Pulserende, levende Århus

Med hele 60 000 studenter i by’n er det ikke rart at Århus preges av ungt miljø, puls og kultur. Så er det da også veldig inspirerende å oppleve de mange hyggelige caféer, bohemske Latinerkvarteret og de spennende utstillinger rundt om i byen. 

 

En pulserende og lun atmosfære. Det nærmest konstante nærværet av containerhavnen og himmelhøye kraner på havnen. Tradisjon og historiske bygg og brosteinsbelagte gater. Det unge miljøet, kulturtilbudene, shoppingmulighetene og matgleden. Alt dette er med på å gi Århus en helt særegen urban feeling. Har du lyst å oppleve en weekend med noe av det beste Århus har å by på, håper jeg du finner noen gode tips til turen her.

Opplev Århus

Fordi Århus er så kompakt som den er, er det en fin by å ta for  seg til fots. Finn deg et kart og vandre rundt i Latinerkvarteret, langs kanalen, eller  – om du er fan av tv-serien Dicte – hvorfor ikke laste ned appen og ta for deg Dictes Århus.

Men Århus er også en fin by å sykle rundt i, viser det seg. Det er faktisk en av de beste sykkelbyene i verden! Og med byens nærhet til både strender og skogsområder, er det bare å hive seg på to hjul og tråkke rundt i omegn. Du kan lett skaffe deg en bysykkel for 20 DKr, eller du kan leie deg en.

Kulturopplevelser i Århus

Århus er valgt ut som Europeisk kulturhovedstad i 2017, men det er ingen grunn til å vente med kulturopplevelsene. Med minst to museum alene det er verdt å reise for, har Århus mye å by på for den kunst- og kulturinteresserte. Blant annet har det nylig åpnede Moesgaard museum sikret seg den eneste utstilte eksemplarene av de berømte terrakotta-krigerne utenfor Kina i år.

Les mer om Kulturbyen Århus i denne artikkelen.

 

Matbyen Århus

Dansk kjøkken har virkelig markert seg i lengre tid. Nå også Århus. For den senere tid har hele tre restauranter i byen fått Michelin-stjerne. I Århus står også lokaldyrket mat og økologisk matlaging sterkt, og flere kaféer og restauranter serverer god mat basert på gode råvarer. Den senere tid har også en rekke kvalitetsbevisste take away-steder dukket opp. Her tilbys fast food i gourmet-kvalitet til en rimelig penge.

Tips til gode restauranter i Århus finner du her.

Shoppingbyen Århus

Århus er kåret til den beste shoppingbyen i Nord-Europa, intet mindre. I «Strøget» løper et nesten 850 meter langt shoppingstrøk med kjente merker og ulike prisnivå. For mer unik shopping, anbefaler jeg en tur til Latinerkvarteret. Her er lun og hyggelig stemning, og små vintage- og uavhengige utsalgssteder.

 

Reise dit

  • British Airways flyr direkte Oslo – Århus
  • SAS flyr fra flere steder i Norge, men med mellomlanding
  • Flyplassen ligger en god halvtimes kjøretur unna selve bykjernen

Overnatting: Vi bodde på Hotel Comwell, et nyere hotell like ved havnen, med tydelig design-preg og moderne stil. 

Noen fakta om Århus

  • Danmarks nest største by
  • Har 325 000 innbyggere
  • Sykkelavstand til alt, uansett hvor du bor
  • Har 60 000 studenter
Århus
Århus sett fra Rainbow Panorama View på toppen av ARoS 

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av Visit Denmark, det offisielle turistrådet for Danmark

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Hei Maria! Jeg er nesten litt enig der. Dette var også mitt første besøk i Århus. Veldig bra utvalgt av restauranter, fine områder å gå rundt i – og så er det jo litt av en kulturby. Vi hadde noen riktig fine dager der!

error: Content is protected !!