Ho Chi Minh-byen og Hanoi finner vi også små, lokale restauranter, med krakker og uteservering på fortauet eller i bakgården.

Vietnam er viden kjent for sin gode kokkekunst, med phô-suppe og nudler, friske grønnsaker og ris. Men den typisk vietnamesiske fiskesausen, som benyttes i all form for matlaging, ble jeg etterhvert litt lei, husker jeg. Ja, jeg er helt sikker på at den også ble benyttet i tomatsausen på den pizzaen jeg til slutt bestilte da jeg trengte en pause fra denne spesielle smaken.

annonse


  
  Booking.com

-> Kanskje du er interessert i å lese denne artikkelen: All verdens mat?

Gatefrisørene i Nha Trang

Livet leves på gata i Nha Trang, og her er man ikke sky. Ingenting ser ut til å være av særlig privat aktør. Finnes det et behov, er det alltids noen som kan dekke etterspørselen. Trenger du hårklipp? Sett deg ned i stolen på gata. Speilet finner du hengt opp på muren foran deg. Trenger du en rens av ørene? Ja visst – det får du også! Ute, midt i gatebildet.

annonseBooking.com

Hundefangeren

På sykkeltur ut å landsbygda et sted møtte jeg en hundefanger. Han kom kjørende på sin moped, bråstanset ved synet av hundene på et jorde, og løp etter dem. Han klarte også å fange dem, sette dem begge i buret, og kjøre videre med dem begge bak på bagasjebrettet.  Jeg ser ikke bort fra at de ble noens middagsmat, ja …

Klippene i Halong Bay

Unesco-destinasjon og et naturens under: i Halong Bay rager rundt 2000 klipper rett opp av sjøen. Et fascinerende skue, og en opplevelse jeg aldri vil glemme. Også for den flytende fiskelandsbyen vi besøkte, grottene vi gikk inn i, og guiden vår som ble beruset over to pils og et herremåltid.

– > Her finner du en tidligere artikkel fra besøket i Halong Bay 

Unesco-byen Hoi An

Hoi An er en spesielt godt ivaretatt handelsby, som er å finne på Unescos liste over verdensarven. Ikke så rart, for her vandrer man gjennom historien, fra tiden da Hoi An var en sentral handelsby med stor havn som fortsatt i dag går tilbake til perioden 15. – 19. århundre. Her fikk vi komme hjem til noen, der de bodde, og der de fortsatt lever etter tradisjonelt vis.

Les mer om Hoi An på Unescos egen nettside

Vietnam: Den japanske bro i Hoi An

 

annonse


  
  Booking.com


Kulden …!

Overrasket over hvor kaldt det var, frøs jeg faktisk ganske mye på reisen. Inne, på hotellene, var aircondition flittig i bruk, mens ute var det kaldt og overskyet etter at vi hadde beveget oss lenger nord. Derfor bærer også de fleste bildene preg av kalde sjeler og gråvær.

Long Son Pagoda i Nha Trang

Badebyen Nha Trang lokker nok de aller fleste med sine langstrakte strender. Men det var ikke badevær da vi var der. Derfor fikk vi også sett mye mer av det byen for øvrig hadde å by på. Som Long Son Pagoda, denne store, hvite Buddha-figuren som rager på toppen av en høyde midt i byen.

Eksosen i Hanoi

Sjelden har jeg opplevd mer eksos, mer støv og mer trafikk enn akkurat her. Det var så ille at jeg tid tider måtter dekke munn og nese med skjerf, for å slippe for mye støv ned i lungene. Vi hadde nemlig ikke gått til anskaffelse av munnbind, som   mange av  innbyggerne klokelig benytter ute i trafikken.

annonse


  
  Booking.com


Mopedene i Ho Chi Mihn

Svisj! Svusj! Herlighet for et kaos. Det var med livet som innsats vi iblant så oss nødt til å krysse veien. Flere-felts veier, fylt til randen av mopeder som kjører bånn gass. At det ikke var flere ulykker da vi var der, stiller jeg meg fortsatt undrende til. Spesielt fascinerende var det å se hvordan det fra ferja som fraktet arbeider fra den ene siden av Saigon-elva til den andre, nærmest flommet ut mopedister ved anløp.

Reisetips til Vietnam

Anbefalte severdigheter

 • For litteraturinteresserte: Se Temple of Literature i Hanoi
 • The One Pillar Pagoda er et historisk Buddhistisk tempel i Hanoi, som regnes for å være et av Vietnams mest ikoniske templer.
 • 3 byer du  oppleve – trafikk-kaos eller ei: Hi Chi Mihn-byen, Hoi An og Hanoi
 • Anbefales spesielt: Fredfylte Phú Quốc. Neste gang vil jeg bo på La Veranda – øyas flotte koloni-hotell
 • Halong Bay er et helt spesielt sted, som må besøkes. Men vær obs! Sjekk hvilke båtselskap i Halogn Bay som er mest seriøse. Her finnes litt av hvert.

Fakta om Vietnam

 • Innbyggere: over 91 millioner
 • Politisk styre: sosialistisk republikk
 • Grenser til Kina, Laos og Kambodsja
 • Religion: buddhisme og katolisisme
 • Har to klimasoner, så det kan være kaldt i den ene delen av landet, mens det er varmt i den andre.
→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Phu Cuoq høres ut som et herlig sted! Jeg skulle vært innom Hanoi og Halong Bay før videre reise til Laos og Thailand i 2013, men måtte avlyse turen før avreise, og siden har tilfeldigheter ført meg til mange andre flotte plasser i stedet. Jeg har hørt så mye positivt om Vietnam at jeg virkelig gleder meg til jeg en gang kommer meg dit 🙂

error: Content is protected !!