Færøyene – der naturen bestemmer

Vi skjønner det nokså raskt: her nytter det ikke å følge planen. Her er det ikke vi som bestemmer, men vær og vind. Kanskje er det nettopp derfor innbyggerne på Færøyene er så avslappet?

Bergenet lesetid: 11 minutter

Se for deg øy på øy med grønnkledte sletter og åser, med klipper som rager høyt til værs og fossefall som stuper i havet. Se for deg regnvåt mose i myk ettermiddagssol, uendelig blått hav og høye fjell inntyllet i tåke.

Se for deg lundefugler som vagler seg ytterst på bratte skrenter, måker som stuper i vinden eller flyter på havets krappe bølger og sauer som gresser i ly av vinden. Se for deg fargerike små landsbyer innerst i et sund, omgitt av mørke fjell og grønne marker med gresset til tørk – i nett mellom trestaker, så innhøstingen ikke blåser bort.

Se for deg hjemmekoselige restauranter, med menyer som tilbyr fersk sjøkreps i verdensklassen, den ferskeste sushi og langtidsstekt lammelår.  Se for deg landsbyer så små at det ikke bor mer enn åtte mennesker der eller ei øy der det kun bor et eneste menneske. Se for deg å tilbringe resten av livet med din ektefelle alene på ei øy, der eneste fremkomstmiddel til nærmeste nabo er et helikopter eller en båt – om været tillater det.

Se for det et samfunn der alle kjenner alle, og der ingen behøver låse bilen eller huset.

Se for deg Færøyene. 

Dramatisk natur på Færøyene_

Et sted i Atlanteren, mellom Norge, Island og Skottland ligger denne øygruppen av grønne, dramatiske og forblåste øyer. Dette er Færøyene, 18 i tallet, nært nok til at direkteflyet fra Bergen når dit på i overkant av en time.

Mellom noen av øyene løper undersjøiske tunneler og oversjøiske broer. Atter andre øyer nås kun med båt eller helikopter. Det vil si: om været tillater det. Mang en langveisfarende har blitt strandet på en av øyene, og endt opp med å søke ly hos lokale.

Fargerike hus, Gjógv, Færøyene
Fargerike hus i Gjógv

Færøyene – der naturen råder

For det sies at været på Færøyene er spesielt omskiftelig. Selv om det er sol når du våkner, kan det regne i neste øyeblikk. Selv om det er vind og tåke på en av øyene, kan det være skyfritt og stille på en av de andre øyene.

Og dette stemmer:

Vi opplevde også et omskiftelig vær med tåke, regn og kraftig vind. Men vi hadde også strålende sol fra klar himmel, vindstille, lune lier og et usedvanlig mykt ettermiddagslys.

I løpet av fire dager på Færøyene kjørte vi stadig fra en øy til en annen, over bruer og gjennom tunneler under havet. Vi reiste rundt med bil, men fikk også utforske øysamfunnet til hest, til fots, i rib og motorbåt.

Kjøretur langs "buttercup routes" på Færøyene
Scenic routes går under benevnelsen «buttercup routes»

Vi rakk ikke over det hele. Det gjenstår til senere å utforske flere av øyene. Men dette er mine opplevelser, mine inntrykk, og de erfaringer jeg har gjort meg på øyene Vágar, Streymoy og Eysturoy, samt rundt Hestur.

Et eldorado for naturelskere

Færøyingene er stolte av sin natur. Det skjønner jeg godt. For maken til natur skal man lete lenge etter. De grønne slettene, de høye fjellene, klippene og de mange fossefallene er som skapt for å utforskes av den som liker å være ute i naturen. Det er langt mellom neste landsby, neste hus eller servicetilbud. Men setter du deg i bilen, er det likevel snart innen rekkevidde.

Utsikt til Tindholmur på Færøyene
Utsikt til Tindholmur på Færøyene. Foto: Renate Sandvik

Verdens beste råvarer

Det finnes ikke et tre på Færøyene, men derimot enorme mengder med gress, 70 000 sauer og oppunder 50 000 innbyggere. Største by er hovedstaden Tórshavn, som ikke bare har en havn, men to. Her ligger også noen i den senere tid anerkjente restauranter, og vi testet noen av dem.

Ikke rart Færøyene har fått ry på seg for å ha noe av verdens beste fisk- og skalldyr: så er det også det de hovedsakelig lever av her. Hele 97 % av eksporten er fiskeprodukter, deriblant lakseoppdrett.

Sau har de imidlertid ikke nok av, og dette importeres derfor også fra Island og New Zealand. Men det er øygruppens eget lam som er spesielt anerkjent; det grønne gresset, det kjølige klimaet og den salte sjøsprøyten fra havet gis æren for dette ettertraktede slaktet.

Færøyene - der naturen bestemmer
Tåka kan plutselig komme – og like plutselig forsvinne

Eksotisk og gjenkjennelig

Færøyene er like hjemmekjært som det er fjernt. Her snakkes et språk vi ikke forstår, men som vi kan oppfatte, gjenkjenne, leke med og fortolke. Vi er jo tross alt i slekt. Thorkild Onundarsonur var vikingen fra Rogaland, han slo seg ned på ved Sandavágur. I hverfall ble runen som forteller om den første som bosette seg der, funnet der i 1917. For ja, det var vikingene som etablerte seg her først. Selv om irske munker skal ha kommet hit enda litt før dem igjen.

Kløften i Gjógv på Færøyene
Kløften i Gjógv

Derfor kan vi fint snakke norsk her, og vi får som regel svar på et språk de kaller skandinavisk – en herlig blanding av norsk, svensk og dansk.

I løpet av noen heftige dager blir jeg kjent med et Færøyene som begeistrer og fascinerer og som gjør at jeg så gjerne vil ha mer! Jeg vil tilbake, jeg vil se Mykines, jeg vil til Karlsøy, jeg vil reise i helikopter og jeg vil ha mer av lammet, sushien og naturen. Og jeg vil bo i et lite samfunn, akkurat som Mattias i Johan Harstads Buzz Aldrin – hvor ble det av deg i alt mylderet? Vel kanskje ikke akkurat som han gjorde, men i hvert fall frister det å se mer av Færøyene enn det jeg rakk denne gang.

Lundefugler og andre flyvende skapninger

Vi kommer ikke utenom fuglelivet på Færøyene: 300 i slaget er de. Og spesielt kjent er kanskje de mange lundefuglene, som åpenbart trives godt og hekker i kolonier. I Norge er de i dag rødlistet, mens den glade meldingen fra Færøyene er en bestand som nå igjen ser ut til å øke.

Lundefugler på Færøyene
Lundefugler

Faktisk var den store bestanden lundefugl en av grunnen til at den tidligere helt isolerte lille bygden Gásadalur kom til: for tilgangen på lundefugl ga mat til innbyggerne. Selv i dag finner vi lundefugl her, de sitter langs fjellet over fossen som stuper ned i havet, vagler i vinden, og flakser av gårde.

Og så skjer det. Vi kommer rundt neset. Setter kurs rett inn mot de loddrette fjellveggene. Jeg har en nær-naturen-opplevelse. Åtte hundre meter høye sylskarpe klipper. Og fuglene. […] lundefugler som stuper fra toppen av klippene, stukabomber seg nedover oss, som om de faller, men de gjør ikke det. De har full kontroll. Det er liksom-kamikaze og det er ingen forestilling for oss, de gjør det selv om ingen kommer, for du kan har det bra selv om ingen ser på.

Buzz Aldrin – hvor har du gjort av deg i alt mylderet? av Johan Harstad

Reiseopplevelser og tips til Færøyene

Jeg kommer tilbake til noen av de reiseopplevelsene som gjorde størst inntrykk på meg i tiden fremover.

Les også:

Roadtripping Færøyene

Reise rundt

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Vi kjørte rundt i leiebil, noe som definitivt er den beste måten å reise rundt på. Fartsgrensen er 80 utenfor bebyggelse, 50 ved bebygget område.

Det finnes broer og tunneler mellom noen av øyene, og det er veiavgift ved noen av de undersjøiske tunnelene. (Per 2016 ligger prisen på 100 DKr. Dette blir trukket fra kortet om du leier bil.)

Ferjebilletter varierer fra mellom 40 – 120 DKr., med bil noe dyrere. Det finnes flere dagers reisekort som kan være lurt å investere i, om man har tenkt å reise en god del med ferje.

Det er også mulig å reise med helikopter, noe som er veldig rimelig. Men disse turene er forbeholdt fastboende, og det er ofte ikke anledning til å reise til øyene tur/retur med helikopter, men i stedet kombinere med ferjebillett.

Overnatting

Vi bodde på Hotel Føroyar, som er et fire-stjerners hotell i utkanten av Tórshavn, med god en riktig god restaurant, flott utsikt til byen, havnen og havet. Det tar rundt 20 minutter å gå til Tórshavn, så om du ønsker å bo mer sentralt, kan for eksempel Hotel Hafnia eller Hotel Tórshavn være alternativer.

Det finnes ellers en rekke guesthouses, camping, noen flere hotell, samt AirBnB-muligheter rundt omkring på øyene. Et helt nytt et hus som kommer til å romme AriBnB-muligheter er under oppføring i Gásadalur. I Gjógv tok vi turen innom Gjaargardur Guesthouse – et lite gjestgiveri der innstillingen er at alle skal føle seg som hjemme. Like ved siden av Hotel Føroyar ligger også Hostel Kerjalon, der det tilbys frokost på hotellet for 135,- Dkr.

Reise til Færøyene

Atlantic Air flyr direkte fra Bergen. Flyturen tar knappe 1 t. og 20 min.

Det går også ferje fra Danmark for den som vil reise med egen bil. Ferjeturen tar 36 (!) timer.

Valuta

Som Dkr, men har egne sedler

Tidsforskjell

+ 1 time

Beste tid å dra

Juli og august er høysesong, og turismen er økende. Det er da solen står høyest, det er lysest, varmest og grønnest. Men det er også da hotellene er fullbooket og flyreisen sannsynligvis dyrest. Det kan også være fint å reise hit høst og vår, men vær da obs på kortere dager i forhold til å gå turer.

Klima

Mildt klima med skiftende værforhold. Snøen ligger aldri lenge, og temperaturen ligger stort sett på pluss/minus null vinterstid. Pakk med praktiske klær, varmt tøy, ullundertøy, lue, votter og regntøy, uansett tid på året. Du vil sannsynligvis få bruk for alt!

Passer for

Alle som er glad i naturen, god mat, som liker å gå tur, som ønsker aktive reiser og nye utfordringer – og for deg som har sett det meste annet. Færøyene er eksotisk og merkverdig hjemmekoselig.

Korte fakta om Færøyene

 • Temperert klima, med omskiftelig vær
 • I overkant av 48 000 innbyggere, hvorav 20 000 bor i hovedstadskommunen
 • Er selvstyrt, men tilhører Danmark
 • Språket færøysk kommer av norrønt
 • Religion står sentralt på Færøyene, der mer enn 80 % av befolkningen tilhører den evangelisk-lutherske folkekirke

Pressetur: Reiselykke var invitert Visit Faroe Islands, det offisielle turistrådet for Færøyene


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

11 Comments
 1. Åh, så bra skrevet, Mette! Jeg kjenner reiselysten kommer med en eneste gang og får bare lyst til å hoppe på flyet tilbake til Færøyene. FOR et fantastisk og unikt sted! Jeg elsker bildene dine! Neste gang jeg drar dit er det ikke sikkert at jeg gidder å sette meg på flyet hjem igjen…

 2. Fin presentasjon av Færøyene! En vakker dag håper jeg at jeg også reiser dit og blir bergtatt av øyriket! Dette reisemålet har krabbet stadig lenger opp på ønskelisten min i løpet av de siste årene.

 3. Hei, Marianne!

  Takk for det. Ja, det var virkelig en spennende øygruppe å besøke.

  Har fortsatt mer å utforske en senere gang 🙂

 4. Har alltid hatt lyst til å reise til Færøyene, men fikk ekstra lyst etter å ha lest dette. Veldig praktisk at det går direktefly fra Bergen. Sr frem til å lese mer om opplevelsene som gjorde inntrykk på øygruppen!

  Sjekket prisene på helikopterturer, og som du sa var jo dette i grunn utrolig billig. Prøvde du en helikoptertur? Så på nettet at det kan brukes av turister, men at det forventes at man returnerer med ferge.

 5. Hei Jørn. Takk for hyggelig kommentar.

  Nei, prøvde ikke helikopter på denne turen. Det er riktig som du har lest: helikopterne er beregnet på innbyggerne, og man må mest sannsynlig returnere med ferje – dersom den går (noe som avhenger av været). For været skifter fort på øyene, så det må man ta i betraktning på eventuelle slike mer avsidesliggende utflukter.
  / Mette

error: Content is protected !!