Desert Trip: En magisk musikalsk ørkenopplevelse

Desert Trip: En magisk musikalsk ørkenopplevelse

Vi skjønte det før vi kjøpte billettene: dette kom ikke til å bli som en hvilken som helst annen festival. Og det var ikke bare på grunn av set-listen. Desert Trip viste seg å bli en magisk musikalsk ørkenopplevelse!  

Denne reiseopplevelsen er fra 2016. Ikke så relevant for nye lesere, men innlegget får bli stående av hensyn til nostalgiske #reiseminner

Sør i California, like ved Palm Springs, ligger Indio: det er her noen av de største utendørs konsertene blir arrangert hvert år.

Mest kjent er Coachella, en typisk musikkfestival med et yngre publikum (enn det som var sterkest representert denne helgen). Arrangørene har sett et «hull» i markedet; å dekke et behov, sannsynligvis både hos publikum, men også inntektsmuligheter for seg selv og Palm Springs og omegn.

Det hadde da også artistene skjønt:

How many of you are not from Coachella or California? The tourist board and I thank you!

– Paul McCartney

Men så må man forvente at også artistene selv gjort store penger på å stille disse to helgene festivalen foregår. Anslagene tilsier festivalen drar inn hele 160 millioner dollar.

For ja – vi snakker fans her. Ekte blodfans. Og de kommer gjerne langveis fra, som oss. Blant annet møtte jeg et par jenter fra Panama. Hun ene hadde «bare» sett Paul McCartney 25 ganger, men hun andre hadde vært på konsert med ham rundt 100 ganger, på scenen flere ganger. Ikke nok med det: hun hadde også fått tatovert inn signaturen hans på skuldera si.

Publikum Desert Trip

Desert Trip konsert for konsert

Med denne unike sammensetningen av band og artister, var jeg neimen ikke sikker på at jeg kom til å oppleve det, selv om vi bestemte oss for å dra for flere måneder tilbake. Jeg trodde det rett og slett ikke før jeg hadde adgangskort og -bånd rundt både hals og arm, og allerede var passert første sjekkpunkt. Det er nemlig en historisk begivenhet – som har vært hauset i lang tid fra arrangørenes side i løpet av ventetiden.

Men det var sant! Jeg var til stede! Alle bandene stilte!

Dette er noen av opplevelsene jeg sitter igjen med. De musikalske formidler jeg dog ikke her:

Bob Dylan

Bob Dylan åpnet showet, og var dessverre en liten skuffelse: vi kunne knapt se mannen selv, ettersom kameraet ikke overførte bilder av ham til storskjerm. Visuelt sett flott show med bilder i sort/hvitt, men noe tamt. Men artistens egen særpregede, rå stemme, var likevel en opplevelse å høre live – for min del for første gang.

Personlig favorittlåt under konserten: … Make you feel my love

The Rolling Stones

The Rolling Stones ankom scenen med et bang og holdt det gående med fyr, flamme og et fargerikt spekter av musikk, antrekk og show. Mick Jagger holder koken og vel så det i en alder av 73 år!

Personlig favorittlåt under konserten: You can’t always get what you want 

Neil Young

Neil Young slo til med noen fabelaktige gitarsoloer og jamming i ekte californisk festivalstil. Budskap: – Water is life 

Personlig favorittlåt under konserten: Harvest Moon

Paul McCartney

Paul McCartney var i storform, hyllet Harrison og Lennon, inviterte Neil Young tilbake på scenen – og koste seg så fælt at han ikke var til å få av scenen. Konserten varte rundt tre timer!

Personlig favorittlåt under konserten: All the lonely people

The Who

The Who er ikke min favoritt, så denne konserten valgte vi å lytte til backstage fra vip-området Diamond Lounge, nedsynket i en myk sofa.

Roger Waters

Artisten som overrasket mest og som dro til med det sterkeste politiske budskapet var (kanskje ikke overraskende) Roger Waters – som benyttet anledningen til å si sin mening om Trump og det nært forestående valget.

Delvis til stor jubel blant publikum, delvis til et publikum som provosert forlot konserten.

Waters leste også opp en tale avslutningsvis der han henstiller til å stoppe okkupasjonen av Israel. Heller ikke dette falt i god jord hos alle. Han innledet det med disse ordene, før han trakk opp et ark fra lomma:

I wasn’t sure if I was gonna do this, but I’ll do it anyway.

Personlig favorittlåt under konserten: Another Brick in the Wall

Konsertarenaen Desert Trip

Digre sletter dekket av plen, med den største scenen jeg har sett. Sitteplasser på bakkenivå og oppover for den anledningen oppbyggde arenaen, med eksklusive cabanas øverst i toppen. Ståplasser lengst fremme og lengst bak.

Scenen

Selve scenen var diger, med imponerende lyd, grafikk og lyshow. Bildeoverføringen på storskjerm fra artistene var usedvanlig klar. Hver kveld ble avsluttet med spektakulært fyrverkeri.

Fasilitetene

Mer enn 100 utsalgssteder for mat og drikke.  Forseggjort midlertidig arena med sitteplasser og eksklusive cabanas for berømtheter og musikk-bransjen. Eksklusive festivaltoalett med vannklosett (!), med ordentlige dører, dørhåndtak og dekor, samt håndvasker og speil som et hvilket som helst annet toalett. Bare disse toalettene altså var på hjul (tips til Øya og Over Oslo!).

Maten som ble tilbudt var ikke mer enn helt ok. Derimot var det også tilbud om gourmet-serveringer og spesial-tilberedt vin i forkant av konsertene. Dette deltok ikke vi på.

Publikum

Rundt 75 000 hver helg (festivalen arrangeres i to omganger).

Et variert publikum med en snittalder på 51 år i følge Los Angeles Times, i stor grad høyst dedikerte fans.

Et publikum som regnes for kapitalsterke og kresne. Vi opplevde lite fyll og bråk og køkulturen fungerte bra.

Neil Young antydet imidlertid at han kunne skimte en visst bruk av marihuana blant deler av publikum:

Are you guys barbequing back there? Where’s all that smoke coming from?

Priseksempler

  • Dagspass fra $199
  • Mat og drikke: pizza slice $7, vin $15, tallerken med tre mini-taco: $15

Overnatting

  • Resorter og hotell i området. Bør bookes i god tid for å kunne bo nærmest mulig (her er store avstander)
  • Muligheter for telt og glamping på området

Hva med neste år?

Til helgen står samme band tilbake på den samme scenen en siste gang. Det store spørsmålet er om Desert Trip blir gjentatt til neste år – og hvilke band som i så fall har en sjans til å toppe årets event.

PS! Desert Trip ble aldri gjentatt på tilsvarende vis. Noen reise- og konsertopplevelser er ganske enkelt «once in a lifetime».


PS! For reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Fantastisk! Dette arrangementet skulle jeg gjerne hatt med meg! Men hadde ikke engang fulgt godt nok med til å vite at festivalen engang eksisterte før du fortalte om det. 😛 Blir spennende å se om det blir noe av festivalen til neste år, og hvem de eventuelt booker inn da. Som du skriver må det være vanskelig å toppe årets artister/band.

error: Content is protected !!