Matbyen Århus

Danskene har lenge hatt renommé som et spennende og innovativt matland og byr som helhet på et godt utvalg av matopplevelser. Og den senere tid har blikket falt på Århus.

Bergenet lesetid: 9 minutter

For her skjer mye spennende på matfronten, der kortreist og økologisk dyrket mat står sterkt. Og nytt av året er at også Århus har fått sine første Michelin-stjerner: hele tre av restaurantene ble tildelt én stjerne hver i siste utgave av den kjente guiden. Vi har testet én av dem.

Men gode matopplevelser er mer enn stjernemat – det er uformelle caféer, stemningsfulle treffsteder eller det kan være kvalitetsmat på farten. Det er i hvertfall noe av det de byr på i Århus. Her følger noen tips til gode restauranter og caféer i Århus.

Merk: Denne artikkelen er fra 2015. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Steiner og stjernemat på Gastromé

Det begynte med Det gamle Mejeri for de to kompisene Søren Jakobsen og William Jørgensen. De har kjent hverandre siden 17 års alder og sammen drevet restaurant i en årrekke. Etter at de åpnet Gastromé ”landkjøkken” sentralt i Århus, tok det bare én uke før Michelin beæret dem med et besøk. Resultatet er å finne i siste utgave av den kvalitetsbevisste guiden.

Da vi var der nå medio april, fikk vi servert en lekker sammensetning av 7 retter med alt fra kamskjell og torsk til kalvebrissel og lammefilet – og uforglemmelige is med potet (!) samt den overraskende, for å si det mildt, sjokolade med kråkebolle-honning. Vinene var selvsagt nennsomt utvalgt og servert gjennom hele måltidet. Men da turen var kommet til de åtte ulike nordiske ostene, ble vinen byttet med øl fra Munkebo – også det en helt ny og spennende opplevelse for min del.

Gastromé er lyst og lunt innredet, maten er moderne og nordisk, med både spennende og overraskende elementer. Nydelig servert både i smakskombinasjoner og lekkert satt sammen. Et sted å gå for en romantisk kveld i Århus, eller rett og slett for en utsøkt matopplevelse.

Innovative Kähler Villa Dining

I en villa en 7 km lang sykkel- eller biltur utenfor Århus ligger Kähler Villa Dining – restaurantkonseptet som kombinerer en 175 år gammel designhistorie med moderne nordisk gastronomi.

Du har sikkert sett dem i interiørbutikkene. Kanskje har du en eller flere av dem selv; vasene med striper som har inntatt Norge den senere tiden. Dette er sannsynligvis den mest kjente Kähler-vasen, og er et av produktene som har bidratt til å løfte det tradisjonsrike designhuset. Men enda mer overraskende er restaurantkonseptet deres: et designhus som går restaurantene i næringen. Snakk om å tenke utenfor boksen! Ikke bare er det modig – det er også særdeles vellykket.

Vi fikk servert Guldmenyen; et fem-retters lekkert servert måltid og – hold deg fast – vin-buffet! Et konsept jeg tipper mange nordmenn vil sette pris på.

Kähler Villa Dining er stilfullt og passer perfekt til den store feiringen innen rimelighetens grenser. Med to ulike menyer får du en lekker matopplevelse til god pris, der Sølvmenyen (299) inkluderer snacks, forrett og hovedrett, mens Guldmenyen (599) inkluderer flere retter og åpen vinbar.

Smörrebröd, afternoon tea – eller hva med en tösecocktail?

Århus er kulturby i 2017 og både kaféliv og kulturopplevelsene er mange her i Danmarks «lille København». Mellom shopping og kulturopplevelser, kan det være lurt med litt påfyll. Som ved et av disse stedene under, for eksempel.

Kvinnemuseet finnes det en hyggelig og hjemmekoselig liten museumskafé som serverer herlig, hjemmelaget økologisk frokost (danskenes svar på lunsj). Her er det som å komme hjem til en gammel tante eller bestemor. Ta også gjerne en runde i museet, som jeg omtaler her.

I Latinerkvareret ligger Langhoff & Juul, en annen øko-kafé i Århus. Her er rustiskt og hyggelig, maten er av god kvalitet og serveres på gamle tallerkener. Her står gode råvarer i fokus og en grunnleggende miljøtanke. De danske smörrebrödene vi fikk servert her, har jeg aldri smakt før, i hvertfall. Mettende, innbydende og smaksrikt. Prøv for eksempel et smørbrød med kartofler (potet).

For litt britisk stemning med afternoon tea servert i elegante omgivelser, kan A. C. Perch trygt anbefales. Her serveres de beste scones jeg noen sinne har smakt, og te-en jeg smakte måtte rett og slett bli med hjem. Og vil jeg ha mer av den, er det ingen fare: tebutikken har jo tross alt etablert seg her i Norge også, vet jeg – på Steen og Strøm i Oslo.

Sct. Paulus Aphothek er både spisested og bar. Jeg fikk umiddelbart litt Barcelona-feeling i dét jeg kom inn døra der. Bartenderne omtales som noen av Danmaks dygtigste bartendere, og de har et bredt utvalg av spennende cocktails.

Århus har også den senere tid fått flere steder som tilbyr billig gourmet-mat i farta. Jeg har ikke selv testet dem, men i Latinerkvaret kan du finne noen kvalitetsbevisste take away-steder. Som Oli Nico (grillbar) i Mejlgade 35, Le coq (fransk) i Graven 1 og Vaca (mexicansk) i Mejlgade 17.

Pressetur: Reiselykke var invitert av Visit Denmark, det offisielle turistrådet for Danmark

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!