Flamenco på Madrids eldste tablao

Flamenco på Madrids eldste tablao

Tablao er et sted som tilbyr flamenco, og skal ha fått stor utbredelse på 1960-tallet. Vi tok turen til Madrids eldste tablao, som ble grunnlagt i 1911.

Flamenco er en typisk spansk folkedans fra Andalucia-området. Så typisk, at mange av oss nok ser for oss dansende kvinner i røde kjoler, med sorte prikker og kastanjetter – uten en gang å ha sett dansen live. 

Det viser seg at kastanjettene er fraværende. For de typiske trekk ved dansen er cante, toque, baile og palmas. Eller for å si det med norske ord: sang, gitarspill, dans og klappende hender.

Les min utfyllende artikkel om flamenco her.

Flamenco-aften

Han står rak i ryggen, beina smeller i gulvet. Han tramper i takt med musikken, mens hendene hans vrir seg i feminine bevegelser over hodet. Svetten renner, nedover pannen, halsen, brystet og ned forbi den åpne skjorten.

Hans to kvinnelige med-dansere klapper ham fram, byr på jublende tilrop. Musikken har stoppet. Sangen har stilnet. Nå er det bare de klikkende hælene hans og kvinnenes klappende hender som skaper musikken. Det er flamenco-aften på Villa-Rosa. 

Madrids eldste tablao

– Dette er Madrids eldste tablao, sier hun smilende i døra. Hun er innkaster på
The Tablao Flamenco 1911
, en scene for flamenco som har holdt åpent siden 1911. Den unge kvinnen ønsker oss velkommen inn for en titt på lokalet. 

Vi blir vist til bordet vårt, med en vennlig gest og et ønske om en fin aften. En times underholdende dans og musikk venter. Jeg er spent.  Det holder det de lover.

En lidenskapelig dans

Tre dansere utviser enorm energi, sanselighet og bevegelighet. En sanger og hans gitarkamerat sitter ved veggen mens danserne tar hver sin tørn på gulvet så svetten renner. Det er drama, det er pasjon, det er lidenskap. Det er rop, latter og klapping.

Madrid

Tablao Villa-Rosa, Madrid

Hver kveld, to ganger per aften, står dansere og musikere på scenen til The Tablao Flamenco 1911 og underholder mens gjestene sitter stille, forventningsfulle til bords og spiser eller drikker.

Lokalet ligger like ved Plaza Santa Ana, og er berømt for sine flamenco-dansere, for besøkende som Ernest Hemingway og Tom Cruise – og for hvor Pedro Almodóvar filmet en scene til en av sine filmer.

Flere tips til Madrid:

Kulturell storbyweekend i Madrid
10 ting du må oppleve i Madrid
Her får du god tapas i Madrid


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!