A Big Sur State of Mind

Det sies at Big Sur ikke er et sted, men en sinnsstemning. Dette langstrakte strekket langs Highway 1 er i alle fall svært unikt, dramatisk og storslått, og det er en kjøretur jeg kommer til å huske for alltid.

Big Sur kan til tider minne om vestkysten av Irland, som også er dominert av klipper og  har dramatisk natur – men likevel ikke. Det er faktisk helt unikt å kjøre dette lange strekket, med klipper, vakre strender, sjøsprøyt, og redwoods om hverandre – hele tiden med den tidligere utrydningstruede rovfuglen California Condor svevende over oss med sine brede vingespenn. Dyrelivet er mangfoldig. Vi får se sjøløver, elefantsel, et variert fugleliv – og heldigvis slapp vi se klapperslanger som det finnes mye av her.

Foto: Mette S. Fjeldheim
Foto: Mette S. Fjeldheim

Indianerstammene the Ohlone, Esselen, og Salinan levde her for tusenvis av år siden. De var nomader, og levde av jakt og fiske. I 1769 satte de første europeere sine føtter her: det var spanjoler ledet an av Gaspar de Portolà. Hans landsmann Juan Cabrillo seilte langs kysten allerede to hundre år før ham, uten å sette sine bein på jorda der da. Det kan jeg godt forstå – kysten er full av rev, strømninger og spisse klipper som rager rett opp.

I Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch hevder Henry Miller at de første menneskene som slo seg ned i den delen av Big Sur han oppholdt seg i 15 år, kom rundt 1870 og fulgte i buffaloenes fotspor. De kom ridende eller til fots, og dro dit ingen hadde satt fot før. Miller ignorerer således både spanjolenes inntok i området og ikke minst native americans historikk. Han anerkjenner delvis at indianerstammen Esselen var her først, men regner ikke helt med dem i det han beskriver dem som ”a tribe of low culture which had subsisted in nomadic fashion». Dette altså fra mannen som i samme bok skriver følgende: ”My horse! My land! My kingdom! The babble of idiots.”

Foto: Mette S. Fjeldheim
Foto: Mette S. Fjeldheim

Flere reisetips til roadtripping Big Sur får du her

Kilder: Lonely Planet California, brosjyrer, Wikipedia og Henry Millers Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!