Byguide Milano: Reisetips til mote- og designhovedstaden

Byguide Milano: Reisetips til mote- og designhovedstaden

Med Italias fremste operahus, verdens tredje største katedral og det italienske kjøkken høyst tilstedeværende, er Milano en storby verdt å få med seg. I denne artikkelen finner du reisetips til Milano, den globale design- og motebyen i Nord-Italia. 

Dette er kanskje ikke det man forbinder mest med en sjarmerende italiensk by, men storbyen i Nord-Italia rommer både koselige områder og rikelig med muligheter for smaken av det gode liv.

Milano er en by som vokser, en by som anser seg som moderne, og der stadig nye områder, bygninger og grøntområder ser dagens lys.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Store designhus og kjente merkevarer preger ikke bare butikkfasadene i Milano. Her finner vi både hotell og nattklubber som bærer kjente designernavn som Armani, Bvlgari og Just Cavalli.

Det er ikke uten grunn at Milano forbindes med moteindustri og fashion. Men nesten enda mer enn for en moteby å regne, er Milano selve designhovedstaden. Hvert år arrangeres nemlig en stor messe over hele byen.

Alt av lokaler tas i bruk til å stille ut design i alle varianter i alt fra lagerhaller til frisørsalonger, fra bakgårder og leiligheter til verksteder.

→ Jeg har også skrevet om Milano for VG Reise. Den artikkelen finner du her
Katedralen i Milano

Selv har jeg ikke fått deltatt på Design Week – ennå. (I år er messen lagt til 8. til 14. april).

Mitt forhold til Milano

Men jo, også jeg har vært på shopping i Milano. Og ikke minst har jeg opplevd byen. Jeg har gått gatelangs fra område til område, reist med metroen, besøkt gode restauranter, kaféer og osteria. Og jeg har vært klassisk turist.

Jeg har vært i operaen La Scala, sett Da Vincis berømte maleri Nattverden og tatt turen innom katedralen Duomo Milano – for å nevne noe.

Mitt forhold til Milano er preget av flere besøk i byen, der jeg blant annet også har feiret nyttår et år og min egen bursdag et annet år. Med direkte fly fra Norge og byens beliggenhet, er det også en fin anledning til å legge inn et stopp her på vei til andre deler av Italia, som Lago di Como og Lago di Garda.

Nå sist fikk jeg også en ekstra liten innsikt i Milano, ettersom jeg denne gang møtte en lokal reisejouralistkollega, som er født og oppvokst i Milano. Det ga ytterligere innsyn i en storby som rommer 1,3 millioner innbyggere i kommunen, 8 millioner innbyggere om man tar med hele Stor-Milano

Her kan du lese mine tips til Gardasjøen

Shopping i motehovedstaden

Enten du vil på shopping eller bare ønsker å titte, vil jeg anbefale at du legger turen innomhandlegatene Via Menzoni, Corso Vittorio Emanuele II, Via Montenapoleone, Corso Venezia og Via della Spiga. Disse gatene bærer helt klart preg av forseggjorte utstillinger som er en opplevelse i seg selv.

Men det er ikke bare de store, kjente designerne som er verdt å se nærmere på. Legg turen til Corso Garibaldi og Isola for nye, lokale designere. I områdene Brera og Isola finner du også design vintage.

Utstillingsvindu Dolce e Gabbana Milano

Det historiske Galleria Vittorio Emanuele II er en annen shopping-severdighet. Den vakre handlearkaden er fra 1800-tallet og sørger for å holde oss tørrskodd om været ikke skulle vise seg fra sin beste side.

Glem ikke å ta en titt opp her: takmaleriene og den vakre glasskuppelen må ses. Og glem heller ikke å se ned: mosaikkmønsteret på bakken under deg der du går er ikke som på et hvilket som helst kjøpesenter.

Á pro pos kjøpesenter: La Rinascente er for øvrig lurt å sjekke ut. Ta også turen til toppen, der det er servering og flott utsikt mot katedralen.

Milano

Selv er jeg glad i å handle med hjem noen lokale delicatesser fra mine reiser. I Milano har jeg funnet mye å velge mellom på Peck i Via Spadari, som regnes for å være en av Italias beste gourmet-butikker.

Men også den tre etasjer store mathallen Eataly Smeraldo er verdt å besøke. Her kan du også spise deg fra serveringssted til serveringssted. Sist jeg var i Milano handler jeg italienske delikatesser med hjem derfra. Beregn god tid! Her vil du gjerne bli en stund …

Les mine tips til gode restauranter i Milano her

Kultur og severdigheter

Selv må jeg si at et besøk i Milanos katedral noe du absolutt bør få med deg. Katedralen er tross alt verdens tredje største kirke og det tok nesten 430 år å fullføre den (!). Jeg har ennå ikke tatt meg turen til toppen, men det er mulig å bli med på en guidet tur der.

Tips! Billetter kan du kjøpe via Get Your Guide*

Milano kan også skilte med å ha et av verdens største og mest kjente malerier; Leonardo da Vincis ”Nattverden”.  Billetter bør bestilles på forhånd og i god tid.

Tips! Du kan kjøpe billetter til guidet tur gjennom Book Your Guide her* 

Operahuset La Scala, som ligger i Milano, regnes for å være det viktigste operahuset i verden, og hit har jeg lenge drømt om å tilbringe en kveld. Det har jeg nå endelig fått gjort (!), noe som var en stor opplevelse.

2. februar 2019 fikk jeg nemlig sett La Traviata på selveste La Scala! Flere berømte verk har vært urfremført her, som operaer av Rossini, Verdi og Puccini. Av andre severdigheter, finner vi en rekke museum, kirker og åpne byrom rundt om i byen.

Vil du heller dra på guidet omvisning i La Scala? Sjekk denne turen her*

Her finner du tips til severdigheter i Milano

Nattverden Da Vinci

Nydelig lokalmat og stilfulle spisesteder

Milano ligger som kjent i Nord-Italia, og her i området dyrkes det ris, av alle ting. Akkurat risdyrking er kanskje noe vi forbinder mer med Asia. Men risotto er som kjent basert på en ristype, og det dyrkes altså i blant annet Lombardia, regionen der Milano er hovedstad. 

Så er det én ting du skal spise i Milano, er det Risotto Milanese, en risrett med safran. Ossobuco (en kalverett opprinnelig her fra Lombardia, men også Piemonte) er også typisk å finne på lokale restauranter, gjerne servert sammen med nettopp Risotto Milanese.

I tillegg er Cotoletto alla Milanese en klassisk lokal rett; dette er kalv, tilberedt på en måte som minner sterkt om wiener schnitzel, spør du meg, men serveres her med tomater og ruccola. Mondeghili er en type lokale kjøttboller fra Milano, som er laget av en blanding av malt kjøtt og grønnsaker. Dette serveres gjerne som forrett.

Prøv også piada, et mykt flattbrød som minner mer om potetkake, men som er laget av mel, salt og vann. Dette serveres varmt sammen med skinker, salami og ferskoster som squaqquerone. Ønsker du spise god lokalmat i Milano, skal du gå til en lokal osteria eller historisk restaurant som har spesialisert seg på det. Tips til gode osteriaer og restauranter finner du lenger ned i artikkelen.

Forresten: Får du lyst å dra på matlagingskurs når du er i Milano? Sjekk dette tilbudet her*

Reisetips til Milano

Milano har to flyplasser, tre om man regner med Bergamo. Reiser du via Bergamo, kan du også lese mine reisetips til denne byen her. Linate ligger nærmest, men Norwegian flyr til Malpensa. For å komme fra Malpensa flyplass, tar du fortrinnsvis tog eller buss. Det går tog hver halve time, og både tog og buss tar en time inn til Milano Centrale. Flytog koster per i dag € 13, mens buss koster € 8*.

*Priser kan endre seg over tid

Et annet alternativ er å reise hele veien med tog. I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Tips! Sjekk togbilletter via Trainline her*

For å komme rundt i Milano, er det veldig enkelt å ta metroen. Det koster € 1,50* per reise med metroen og her kan du dra kredittkortet ved inngangen, uten å kjøpe billett først. Det går også trikk i Milano, det er Uber og taxi, og ikke minst er det veldig ok å gå rundt i byen til fots.

*Priser kan endre seg over tid

Her spiser du i Milano

Pasticceria Marchesi i Milano

Les mine tips til gode spisesteder, barer og aperitivo i Milano

Les artikkelen her

Hotelltips til Milano

Hotell i Milano Grand Hotel et de Milano

Grand Hotel et de Milano * er et herlig historisk hotell, sentralt beliggende og med Michelin-restaurant, koselig bar og elegant frokostservering. Rom og bad er romslig.

Armani Hotel * har et stilrent og stramt utformet interiør med møbler fra Armani Casa i et bygg fra 1930-tallet designet av Enrico Griffini.

Boutigue hotellet Baglioni Hotel Carlton * ligger i motestrøket og er medlem av The Leading Hotels of the World.

Hotel Rosa Grand Milano * er et stilfullt hotell, som ligger like ved Piazza Fintana og kort gange fra Duomo di Milano.

Hotel Maison Borella * er et boutique hotel i Navigli, med utsikt mot Naviglio Grande.

Sirmione
Milano er et godt utgangspunkt for å reise rundt i Nord-Italia. Her fra Sirmione ved Gardasjøen

Dette er en oppdatert versjon av en tidligere artikkel fra Milano (per februar 2024), første gang publisert 2. juli 2018

 


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!