Luxor og Kongenes dal

Jeg har lenge drømte om å dra til Luxor og Kongenes dal. Da jeg besøkte Kairo og Nasjonalmuseet i mai, bare visste jeg at jeg snart måtte tilbake. Jeg måtte se hvor alt dette startet.

 

For jeg ønsket å se hvor Tutankhamuns maske ble funnet. Hvor kongene lå begravet langt ute i ørkenen der ingen ville komme på å lete etter verken dem eller skattene de ble gravlagt sammen med. Jeg ønsket å se stedet som har rommet flere glere nasjonaliteter og folk, som babylonerne og kanaanittene. Og jeg ønsket å se templene som har rommet flere trosretninger; kristendommen, islam og gammel egyptisk religion.

Muligheten til å ta turen dit kom så mye tidligere enn jeg kunne drømme om. For Luxor og Kongenes dal var en del av forrige ukes pressetur til Egypt.

Luxor og Kongenes dal

At Luxor og de omkringliggende sights skulle være i stor grad turistifisert som jeg etterhvert hørte rykter om, har jeg imidlertid aldri sett for meg. Og slik situasjonen er blitt i Egypt, ble det heller ikke slik. Turistene har uteblitt den senere tiden. Men faktum er at Luxor og omegn lever mer eller mindre av turisme alene. Og denne mangelen på turisme lider nå innbyggerne av, dessverre.

I Kongenes dal støter vi på kun én annen busslast med turister. Ellers er det tomt. Det er liten eller ingen kø ned i gravene. (Herfra har jeg ingen fotos, da det ikke er tillatt å ha med kamera inn på området). Hatshepsut tempel har vi også mer eller mindre for oss selv. Men der møter vi noen hyggelige  egyptere som bare er der, og som stiller villig opp til fotografering. Kommunikasjonen får vi til, oss i mellom, med tegnspråk og kroppsbevegelser.

Langs Nilen ligger de store cruiseskipene, tomme og i opplag. Fallucca-førerne er i land, de har få eller ingen å ta med på seiltur. I gatene trasker hestene med tomme vogner. På hotellet vårt kommer og går det elektriske anlegget. Det kan være dagsformen. Men det kan også være sparebluss. Wifi og aircondition går på og av. Jeg dusjer i et mørklagt badekar før en seiltur på Nilen i solnedgang.

Cruiseskip i opplag langs Nilen
Cruiseskip i opplag langs Nilen

Reisetips til Luxor

 

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av Egyptian Tourisme Authority, det offisielle turistrådet for Egypt

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Egypt er et sted jeg har veldig lyst å reise til, og ja som du sier her se alle de historiske stedene. Det er jo så mye spennende og viktig ting som har skjedd her så det er jo et must å se alt dette. Men det er vel kanskje greit å legge et par ukers ferie her hvis man skal se og gjøre alt 🙂

  2. Ja, det er mye å se og oppleve i Egypt! Det er nok lurt å sette av nok tid og planlegge hvor man vil dra og hva man ønsker å se

error: Content is protected !!