Har du bare én dag på Island, er det akkurat dette man bør gjøre: kjøre langs Islands gyldne sirkel, også kjent som The Golden Circle. Da får du oppleve tre av de største severdighetene på Island.

 

På Island står wow-opplevelsene på rekke og rad. Varme kilder, rykende jord og geysirer som spruter kokende vann til himmels. For ikke å glemme fossene – de vann(!)vittig imponerende fossene, nok et naturens underverk.

Þingvellir

Islands nasjonalpark siden 1930, et Unesco verdensarvsted siden 2004 og åsted for viktige nasjonale hendelser på Island.

Det er her det fortsatt eksisterende Alltinget ble opprettet like før år 930. Þingvellir ligger ved et stort arr som avslører bruddet til den midtatlantiske rygg, der hvor den nordamerikanske og europeiske kontinentalplaten går – og som utvides med 2,5 cm. hvert år. Fra lavaskrenten Hakið, som ligger like ved besøkssenteret, ser man ut over platået under. Her ligger også kirken som er et minne fra da kristendommen ble antatt som eneste religion i år 1000.

Alltinget er Islands parlament, og er et av verdens eldste parlament som fortsatt eksisterer (nå i Reykjavik).

Geysir

Kokende vann spruter himmelhøyt i Strokkur i 25 – 30 meters høyde flere ganger i timen, like ved den nå sovende Geysir.

Islands gyldne sirkel: Reiselykke på Island

Man skal trø varsomt i området rundt geysirene. Her er det kokende hett vann flere steder, og en sterk sneik av svovel forkludrer det ellers praktfulle synet av grønn natur, sommerblomster og dampende vannputter.

Turister flokker seg rundt Strokkur, der vi blir stående tålmodig ventende gjennom den ene kokende vannspruten etter det andre – etterfulgt av glade hvin og imponerte hyl fra tilskuerne. Det formelig koker nede i vannet som ligger som i en naturens brønn, boblende, stadig økende, voksende, til den ikke klarer mer – og sender fossende vann metervis i været – for så å stilne til. Før den igjen bryter ut i en ny naturens vannfontene.

Gullfoss

En kort mil unna Geysir venter et hav av rennende vann, som fosser i to etasjer og til sist buldrer ned mellom en dyp kløft mellom fjellvegger.

Lufta er tett av vannperler. Linsa er dekket av dråper, og det blåser 10 meter i sekundet der vi står og tar inn over oss den største og mest massive vannfallet jeg har sett. Det buldrer og det blåser. Skrenten er utrygg, her er det bare å akte seg. Faller man ned der …  Ja, da står ikke livet til å redde. Det er i hvert fall sikkert.

Islands gyldne sirkel: Reiselykke på Island

Reisetips til Island:

Om du ikke trives veldig med organiserte turer, er det helt kurant å kjøre The Golden Circle selv. De fleste turoperatører starter turen fra Reykjavik kl. 09:00. Du gjør lurt i å starte før dem, så får du attraksjonene uten den alt for store turistmengden.

-> Ja, vi dro også til klassikeren Den blå lagune
Geysir, Island

Turistene flokker seg tålmodig, ventende rundt Strokkur – alle med kameraet klart