Luxor og Kongenes dal

Luxor og Kongenes dal

Jeg hadde lenge drømte om å dra til Luxor og Kongenes dal. Da jeg besøkte Kairo og Nasjonalmuseet i mai samme år, bare visste jeg at jeg snart måtte tilbake. Jeg måtte se hvor alt dette startet.

Jeg ønsket å se hvor Tutankhamuns maske ble funnet. Hvor kongene lå begravet langt ute i ørkenen der ingen ville komme på å lete etter verken dem eller skattene de ble gravlagt sammen med.

Jeg ønsket å se stedet som har rommet flere nasjonaliteter og folk, som babylonerne og kanaanittene. Og jeg ønsket å se templene som har rommet flere trosretninger; kristendommen, islam og gammel egyptisk religion.

Merk: Dette er en artikkel basert på en reise høsten 2014 #reiseminner #reisetanker

Luxor og Kongenes dal

Kulturturisme i Egypt

At Luxor og de omkringliggende severdigheter skulle være i stor grad turistifisert som jeg etterhvert hørte rykter om, har jeg imidlertid aldri sett for meg. Slik situasjonen da var blitt i Egypt, ble det heller ikke slik. Turistene har uteblitt den senere tiden. Men faktum er at Luxor og omegn lever mer eller mindre av turisme alene. At turismer forvinner, får da også konsekvenser.

I Kongenes dal støter vi på kun én annen busslast med turister. Ellers er det tomt. Det er liten eller ingen kø ned i gravene. (Herfra har jeg ingen fotos, da det ikke er tillatt å ha med kamera inn på området).

Hatshepsut tempel har vi også mer eller mindre for oss selv. Men der møter vi noen hyggelige  egyptere som bare er der, og som stiller villig opp til fotografering. Kommunikasjonen får vi til, oss i mellom, med tegnspråk og kroppsbevegelser.

Nilen og falluccaer i opplag

Langs Nilen ligger de store cruiseskipene, tomme og i opplag. Fallucca-førerne er i land, de har få eller ingen å ta med på seiltur. I gatene trasker hestene med tomme vogner.

På hotellet vårt kommer og går det elektriske anlegget. Det kan være dagsformen. Men det kan også være sparebluss. Wifi og aircondition går på og av. Jeg dusjer i et mørklagt badekar før en seiltur på Nilen i solnedgang. Og jeg vet med meg selv: Buffeten som senere skal bli servert på hotellet, skal jeg være særdeles forsiktig med. Erfaringen i ettertid skal vise at det var et klokt valg.

Cruiseskip i opplag langs Nilen
Cruiseskip i opplag langs Nilen

Reisetips til Luxor

Invitert av Antor, på vegne av Egyptian Tourisme Authority

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Egypt er et sted jeg har veldig lyst å reise til, og ja som du sier her se alle de historiske stedene. Det er jo så mye spennende og viktig ting som har skjedd her så det er jo et must å se alt dette. Men det er vel kanskje greit å legge et par ukers ferie her hvis man skal se og gjøre alt 🙂

  2. Ja, det er mye å se og oppleve i Egypt! Det er nok lurt å sette av nok tid og planlegge hvor man vil dra og hva man ønsker å se

error: Content is protected !!