Echo Mountain – fortellinger fra Los Angeles

Hvordan skildre en by som Los Angeles, i bokform? Med alt det den er, av motsetninger og mylder? Anna Kleiva har gjort Los Angeles til hovedperson og forteller historien på byens egne premisser i en innsiktsfull samling prosatekster.  

 

Los Angeles er ein lysande by, ein by av neonlys, trafikklys, baklykter på bilar, ein by av lyskastarar, blitslys.

Los Angeles’ hovedpulsåre

Sitater er hentet fra prologen. Og med det er jeg tilbake i 1998 og mitt første besøk i Los Angeles. Det var forøvrig mitt første møte med USA. Men der jeg falt pladask for New York, hadde jeg langt større problemer med å bli venn med LA. Det var så stort, så voldsomt, så uoversiktlig. Ikke minst: vi tilbrakte alt for mye tid i bil, fra ett sted til det neste, langs de enorme, mangefelts motorveiene.

Og det er nettopp det Anna Kleiva også forteller om, de uendelig motorveiene. Som hun selv har kjørt opp og ned for å gjøre seg kjent med byen.

Motorvegane går i svingar og sløyfer rundt byen, over og under gatene der vi bur, handlar, arbeider. Du veit at byen fortel historia si stykkevis. Ei anonym avkøyring til venstre inn mellom to bygningear blir ei motorvegrampe; følg svingen, legg trykk på gasspedalen, trekk ut på motorvegen

Los Angeles i soloppgang
Los Angeles i soloppgang

Nå har jeg riktignok kommet på langt bedre fot med Los Angeles over tid. Men for Anna Kleiva var det visst helt annerledes. Her var det spontan forelskelse fra første stund. Eller er det Angelena som forteller?

Brev og bruddstykker

Jeg er ikke alltid helt sikker. For Echo Mountain er en mangefasettert bok. Prosa i mange varianter møter meg i Kleivas bok om Los Angeles. Eller «Forteljingar frå L.A.» som er bokens undertittel.

… eg veit at eg alltid har likt det som er slik LA er, spraglete, smektande, motstridande, det som er for mykje, det som ikkje er stilreint, ikkje samarhengande, eit mylder. Det går ikkje an å finne eit punkt der alt starta, det går ikkje opp; dette er berre ein måte å fortelje ei historie på. LA er inga logisk forteljing. Det er derfor eg vil fortelje den

Echo Mountain er full av kjærlighet til og frustrasjon over Los Angeles. Boka er fylt med kunst, samtaler, skildringer, essays og brevskriving. De delene av boka jeg liker aller best, er de siste – brevene. Angelena som skriver brev til ukjente E. og deler sine tanker og refleksjoner i bruddstykker. Men sammen skaper de ulike tekstformene en helhet, en felles, broket, undersøkende beskrivelse av nettopp denne byen som ikke er en by, men en samling av flere byer.

En reise i flere spor

Kleiva skifter spor mellom populærkultur, historie og samtid. Vi reiser mellom låter, filmer, tv-serier og dikt. Hun observerer og skildrer. Men fortelleren i Echo Mountain er ingen objektiv betrakter. Fra tid til annen går hun inn, tar stilling. Fortelleren er klart til stede i teksten, der hun tidvis leder oss gjennom Los Angeles, på motorveien, ut i naturen, på kunstutstillinger, fest og i bilen. Gjennom ørken, hete vinder og air-kondisjonerte rom.

Echo Mountain
Boka er illustrert med fotografi av Yngvild Gotaas Torvik

Vi beveger oss frem og tilbake i tid, i reiseskildringene av Kleivas egne opphold i Los Angeles, men også gjennom Los Angeles’, og tidvis Californias, historiske liv. Vi drar tilbake til da staten ble kolonisert, da indianerne ble skalpert og drept, til da byen så sine første gater og gjennom byens eksplosive vekst frem til i dag, der motorveiene utgjør selve hovedpulsåra i samfunnet. Et samfunn der det er enorme forskjeller mellom rik og fattig, mellom Malibu og South Central, mellom etnisitet. Los Angeles er en samling av byer der bilene svever i et evig sus langs motorveier som knytter byene sammen, nå som trikkeskinnene som en gang fantes for lengst er begravet og glemt.

En reiseskildring fra Los Angeles

Som reiseskildring gir Echo Mountain et godt innblikk i et LA vi som turister eller reisende bare skraper i overflaten på, der vi farter fra et sted til et annet, prøver å få med oss mest mulig, blir overveldet eller medrevet, i møtet med alt dette som er Los Angeles: Hollywood, de mange byene, alle reklameplakatene, alle bilene, menneskene, veiene, avstandene, av alle kontrastene.

Dette er boka å lese før en reise til California, for en litt dypere innsikt i kulturen og historien om Los Angeles, slik Anna Kleiva beretter den. I boka er det byen som spiller hovedpersonen i Echo Mountain, med alle sine feil og mangler, men som også er et evig trekkplaster, fylt med spenning og motsetning, uskjønn og vakker på en og samme tid. Echo Mountain er også ei fin bok å reise med fra lenestolen #lenestolsreise

Anna Kleiva Echo Mountain. Forteljingar frå L.A. 

Fra forlagets bokomtale: Echo Mountain er ei kartlegging av den vilt sprikande amerikanske storbyen, ein fager fantasi fylt med fascinerande faktum, ein litterær collage om nasjonalparkar, bilkøyring, Hollywood, einsemd, prærieulvar, palmar, tørke, minne og overflate.

Boka er illustrert med fotografi av Yngvild Gotaas Torvik.

Echo Mountain er utgitt på Oktober forlag og bokomtale er basert på tilsendt anmeldereksemplar.

Los Angeles - billboards, fun and sun
Los Angeles – billboards, fun and sun – og Hollywood-skiltet i bakgrunnen

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!