Å gjøre en forskjell

Jeg kjenner jeg savner Kambodsja! Jeg savner menneskene, vennligheten, friheten, maten, klimaet, – ja, alt egentlig!

Det forteller den hjemvendte Kristin Holdø Hansen etter å ha bodd 15 år i utlendighet, hvorav de fleste i Kambodsja. Her drev hun blant annet hotellet Soria Moria i Siem Reap, et hotell jeg selv har bodd på.

Jeg møtte henne aldri da. Imidlertid møtte jeg hennes mann, Ken, og flere av deres ansatte. Siden den gang har jeg fulgt hotellet deres tett. For Soria Moria er mer enn et hotell. Det er et prisvinnende prosjekt, der de ansatte, lokalsamfunnet og bærekraftig turisme står sentralt. Og som – i hvert fall i mitt tilfelle – blir et opphold man neppe glemmer. Mest på grunn av menneskene der.

Flere år senere møter jeg endelig Kristin, tilbake i Oslo. Vi møtes for å snakke om reise, ansvarlig turisme og – Kambodsja, så klart.

Ansvarlig turisme

Kristin var bare 21 år da hun åpnet sitt første hotell, Earthwalkers, sammen med sin bror og studievenner. Senere etablerte hun Hotel Soria Moria i Siem Reap sammen med mannen Ken. Det driver hun fortsatt, på et vis, hjemme fra Oslo.

– Men målsetningen er at det lokale personalet i løpet av året skal både drive og eie 100% av hotellet, forteller Kristin.

– Gjennom Soria Moria har vi ønsket å bidra til positive endringer i lokalsamfunnet, gjennom å skape gode arbeidsplasser, utdanning , kapasitetsbygging og utvikling av sosialansvarlige unge lokale ledere. Det lokale personalet styrkes gjennom eierskap i bedriften, og spiller en viktig rolle i utviklingen av sitt eget lokalsamfunn.

Samfunnsansvar bør ikke bare være en tiltak i en CSR-strategi, men en del av kjerneverdiene som driver businessen, hvor alle er inkludert.

Utvekslingsprosjetet

Da hun flyttet hjem til Norge, tok hun ikke bare med seg mann og barn – men også to av sine ansatte. Året etter ble de byttet ut med to andre. Gjennom et samarbeid med Fredskorpset og Quality Hotel Expo har nemlig ansatte ved Soria Moria fått muligheten til å jobbe i Norge, mens to ansatte på Quality Hotel Expo får anledningen til å dra på utvekling til Kambodsja.

– I år er det for kambodsjanerne inkludert tre ukers jobbing på The Thief, et av nordens beste hotell, hvilket de selvsagt synes er veldig stas, sier Kristin. Utvekslingsprosjektet har fokus på økt kulturell forståelse, miljø og ansvarlighet.

Fra fattigdom til MBA

Men Kristin og Ken har jobbet med flere prosjekter, som å utdanne sine ansatte. Ansatte som Sokha.

Mens faren var soldat i krigen, vokste Sokha opp hos sine besteforeldre. Hun kunne kun noen få ord engelsk da hun fikk jobb på Hotel Soria Moria som 18-åring. Hun begynte med å vaske gulv.

I dag har hun en MBA, er ansvarlig for hotellets «outreach program» og holder foredrag for unge jenter for å motivere dem til å følge drømmene sine. For et halvt års tid siden, satt Sokha i en paneldebatt med fredsprisvinner professor Yanus og drøftet hvordan sosiale bedrifter kan bidra til å bekjempe fattigdom. 

Det er ikke rart om Kristin kjenner seg litt stolt.

Gi tilbake til samfunnet

Da Kristin og Ken begynte å drive hotell i Kambodsja, var det like etter at grensene ble gjenåpnet etter nesten 30 år med krig og ustabil politisk situasjon. – Det føltes naturlig at bedrifter som startet opp deltok i gjenoppbyggingen av lokalsamfunnet, forteller hun.

For å kunne tilby gjestene god service skjønte de at personalet trengte opplæring innen både språk og bransjekunnskap. Gjennom å tilby personalet gode arbeidsvilkår, opplæring og skolegang, fikk de en stab med gode, hardtarbeidende, lojale arbeidstakere.

– Mange har jobbet med oss helt siden starten, og er mer som en familie.  Ved å samarbeide med lokale utviklingsorganisasjoner, fikk de mye «goodwill» i lokalsamfunnet. I tillegg bidro det til at personalet engasjerte seg og hadde stolthet i arbeidet sitt.

Doing good is good for business

Kristin forteller: – Vi begynte med «ansvarlig turisme» lenge før det ble et hype-ord. For oss handlet det om å skape en vinn-vinn situasjon for ale involverte parter. Jeg mener at det å drive etisk business også er bra for business.

Nå overlates hotelldriften til de ansatte. Og Kristins engasjement får i stedet utløp andre steder. I dag er hun markedssjef i bistandsorganisasjonen Impact Norway, som blant annet arbeider for å bedre helsen blant innbyggerne på Tonlé Sap i Kambodsja, med prosjektene The Lake Clinic og flytende hager.

Selv om jeg savner Kambodsja, er det deilig å være nær familie og venner igjen. Og at det er fint å kunne fortsette å jobbe med noe som betyr noe for meg og gjør en forskjell.

Kristins reisetips til Kambodsja

  • Reis utenom sesongen, for eksempel i september (slutten av monsuntiden). Da er det færre turister, mindre stress, lavere priser og landet er grønt og frodig etter regntiden.
  • Kambodsja er mye mer enn bare Angkor Wat. 3 dager er altfor kort. Bli gjerne 3 uker om du har mulighet.
  • Visste du at Kambodsja har like fine strender som Thailand? Bare mindre utbygget, og færre turister. Øyene utenfor Sikhanoukville er fortsatt nesten uberørte.
  • I tillegg til Siem Reap, Phnom Penh og Sihanoukville er det mange koselige mindre byer, som Battambang, Kambpong Cham,  Kratie, Ratanakiri og Mondulokiri – og alt som ligger imellom (det er her man virkelig opplever landet).

Her kan du lese et tidligere intervju med Kristins mann, Ken Oishi, her på siden

Les også intervjuet med den kambodsjanske prinsessen som overlevde Røde Khmer

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Oi, så spennende lesning, Mette! Virkelig imponerende å se hva Kristin har fått til! Det utvekslingsprosjektet var jo kjempekult! Liker også veldig godt fokuset på ansvarlig turisme! Må helt klart ta meg en tur innom Soria Moria neste gang jeg er i Kambodsja! 😉

  2. Utrolug bra, Kristin! Du skal være stolt av det du har vært med på : )
    Fantastisk måte å drive turisme på! Gi tilbake! Noe sånt jeg har i tankene da vi en dag får strandhotellet vårt oppe å stå 🙂

  3. Hei Ingeborg. Ja, dit bør du dra. Og ikke bli forundret om du blir ønsket velkommen – på norsk – av en kambodsjaner bak innsjekkingsdisken. Tips: en gang i uka (tror de har tilbudet ennå, og at det er tirsdager), serveres tapas til 1 dollar per rett. Da er det gjerne fullt hus i restauranten deres 🙂

error: Content is protected !!