A Big Sur State of Mind

Big Sur
Big Sur Foto: Mette S. Fjeldheim

Det sies at Big Sur ikke er et sted, men en sinnsstemning. Dette langstrakte strekket langs Highway 1 er i alle fall svært unikt, dramatisk og storslått, og det er en kjøretur jeg kommer til å huske for alltid.

Big Sur kan til tider minne om vestkysten av Irland, som også er dominert av klipper og  har dramatisk natur – men likevel ikke. Det er faktisk helt unikt å kjøre dette lange strekket, med klipper, vakre strender, sjøsprøyt, og redwoods om hverandre – hele tiden med den tidligere utrydningstruede rovfuglen California Condor svevende over oss med sine brede vingespenn. Dyrelivet er mangfoldig. Vi får se sjøløver, elefantsel, et variert fugleliv – og heldigvis slapp vi se klapperslanger som det finnes mye av her.

Foto: Mette S. Fjeldheim

Foto: Mette S. Fjeldheim

Indianerstammene the Ohlone, Esselen, og Salinan levde her for tusenvis av år siden. De var nomader, og levde av jakt og fiske. I 1769 satte de første europeere sine føtter her: det var spanjoler ledet an av Gaspar de Portolà. Hans landsmann Juan Cabrillo seilte langs kysten allerede to hundre år før ham, uten å sette sine bein på jorda der da. Det kan jeg godt forstå – kysten er full av rev, strømninger og spisse klipper som rager rett opp.

I Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch hevder Henry Miller at de første menneskene som slo seg ned i den delen av Big Sur han oppholdt seg i 15 år, kom rundt 1870 og fulgte i buffaloenes fotspor. De kom ridende eller til fots, og dro dit ingen hadde satt fot før. Miller ignorerer således både spanjolenes inntok i området og ikke minst native americans historikk. Han anerkjenner delvis at indianerstammen Esselen var her først, men regner ikke helt med dem i det han beskriver dem som ”a tribe of low culture which had subsisted in nomadic fashion». Dette altså fra mannen som i samme bok skriver følgende: ”My horse! My land! My kingdom! The babble of idiots.”

Foto: Mette S. Fjeldheim

Foto: Mette S. Fjeldheim

Flere reisetips til roadtripping Big Sur får du her

Kilder: Lonely Planet California, brosjyrer, Wikipedia og Henry Millers Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch.

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Med forbehold om skrivefeil, samt at steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.