Inspirasjon til en aktiv ferie

Aktiv ferie: Mette på fjelltur på Færøyene

Jeg liker definitivt å være i bevegelse på reise og legger gjerne opp til en aktiv ferie. Jeg elsker å komme meg rundt, se unikt beliggende severdigheter, oppdage fantastisk natur og se mer av den vakre verden vi lever i. 

Ofte reiser jeg rundt i bil, med fjellsko i bagasjen eller med kombinasjonen av å leie en sykkel, en kajakk eller på annet vis ha fleksibiliteten til å se mest mulig av en destinasjon. Mange av verdens spennende attraksjoner ligger ikke midt i leio. For meg handler en aktiv ferie om å gjøre en innsats for å se mer av naturen og kulturen. Men av og til er det faktisk slik at selve den aktive reiseopplevelsen er selve severdigheten – i seg selv.

Av og til er selve den aktive reiseopplevelsen selve severdigheten

En aktiv ferie gjør at du får sett mer

Selv er jeg stadig på jakt etter det unike ved et sted, enten det er nettopp naturen og kulturen som lokker, eller det er historiske eller andre unike severdigheter som trekker meg dit.  Som for eksempel å klatre til toppen av Kotors gamleby, opp til en gammel kirke i høyden over Riva del Garda, til Preikestolen eller Kjeragbolten, til toppen av Sigiriya og Little Ella Peaks på Sri Lanka.

Jeg liker å se og oppleve og elsker å bruke kroppen til å utforske. Jeg sitter så mye i jobben ellers, og derfor er det godt å bevege seg litt. Jeg opplever også at jeg stadig setter mer og mer pris på å komme meg ut av storbyen, å nyte naturen, stillheten og freden. Ikke minst er det toppen å komme tilbake til ”sivilisasjonen” til en bedre lunsj etter en aktiv formiddag.

Aktive reiseopplevelser er en del av reisen for meg. Men selve reisen er helheten: landet, kulturen, naturen, menneskene og opplevelsene underveis

Man trenger ikke være super-sporty

For meg holder det med noen timer om gangen: Jeg er en godværs-padler, foretrekker vandreturer på noen timer fremfor flere dager i strekk og er ikke interessert i å drive med mountain biking. Da trives jeg trives bedre på vanlig sykkel, som et fremkomstmiddel, fra a til å, og gjerne via severdigheter. Faktisk synes jeg det å sykle er en veldig fin måte å reise rundt på og oppleve mer.

Mine sporty utfoldelser handler altså mer om å padle på stille vann eller grundt hav på fine dager. Og jeg elsker å komme meg fra a til å på to hjul, enten det er i New Yorks Brooklyn, paddeflate Flandern eller til sjarmerende Skaftö i Sverige. Ikke minst er det å vandre i naturparker, som i Cinque Terre, der mat og vin-opplevelser, historie og kultur er en del av selve vandreturen. Å ri ute i naturen, og slik se mer av naturen, for eksempel på Færøyene, er noe jeg veldig gjerne gjør igjen. Det er både moro, spennende og en utrolig fin opplevelse – og det er jo hyggelig å benytte reisen som en mulighet til å drive med aktiviteter jeg ikke lenger har så god anledning til å gjøre i hverdagen – som det å ri.

Ut av komfortsonen?

Å leke seg i klatreparken på Koh Chang og teste zip line for første gang på Trinidad, var absolutt gøy. Jeg gjør det gjerne igjen.  Da gikk jeg ut av komfortsonen – men denne er nå utvidet for denne aktiviteten, og det skal mer til enn som så neste gang. Jeg inkluderer det også gjerne i andre reiseplaner, og jeg prøver gjerne noen av de klatreparkene vi har her i landet også. Men det er ikke adrenalin-drevne aktiviteter jeg jakter etter først og fremst, når jeg reiser. Jeg synes det er både morsomt og utfordrende å teste egne grenser, av og til vel skremmende. Jeg liker det, likevel. Som en del av en reise. Men ikke som formålet med reisen.

Opplev mer ved å være aktiv på reise

Men for meg handler ikke det å reise først og fremst om aktiviteten og dernest destinasjonen. For meg er det omvendt: det handler om å gjøre meg kjent med destinasjonen, se hva landet, stedet, byen eller området har å by på, se mer av naturen, lære mer om kulturen og møte de  som bor der – og integrere en aktiv reise i dette. Og jeg vil veldig gjerne inspirere flere som reiser til å være mer aktive, komme seg mer rundt, se mer og oppleve mer av destinasjonen de besøker.

Mange av verdens spennende attraksjoner ligger ikke midt i leio. For meg handler en aktiv ferie om å gjøre en innsats for å se mer av naturen og kulturen.

Reise har vært en viktig del av mitt liv i nærmere 20 år nå. Aktive reiser er også en viktig del av måten jeg liker å reise og oppleve verden på. Det kan du se mer av i denne filmen, som viser glimt fra mine reiser de siste fem årene på tre minutter: 

For deg som søker inspirasjon og tips til mer adrenalin-drevne, mer hard core aktiviteter, som utfordrende skiturer, fallskjerm-hopping, klatring og rappellering, lange turer til fjells som går over dager og utfordrende sykkelturer i røft terreng finnes det bedre inspirasjonskilder.

Her er noen av de jeg kan anbefale å ta en titt på:

 • Tonje Blomset ble Årets villmarking 2016, og har egen blogg der hun deler tips og råd til et uteliv utenom det vanlige
 • Villmarksjenta Maria Grøntjernet er 20 år, kommer fra Hedmark, og tilbringer mye av fritiden ute i naturen året rundt. Hun ble Årets villmarking i 2013.
 • Christin Oldebråten deler gylne øyeblikk og inspirasjon fra turer på Facebook-siden Eventyrlige år
 • Turjenter.no er delvis Helsport sin blogg, der en rekke tøffe jenter i alle aldre blogger om friluftsliv og aktive reiseopplevelser.
 • GlobetrotterElisa elsker fart og spenning, går gjerne fra hytte til hytte i fjellheimen og elsker å sykle mountain bike. Elisabeth Eriksen er også min reisepartner fra tid til annen, som en av mine med-gründere i Nordic Nomads.
 • Satu Vänskä-Westgarth elsker å være ute i naturen, og har frem til 2016 blogget om aktiv ferie på Destination Unknown. Bloggen har fortsatt flust av inspirasjon til utendørs opplevelser, selv om den ikke lenger er aktiv.
 • Harvest er av og for friluftsinteresserte, men er også et inspirasjonsmagasin for alle som er glade i å være ute i naturen.
 • Sondre Kvambekk samler på topper. Les om toppturer og friluftsliv på 500fjell.
 • Christian Iversen Styve er vossingen som går under navnet Eventyraren på Instagram. Følg hans eventyr der.
 • Ut.no og Den norske turistforening er også både selvsagte og gode inspirasjonskilder til turoppleveser rundt omkring i Norge.

-> Les også Kunsten å reise alene, der jeg tipser om jenter som tør, kan og gjerne vil reise alene.

Vet du om andre sporty inspirasjonskilder som bør nevnes? Eller er du en selv? Del gjerne i kommentarfeltet, og det er mulig jeg setter den inn i artikkelen over. 

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

4 kommentarer

 • Mange gode tips her, Mette! En aktiv ferie gjør absolutt det lille ekstra når man reiser. Jeg har selv funnet mye inspirasjon og glede i å lese (og se bildene) til de du nevner over her.

  • Mette sier:

   Hei Renate.
   Takk for tilbakemelding!

   Ja, du reiser også veldig aktivt rundt, ser jeg, så det å være høyt og lavt på tur tror jeg nok du har mye glede av 😉

 • Så fin artikkel om aktiv reise! Og tusen takk for at du har nevnt meg som en inspirasjonskilde til aktive ferier! Jeg elsker hovedbildet ditt! Gir ikke det lyst til å strekke seg litt lenger for å se vakker natur, så vet ikke jeg 😉

  • Mette sier:

   Hei, Elisabeth

   Takk for hyggelig kommentar 😉

   Ja, fra det ståstedet der var det jammen litt av en utsikt. Sååå mye bedre å gå over fjellet enn å kjøre gjennom tunnelen! Er du ikke enig?!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.