Adam’s Peak – der Edens hage lå?

Adam’s Peak – der Edens hage lå?

Adam’s Peak, det store pilegrimsmålet på Sri Lanka, langt oppe i fjellene, på 2,243 meter og 5500 trappetrinn over Delhousie, ble i sin tid antatt å være selveste Edens hage – derav navnet.

Men det er ikke bare muslimer som tror at en grop på toppen av fjellet tilhører Adam, eller noen kristne som tror den tilhører disippelen Thomas. Mens tamilske hinduer holder fjellet hellig da de mener gropen er guden Shivas fotavtrykk, er det først og fremst singalesiske buddhister som mener at fordypningen er Buddhas fotavtrykk – også kalt Sri Pada.

Adam's Peak i tåka

Et fjell samler altså pilegrimsreisende fra fire religioner, og er langt fra å sammenligne med en tur opp til Preikestolen eller Kjeragbolten.  Ibn Batuta og Alexander den Store har begge gått denne pilegrimsturen. Jeg hadde håpet å føye meg i rekken av pilegrimsvandrere.

Den gang ei:

Vi ankommer Delhousie medio november, en sen ettermiddag. Her sjekker vi inn på et av overnattingsstedene i den lille byen, som definitivt har sett bedre dager. Med både sengetøy og myggnettingen dekorert med flekker og hull, skal dette likevel være et av de bedre stedene å bo så tett på starten av ruta opp fjellet.

Adam's Peak from a distance

De tunge skyene som har lagt seg rundt toppen er til bekymring, værmeldingen like så. Regnet som er meldt frister lite til en nattlig vandring de 5500 meterne opp til toppen av Adam’s Peak. Blodiglene vi får vite at garantert kommer til å sette seg fast på beina våre, er en annen grunn til bekymring – midt på svarte natta, i regn og kulde – vil det å stoppe for å fjerne utyskene neppe være de hyggeligste stoppene vi gjør underveis. Vi booker likevel guiden. Jeg gjør likevel klar sekken. Jeg legger likevel frem skiftet. Og jeg biter tenna sammen og tenker «en for alle, alle for en» og går ut igjen for å møte resten av reisefølget.

Men når vi får vite at ikke bare er vi utenfor sesong (som vi altså visste da vi dro hjemmefra), men at tempelet på toppen er stengt og at de eneste andre vi vil møte på vår vei er i høyden noen få andre turister og slett ikke pilegrimsvandrere, tar vi den endelig vanskelige avstemningen.

Bilvei ved Adam's Peak

Vi velger å droppe turen vi har reist hele denne veien for å gå. Dette var et av høydepunktene i hvert fall to av oss så for oss. Men vi innser begge at en tur opp til Adam’s Peak i dårlig vær, med sannsynlig null utsikt til soloppgang og – viktigst av alt – på et tidspunkt der hele magien rundt pilegrimsvandringen er borte (ingen pilegrimer, ingen tente lys, ingen teselgere langs stien) vil gjøre en stor urett mot den reelle opplevelsen det vil være å gå turen. Vi bestemmer oss for at denne turen rett og slett får vente til neste gang.

For det er ikke en vanlig topptur vi snakker om: opplevelsen ved å stå opp kl. 01:30 om natta for å starte vandringen opp de 5500 trappetrinnene til toppen av ‘Edens hage’ handler ikke bare om turen i seg selv, eller det å se soloppgangen vel fremme på toppen. Det handler om opplevelsen av å vandre sammen med pilegrimsvandrere fra fire religioner, opp de belyste trappene, mellom teselgere og frem til tempelet på toppen, der munkene ønsker velkommen.

Skal vi gå turen for en topptur alene, velger man selvsagt å gå turen på dagen, når man kan se omgivelsene underveis.

En gedigen reisetabbe der, altså. Men ikke verre enn at dette er nok en grunn til å komme tilbake til Sri Lanka for mitt vedkommende. For denne turen, denne for så mange religioner en helt spesiell vandring og høytidsstund, vil jeg gjerne oppleve i en gang i livet – religiøs eller ei.

Bomturer har jeg hatt før, og flere kommer jeg til å ha i fremtiden. Det er en del av det å reise.

Ingeborg Lindseth fotograferer
Aldri så galt at det ikke er godt for noe … Kjøreturen til og fra Delhousie gikk gjennom mye vakker natur, og det ble mange fotostopp underveis. Her er Ingerborg fra Hamacareise under aksjon, under et av våre fotostopp langs veien

Praktisk info om topptur til Adam’s Peak

  • Høysesong: januar til mars (sesongstart desember og varer til mai). NB! Unngå fullmåne og nyttår, da er det veldig mange mennesker og lange køer på toppen.
  • Beste utgangspunkt: Delhousie. Alternativt utgangspunkt: Ratnapura, som er en langt lengre gåtur.
  • Overnatting: det finnes noen hotell og pensjonater i Delhousie, men de fleste med enkel standard. Nå skal man ikke sove så mye den natta man går, så for noen timers avslapping går det greit å ta inn her.
  • Det er blodigler i området, men disse er sannsynligvis et større problem i regntiden, som da vi var der. Blodigler er ikke farlige, men definitivt ekle. De liker ikke mentol, så det er et tips å smøre ankler, legger og knehase, samt hender og albu med tigerbalsam eller tilsvarende middel som selges lokalt.

Reiselykke var invitert av Merete fra Norlanka Travels og At Ease Beach Hotel. Flyreisen var sponset av KLM

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Jeg gjorde akkurat samme «feilen». Dro til Sri Lanka i november med Adam’s Peak som en av de tingene jeg bare visste jeg måtte gjøre. Og så viste det seg at alt var stengt… Det var litt kjipt, men som du sier så er slike bomturer bare en del av det å reise. Når en dør lukkes så åpnes en annen og man får kanskje gjort noe helt annet enn hva man opprinnelig tenkte seg, men kanskje også så mye bedre. Å gå opp til Adam’s Peak står fortsatt på bucket listen min, så jeg må nok tilbake til Sri Lanka en eller annen gang, jeg også. 🙂

  2. Ja, det er sånn noen ganger – det blir en bomtur her og en omvei der, men så dukker det som regel noe annet spennende opp underveis. Det er også med tanke på slike omveier eller muligheter for å endre planer, at jeg ofte reiser uten at planer er altfor spikret, for da er det rom for sjonglering underveis. Men det er jo ikke alltid det lar seg gjennomføre eller at det er like praktisk alltid – da kan man igjen går glipp av andre ting. C’est la vie 😉

    Mette

  3. Så kjedelig med bomtur, særlig når det var noe du virkelig hadde sett fram til! Håper du får gjennomført turen en annen gang, det høres jo ganske stemningsfullt ut, ut fra hvordan du beskriver det.

error: Content is protected !!