Inspirasjon til en aktiv ferie

Inspirasjon til en aktiv ferie

Jeg liker å være i bevegelse på reise og legger gjerne opp til en aktiv ferie. Jeg elsker å komme meg rundt, se unikt beliggende severdigheter, oppdage fantastisk natur og se mer av den vakre verden vi lever i. 

Ofte reiser jeg rundt i bil, med fjellsko i bagasjen eller med kombinasjonen av å leie en sykkel, en kajakk eller på annet vis ha fleksibiliteten til å se mest mulig av en destinasjon.

Mange av verdens spennende attraksjoner ligger ikke midt i leio. For meg handler en aktiv ferie om å gjøre en innsats for å se mer av naturen og kulturen. Men av og til er det faktisk slik at selve den aktive reiseopplevelsen er selve severdigheten – i seg selv.

Av og til er selve den aktive reiseopplevelsen selve severdigheten

En aktiv ferie gjør at du får sett mer

Selv er jeg stadig på jakt etter det unike ved et sted, enten det er nettopp naturen og kulturen som lokker, eller det er historiske eller andre unike severdigheter som trekker meg dit. 

Som for eksempel å klatre til toppen av Kotors gamleby, opp til en gammel kirke i høyden over Riva del Garda, til Preikestolen eller Kjeragbolten, til toppen av Sigiriya og Little Ella Peaks på Sri Lanka.

Jeg liker å se og oppleve og elsker å bruke kroppen til å utforske. Jeg sitter så mye i jobben ellers, og derfor er det godt å bevege seg litt. Jeg opplever også at jeg stadig setter mer og mer pris på å komme meg ut av storbyen, å nyte naturen, stillheten og freden.

Ikke minst er det toppen å komme tilbake til ”sivilisasjonen” til en bedre lunsj etter en aktiv formiddag …

Aktive reiseopplevelser er en del av reisen for meg. Men selve reisen er helheten: landet, kulturen, naturen, menneskene og opplevelsene underveis

Man trenger ikke være super-sporty

For meg holder det med noen timer om gangen: Jeg er en godværs-padler, foretrekker vandreturer på noen timer fremfor flere dager i strekk og er ikke interessert i å drive med mountain biking. Da trives jeg trives bedre på vanlig sykkel, som et fremkomstmiddel, fra a til å, og gjerne via severdigheter. Faktisk synes jeg det å sykle er en veldig fin måte å reise rundt på og oppleve mer.

Mine sporty utfoldelser handler altså mer om å padle på stille vann eller grundt hav på fine dager. Jeg liker å komme meg fra a til å på to hjul, enten det er i New Yorks Brooklyn, paddeflate Flandern eller til sjarmerende Skaftö i Sverige. Ikke minst er det å vandre i naturparker, som i Cinque Terre, i Mégeve og i Dolomittene der mat og vin-opplevelser, historie og kultur er en del av selve vandreturen.

Å ri ute i naturen, og slik se mer av naturen, for eksempel på Færøyene, er noe jeg veldig gjerne gjør igjen. Det er både moro, spennende og en utrolig fin opplevelse – og det er jo hyggelig å benytte reisen som en mulighet til å drive med aktiviteter jeg ikke lenger har så god anledning til å gjøre i hverdagen – som det å ri.

Ut av komfortsonen?

Å leke seg i klatreparken på Koh Chang og teste zip line for første gang på Trinidad, var absolutt gøy. Jeg gjør det gjerne igjen.  Da gikk jeg ut av komfortsonen – men denne er nå utvidet for denne aktiviteten, og det skal mer til enn som så neste gang. 

Men det er ikke adrenalin-drevne aktiviteter jeg jakter etter først og fremst, når jeg reiser. Jeg synes det er både morsomt og utfordrende å teste egne grenser, av og til vel skremmende. Jeg liker det, likevel. Som en del av en reise. Men ikke som formålet med reisen.

Opplev mer ved å være aktiv på reise

Men for meg handler ikke det å reise først og fremst om aktiviteten og dernest destinasjonen. For meg er det omvendt: det handler om å gjøre meg kjent med destinasjonen, se hva landet, stedet, byen eller området har å by på, se mer av naturen, lære mer om kulturen og møte de  som bor der – og integrere en aktiv reise i dette.

Jeg vil veldig gjerne inspirere flere som reiser til å være mer aktive, komme seg mer rundt, se mer og oppleve mer av destinasjonen de besøker.

Det handler om å gjøre meg kjent med destinasjonen, se hva landet, stedet, byen eller området har å by på


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Mange gode tips her, Mette! En aktiv ferie gjør absolutt det lille ekstra når man reiser. Jeg har selv funnet mye inspirasjon og glede i å lese (og se bildene) til de du nevner over her.

 2. Så fin artikkel om aktiv reise! Og tusen takk for at du har nevnt meg som en inspirasjonskilde til aktive ferier! Jeg elsker hovedbildet ditt! Gir ikke det lyst til å strekke seg litt lenger for å se vakker natur, så vet ikke jeg 😉

 3. Hei Renate.
  Takk for tilbakemelding!

  Ja, du reiser også veldig aktivt rundt, ser jeg, så det å være høyt og lavt på tur tror jeg nok du har mye glede av 😉

 4. Hei, Elisabeth

  Takk for hyggelig kommentar 😉

  Ja, fra det ståstedet der var det jammen litt av en utsikt. Sååå mye bedre å gå over fjellet enn å kjøre gjennom tunnelen! Er du ikke enig?!

error: Content is protected !!