Málaga: samtidskunst, kulturarv og tapas!

Málaga: samtidskunst, kulturarv og tapas!

Som hovedstad i Costa del Sol, er Málaga en spennende kulturby, verdt å utforske for alle som setter pris på kunst- og matopplevelser. Med i alt 37 museum og det nyere Centre Pompidou, kan Picassos fødeby i dag kalle seg et sentrum for samtidskunst i Sør-Spania. 

Málaga har ikke bare mange museum å besøke – gamlebyen er også som et utendørs museum i seg selv. Med to slott fra byens arabiske forhistorie, katedralen og det romerske teateret midt i gamlebyen hører det også med å bli kjent med litt av byens spennende historie. Det er med andre ord gode grunner for at Málaga omtales som et historisk kunstnerisk sted med særlig kulturell interesse.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Palmer i Málaga

Selv besøkte jeg byen første gang vinteren 2015 og falt pladask! Ikke visste jeg at byen har så mye å by. Ja, maten er da også et kapittel for seg selv. Mer om det lenger ned.

Nesten 3000 år gammel

Landsbyen Malaka, som ble forløper til Costa del Sols hovedstad, ble grunnlagt allerede i det åttende århundre før Kr., av fønikerne. Derfra og frem til i dag, har byen og hele området rundt hatt en spennende reise, med både gresk, romersk og arabisk innflytelse. Fortsatt den dag i dag finnes ruiner og bygninger som går mange hundre år tilbake i tid.

Málaga

Ikke mindre enn to slott står fortsatt og vokter over Málagas havn, og nærmest omkranset fra havnesiden av et omfattende bed med 70 ulike sorter roser. Alcazaba og Gibralfaro er minner fra Malagas arabiske fortid, bygget en gang mellom det 11 og 14 århundre, og er noe av områdets best bevarte forsvarsarkitektur i den tiden, i Spania.

Málaga

Den historiske gamlebyen

Midt i sentrum ligger det romerske teateret, som ble bygget av keiser Augustus. Katedralen ligger like ved og er litt av et syn. Bygget ble i sin tid designet av Diego de Siloé, sammen med mestre innen andalusisk renessanse, som Andrés de Vandelvira, Hernán Ruiz II og Diego de Vergara.

Arkitekturen i byen bærer preg av en miks mellom maurisk arkitektur og 1800-tallets industrielle design. Her gjelder det å se opp! Særlig synlig er dette på matmarkedet, El Mercato de Atarazanas. Et spennende bygg, som har vært både kloster, verft og matmarked. For av alle ting: akkurat her, midt i byen, gikk skillet mellom land og hav. Bygget var rett og slett en del av havnen, som i dag ligger vel minst en kilometer unna.

Den nye havnepromenaden

Noe jeg selv finner særlig spennende med byen, er nettopp hvordan den har forflyttet seg nærmere og nærmere havet, og rett og slett flyttet seg ut over og i havet. Slik har havnen blitt flyttet, lenger og lenger ut. Dette har ikke bare gjort at byen har blitt større, men også bidrar det til dagens og spennende havnepromenade.

Havnen i Málaga

Palmeral de las Sorpresas er en populær promenade med overbygget tak, og i enden her, i det kubeformede glasshuset ligger Pompidou senteret. Det er det første som er oppført utenfor Paris og viser både permanente og temporære utstillinger innen moderne kunst. Bygget åpnet i 2015, samme år jeg var i Málaga, men dessverre ikke før i mars. Nå har jeg imidlertid fått besøke museet! Hit bør du absolutt legge turen, både for bygget i seg selv og utstillingene.

La Colección Utopias Moderna

For tiden står en utstilling i Pompidou senteret som heter La Colección Utopias Moderna. Kunsten utstilt er utvalgte arbeid der historiske hendelser har gitt næring til moderne kunst og samtidskunstnere. Utstillingen er forlenget og skal i følge vår guide stå i alt i 1,5 år.

Se ellers nettsiden for mer informasjon

Reisetips til Málaga

Málaga

Museum

De fleste av de i alt 37 museene i Málaga befinner seg i gamlebyen, og det gjør jo byen enkel å utforske for den som er på jakt etter kunstopplevelser. Tre høydepunkter:

Museo Picasso ligger i Palacio de los Condes de Buenavista, et bygg fra 1520. Her finner vi en permanent samling med mer enn 200 kunstverk.

Museo Carmen Thyssen ligger i Palacio de Villalon og sies å ha et av de mest verdifulle kunstsamlingene i Spania. Her er mer enn 200 kunstverk som representerer Spanias andalusiske kunstsamling fra 1800-tallet.

Centre Pompidou de Málaga er som allerede nevnt, det første bygget som er bygget utenfor Frankrike og er et syn! Se nærmere omtale i teksten lenger opp.

Andre interessante museum: Museo del Vino, Museo del Flamenco og Colección del Museuo Ruso San Petersburgo/Málaga

Hva skal du spise?

Aldri en tur til Málaga uten tapas, så klart! Og som kystby, handler mye av den lokale maten om fisk:

Pescaíto

Pescaíto (fritert fisk) er en typisk lokal rett, som du finner i barer og restauranter, både i byen og ved strendene sommerstid. Året rundt serveres boquerones victorianos, som er ansjos, i tillegg til grillede sardiner.

Andre typiske retter å finne i Málaga er gazpachoog ajoblanco, samt ensalada malaqueña (rett med torsk og appelsiner), gazpachuelo (suppe med hake og poteter) og plato de los Montes (fritert egg, svin, poteter m.m.). Og selvsagt kaker! Spanjolene liker det søte.

Se tips til gode restauranter og tapasbarer i Málaga her

Tips hotell i Málaga

hotell i málaga, vincci

Vincci Selección Posada del Patio * ligger i Málaga sentrum, og tilbyr takbasseng og gratis Wi-Fi. Dette 5-stjernershotellet kan også skilte med en fascinerende utstilling av historiske funn.

NH Málaga * ligger i Málagas historiske sentrum, 800 meter fra Málaga katedral og Picasso-museet, og tilbyr gratis WiFi samt gratis badstue og treningsstudio.

Parador de Málaga Gibralfaro * har en uslåelig, sentral beliggenhet ved siden av slottet i Málaga. Ligger nær strand.

Det luksuriøse Gran Hotel Miramar *ligger i en vernet 1900-tallsbygning i Málaga, 10 meter fra La Malagueta-stranden. Dette strandhotellet har et spasenter og et sesongåpent basseng.

Room Mate Valeria ligger 200 meter fra Calle Larios, og har et gårdsrom og et sesongåpent takbasseng med utsikt. Wi-Fi er kostnadsfritt over hele overnattingsstedet.

Vincci Málaga er et designerhotell som ligger ved strandpromenaden i Málaga og byr på utsikt over San Andres-stranden og Middelhavet.

Reise til Málaga

Det går direktefly fra Norge til Málaga flyplass, populært kjent som Aeropuerto Pablo Piasso. Selv har jeg reist med Norwegian flere ganger.

Fra flyplassen: Flyplassen ligger 8 km. sørvest for Málaga by. Buss tar ca. 15 minutter, mens tog tar ca. 12 minutter. Ellers taxi, Uber eller leiebil.

Et annet alternativ er å reise hele veien fra Norge med bil – eller tog. I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Shopping i Málaga
Det er mange gode shoppingmuligheter i Málaga. Her et bilde fra paradegaten. For flere tips til shopping, se her

Flere reiseartikler

→ Allsidige Malaga og Costa del Sol
→ Byguide til Málaga gamleby
→ Tapas i Málaga

Tips til opplevelser i området

→ Besøk Magiske Ronda
→ Vandre langs Kongeveien Caminito del Rey

Denne artikkelen baserer seg på flere besøk i byen og området, både i egen regi og invitert av Spanias turistkontor


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!