Athen: Gatelangs i Hellas’ hovedstad

En aura av greske guder, tempelruiner og verdens første Olympiske stadion … Det er mange forventinger til et første besøk i Athen.

Ikke så rart, i grunn. Det er tross alt den byen som står for den lengste sammenhengende historien av alle europeiske byer.

Merk: Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Opplyste ruiner, brosteinslagte gater og nedtaggete bygningsmasser. Dovne hunder, mjauende katter og flaksende duer. Cruiseskipturister, væpnet politi, og trafikkstøy. Duften av hjemmelaget mat rundt hvert hjørne, hyggelige grekere og den sjarmerende gamlebyen Pláka.

Athen, Akropolis
Athens sett fra Akropolis

Hektisk byliv

I metroen står vi tett i tett. Det varmt der nede under bakkeplan, til tider regelrett ubehagelig. Likevel er det den beste måten å reise rundt i byen på, om du vil raskt frem til målet. For i gatene står trafikken. En gul elv av fløytende taxier renner sakte, sakte gjennom årene av bykjernen.

Om kvelden blinker det i hvite og røde lys, det er som om bilene glitrer der de kjører gjennom gatene blant opplyste ruiner i høyden. På Akropolis står Parthenons søyler og lyser. Zevs tempelets søyler står for seg selv mellom motorveier som farer forbi. I bakgrunnen skimtes Lycabetis-høyden, det høyeste punktet i Athen.

Pláka Athen
Pláka

Turiststrøk og sidespor

I Pláka er turistbutikkene kraftig opplyst på kveldstid. Skinnsandaler, krydder, suvenirer og krimskrams. Men flokken av besøkende som siger gjennom de nedslipte hellelagte gatene i gamlebyen passerer likevel. De færreste stopper for annet enn å titte, ta noen bilder. Så går de videre.  På gatehjørnene står innkasterne og prøver aktivt å friste med menyene til tavernaen de representerer.

Men svinger du unna de verste turistgatene, rundt et hjørne, opp en trapp, vil du finne de mer rolige passasjene. Blomsterdekorerte bygninger. Bord og stoler i trapper og på hustak. Og duften av gryter og grill. For hjemmelaget mat smaker ekstra godt i Hellas. Her står den genuine, historiske matkunsten høyt i kurs.

Gatelangs i Athen

I Kolonakis gater finner vi de dyre bilene. Menneskene som går rundt her er velkledde, med høye hæler og store handleposer en lørdags formiddag. På kaféene her sitter man gjerne som i Paris, ser ut på gatelivet og nipper til et glass musserende. Dette er Athens svar på Oslos Frogner. Dette bydelen for de velstående, og butikkene, caféene og restaurantene bærer tydelig preg av det.

Men tar du turen til Det arkeologiske nasjonalmuseet, bør du tenke deg om en gang til før du begynner å rusle hjemover gatelangs. For dette er ikke Athens beste strøk. Søppelfylte gatestumper, nedtaggede husfasader og søppelkjørere på moped som leter opp gjenbrukbar avfall preger bydelen her. På et hjørne samler det seg en gjeng. Vi er observert. De sprer seg ut, brer seg rundt oss på hvert sitt hjørne. Vi finner det best å forsvinne. Hiver oss i en taxi før det er for sent.

Alle større byer har sine bad neighbourhoods. Men Athen er stort sett trygg å gå rundt i. Innbyggerne ønsker turistene velkommen. De er stolt av severdighetene sine, maten, vinen, kulturen. Og de vil så gjerne vise den frem. Jeg kommer så gjerne tilbake!

Les også: 12 grunner til å besøke Athen
Les også: 12 grunner til å besøke Athen

Noen observasjoner fra reisen til Athen 

 • Besøk de store sights’ene tidlig på morgen eller sent mot kveld.
 • Metroen er effektiv og enkel i bruke, så fort man skjønner systemet
 • Metroen er for øvrig mer behagelig og romslig på kveldstid og i helgene
 • Avtal pris med taxisjåføren først eller helst be ham bruke taksameter
 • Wifi er tilgjengelig de aller fleste steder
 • Athen tilbyr mange guidede turer. Les mer om det på Athens offisielle nettside 

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Stilig! Athen er virkelig verdt et besøk ser det ut som. Hvordan var prisnivået der nå?

  Likte forresten veldig godt avsnittet som starter med «I metroen står vi tett i tett…» – veldig levende skildring!

 2. Hei, Hamaca
  Takk for kompliment – hyggelig du likte å lese 🙂
  Prisnivået var helt ok. Billig å ta taxi, metrokort kan man kjøpe for flere dager i slenger, om klassiske matretter og vin var absolutt overkommelig i pris.
  For øvrig et perfekt utgangspunkt for øyhopping eller kystliv fra fastlandet.

error: Content is protected !!