Alpeopplevelser ved Mürren – Schilthorn

På en fjellhylle 1650 moh. og 800 meter over Lauterbrunnen-dalen under, ligger Mürren – den lille bilfrie alpelandsbyen med 400 innbyggere  og Thrill Walk ved Birg og James Bond-attraksjonen Piz Gloria i høyden over seg.

Med gondolbanen rake veien opp, ligger off piste-paradiset Schilthorn i ski in/ski out-avstand. 

Nå er det ikke bare-bare å komme seg hit til Mürren: fra Zürich flyplass er det i alt tre togturer, en busstur og til sist en tur de siste 7-800 meterne med gondolbane. I enden venter belønningen: en liten og autentisk alpelandsby som har beholdt sitt opprinnelige vesen.

Mürren

Gjestfritt og autentisk

Jeg ankommer Mürren en sen kveld, i mørket. De høyreiste fjellene jeg vet omslutter meg og gjør både meg og Mürren små og ubetydelige, er bortgjemt i den svartlagte kvelden. Jeg stanser i snøen like utenfor gondolbanen og ser meg om. Hva var det hotellet het, nå igjen …

Kan jeg hjelpe deg? Hva ser du etter? 

Den lokale kvinnen som tok gondolen med meg opp til Mürren peker meg til hotellet jeg skal sjekke inn på. Det ligger i nærmeste bygg. Et minutt senere stanser jeg igjen, jeg må ha bilde av dette koselige, opplyste alpebygget.

Kan jeg hjelpe deg?

Denne gang en mannsstemme, det er gondolføreren, på vei inn i samme bygg.

Hotel Alpenruh i Mürren

Attraksjonene Thrill Walk og Piz Gloria

Et tegn på gjestfrihet, og et tegn på at dette lille stedet ennå ikke er overturistifisert, tenker jeg. Og det til tross for at Mürren ligger ved starten av gondolen som fører opp til to store turistattraksjoner: Thrill Walk og Piz Gloria – den siste en roterende restaurant, kjent fra og delvis finansiert av James Bond-filmen ”On Her Majesty’s Secret Service”.

Det er lenge siden de kom hit, innbyggerne. Og de kom lenge før gondolbanen, fra landsbyer på andre siden av fjellet, fordi gresset var så frodig her. Her kunne geitene beite, mente de. Det ble en bebyggelse her etterhvert, og ”landsbyen i fjellveggen” ble etterhvert oppdaget.

Det første hotellet i Mürren, Hotel Silberhorn, så dagens lys i 1858. Med det begynte turistene å komme. Det ble gjort store penger på å frakte turister og bagasje med hest opp til denne fjellhyllen. Så da gondolbanen meldte sin ankomst, var det slett ikke tatt godt imot.

Men banen kom, i 1967, og etterhvert flere gondoler og stolheiser. Og på 60-tallet kom hele James Bond crewet og filmet fra toppen, på restauranten Piz Gloria.

Det berømte Inferno-løpet

Mens Sir Henry Lunn brakte med seg den britisk overklassen til den lille alpelandsbyen i høyden over Lauterbrunnen, ble det første kjente slalom-løpet initiert av briten Sir Arnold Lunn. Det fortsatt høyst levende og populære utforrennet Infernoløpet – med en høydeforskjell på hele 2150 m. og 15,8 km langt – arrangert i 1928. Løpet foregår fortsatt, samtidig med Kitzbühel, og hele landsbyene står da på hodet. Da er det fullt på alle overnattingssteder i området.

Vinterstid er det flest andre sveitsere og europeere som kommer hit for å oppleve den rolige atmosfæren i Mürren og skimulighetene i Jungfrau-området. Men sommerstid er det et populært sted for amerikanere og asiatere som kommer for den spektakulære utsikten fra Piz Gloria og Thrill Walk ved Birg.

Se film fra reisen under

Alpeidyll ved Mürren og Gimmelwald

Så er det fotturistene, selvsagt. Når snøen er smeltet, titter alpefiolene frem. Kyrne kommer for å gresse og det blir rene Heidi- og Sound of Music-stemningen. Akkurat dét kunne nok også jeg gjerne tenke meg å oppleve en dag, selv.

Men i mangelen på snøfritt leide, legger jeg i stedet fotturen til Thrill Walk på Birg, 2677 moh., før dagens skitur. Dernest legger jeg fotturen til nærmeste landsby Gimmelwald (1367 moh.) etter dagens renn ned Inferno-løypa. Sliten i beina etter to dager med utfordrende løyper og heftig løssnø, kjennes det i grunnen helt ok ut med litt asfalt under skosålene.

Reisetips til Mürren

Severdigheter og aktiviteter i Mürren

Glassbro langs Thrill Walk

I tillegg til gode muligheter for slalom-kjøring og bra off piste, har denne lille byen et nytt sportshus, der man kan gå på skøyter, spille curling, svømme og ta badstu. Ellers er det populært å renne med kjelke, og det er egne løyper for dette. Glem for all del ikke å ta turen langs Thrill Walk på Birg, på 2799 moh., samt å ta inn utsikten fra toppen av Piz Gloria på Schilthorn og å legge en tur innom James Bond-museet i samme bygg.

I sikte på Piz Gloria
I sikte på Piz Gloria

Overnatting i Mürren

Vi bodde på Hotel Alpenruh, et koselige tre-stjerners boutique hotell med fantastisk utsikt og solterrasse. Her ble det servert god og raus frokost med ferskt brød. Her er også restaurant om kvelden. Hotellet har enkle rom, men er rent og pent. Bor du her, får du 20 % rabatt på skikort for to dager eller mer, samt inkludert en frokost på toppen av Piz Gloria, om du vil spise den berømte James Bond-brunsjen der.

Hotell med utsikt i Mürren
Hotell med utsikt i Mürren

Et godt alternativ er også Hotel Eiger, som har 50 rom, deriblant en James Bond-suite. Her er en finere restaurant, spa-avdeling, basseng og utsikt til Eiger. Ellers er også det historiske hotellet Hotel Regina, medlem av Swizz Historic Hotel, koselig. Jeg tok en titt inn også her, med knirkende parketter og historisk svung over fellesområdene.

James Bond suite på Hotel Eiger

Spisesteder i og ved Mürren

I tillegg til restaurantene på Hotel Alpenruh og Hotel Eiger, er restauranten La Grotte koselige og lun, til tross for at den er ganske stor. I høyden kan du spise James Bond-brunsj på Piz Gloria eller lunsj innendørs eller ute i solen på Birg Bistro. Ved å ta Allmendhubel-banen fra Mürren opp til Allmendhubel restaurant kan du spise lunsjen i høyden over landsbyen der eller i Blumental på Suppenalp, som har enkel servering. Bellevue Hotel har også uteservering med utsikt. Glem heller ikke å svinge innom igloen Iglu-Dorf Birg til Natascha Kehrli i bakken nedenfor Birg. Her bestilte jeg meg en varm sirup, som smakte fortreffelig i kulden på toppen.

Slik reiser du til Mürren

Fly til Zürich fra Gardermoen (Swizz Air og SAS flyr direkte). Bil eller tog og buss til Lauterbrunnen eller Stechelberg:

Tog fra Zurich flyplass til Lauterbrunnen tar 2 timer og 45 minutter. Derfra tar du enten tog til stasjonen like ved Hotel Eiger eller buss til Stechelberg og gondolen opp via Gimmelwald til like ved Hotel Alpenruh.

Utsikt mot Gimmelwald
Alpeopplevelser ved Mürren – Schilthorn

Reiselykke var invitert av Switzerland Tourism ved Switzerland Embassy i Stockholm


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Litt av en opplevelse. Og så spennende med gondol opp til hotellet. Der kunne jeg tenkt meg å bo 🙂 Det virker litt kronglete å komme seg dit men utrolig bra når man først er der. Så mange fine spisesteder og flott natur. Ellers flotte bilder du har tatt. Kos deg videre på tur 🙂

error: Content is protected !!