Islands gyldne sirkel

Har du bare én dag på Island, er det akkurat dette man bør gjøre: kjøre langs Islands gyldne sirkel, også kjent som The Golden Circle. Da får du oppleve tre av de største severdighetene på Island.

På Island står wow-opplevelsene på rekke og rad. Varme kilder, rykende jord og geysirer som spruter kokende vann til himmels. For ikke å glemme fossene – de vann(!)vittig imponerende fossene, nok et naturens underverk.

Merk: Denne artikkelen er fra 2014

Þingvellir

Islands nasjonalpark siden 1930, et Unesco verdensarvsted siden 2004 og åsted for viktige nasjonale hendelser på Island.

Det er her det fortsatt eksisterende Alltinget ble opprettet like før år 930. Þingvellir ligger ved et stort arr som avslører bruddet til den midtatlantiske rygg, der hvor den nordamerikanske og europeiske kontinentalplaten går – og som utvides med 2,5 cm. hvert år. Fra lavaskrenten Hakið, som ligger like ved besøkssenteret, ser man ut over platået under. Her ligger også kirken som er et minne fra da kristendommen ble antatt som eneste religion i år 1000.

Alltinget er Islands parlament, og er et av verdens eldste parlament som fortsatt eksisterer (nå i Reykjavik).

Geysir

Kokende vann spruter himmelhøyt i Strokkur i 25 – 30 meters høyde flere ganger i timen, like ved den nå sovende Geysir.

Islands gyldne sirkel: Reiselykke på Island

Man skal trø varsomt i området rundt geysirene. Her er det kokende hett vann flere steder, og en sterk sneik av svovel forkludrer det ellers praktfulle synet av grønn natur, sommerblomster og dampende vannputter.

Turister flokker seg rundt Strokkur, der vi blir stående tålmodig ventende gjennom den ene kokende vannspruten etter det andre – etterfulgt av glade hvin og imponerte hyl fra tilskuerne. Det formelig koker nede i vannet som ligger som i en naturens brønn, boblende, stadig økende, voksende, til den ikke klarer mer – og sender fossende vann metervis i været – for så å stilne til. Før den igjen bryter ut i en ny naturens vannfontene.

Gullfoss

En kort mil unna Geysir venter et hav av rennende vann, som fosser i to etasjer og til sist buldrer ned mellom en dyp kløft mellom fjellvegger.

Lufta er tett av vannperler. Linsa er dekket av dråper, og det blåser 10 meter i sekundet der vi står og tar inn over oss den største og mest massive vannfallet jeg har sett. Det buldrer og det blåser. Skrenten er utrygg, her er det bare å akte seg. Faller man ned der …  Ja, da står ikke livet til å redde. Det er i hvert fall sikkert.

Islands gyldne sirkel: Reiselykke på Island

Reisetips til Island:

Om du ikke trives veldig med organiserte turer, er det helt kurant å kjøre The Golden Circle selv. De fleste turoperatører starter turen fra Reykjavik kl. 09:00. Du gjør lurt i å starte før dem, så får du attraksjonene uten den alt for store turistmengden.

-> Ja, vi dro også til klassikeren Den blå lagune
Geysir, Island
Turistene flokker seg tålmodig, ventende rundt Strokkur – alle med kameraet klart

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Var på Island en helg og vi kjørte Golden Circle på lørdagen. Helt enig at det er å anbefale og man kan fint organisere dette selv. Vi leide bil og kjørte og det er en opplevelse i seg selv. Gullfoss synes jeg er helt fantastisk. Angrer litt på at vi ikke startet ennå tidligere på lørdagen slik at vi kunne ha fått med oss en vulkan også. Vi brukte fredagen til å ri på Islandshester og søndagen (på vei til flyplassen) stoppet vi på Blue Lagoon. Island har utrolig mye å by på og en weekend tur dit burde man så absolutt få til en gang 🙂

  2. Hei Mstraveltipsy. Takk for kommentar! Kjøreturen var veldig fin. Vi hadde sterk vind, og det understreket i grunnen de voldsomme naturkreftene som er i sving på Island …
    Det kommer flere innlegg fra Island etterhvert 🙂

error: Content is protected !!