Öland, Kalmar slott og Glasriket

Öland, Kalmar slott og Glasriket


Kultur og natur går hånd i hånd i det sørøstre Småland. Kalmar er kåret til årets sommerby tre år på rad, men det er vel så fint når bladene skinner av høst. Spesielt tre ting falt jeg for under min lille rundtur her: Öland, Kalmar slott og Glasriket.

Tekst og foto: Guro Thobru på oppdrag for Reiselykke

Jeg starter på Öland, ettermiddagen jeg ankommer med bil fra Oslo. Det er en lang kjøretur, men veien er selvfølgelig god (vi er jo i Sverige), og skogen som ruver langs veikanten har pyntet seg i gylne farger.

Fra Kalmar går en 6 km lang bro over sundet til Öland, og på denne er jeg langt fra alene. 6 millioner biler passerer broen hvert år, og mange som jobber i Kalmar, bor på Öland. Umiddelbart forstår jeg at man vil bosette seg her!

Stort alvar

Stefan Ahlgren bor og jobber på Öland, og gir meg en liten rundtur før mørket faller på. Vi reiser rett ut på Stora Alvaret, et karrig, steppeliknende og nesten treløst 225 kvadratkilometer stort landskap, som er blitt verdensarvområde.

Det som kjennetegner et alvar som dette store sør på Öland, er et veldig tynt – om i det hele tatt – dekke av jord, hardt klima og en eiendommelig flora og fauna. Siste istid har skrapt bort alt overflødig og etterlatt et nakent landskap på Alvaret, med kalksteinen godt synlig. Steinen spiller hovedrollen her, men er godt hjulpet av litt gress og ”Ölandstoker”, små busker som er tokiga, helt skrullete, der de tør å stikke seg opp.

– Det är inte vilken blomma som helst som kan stå under vatten i fyra månader och leva sen, sier Stefan. Ørkenlignende sommer-varme, hardt høst-regn og perioder med frost og snø gjør vekstene hardføre som få.

Landskapet var helt strippet tidligere da fattige bønder brukte alt de kunne finne av tre-stubber og busker til å varme opp husene. Sauer gjorde sitt også. Nå gror det til, men det er ikke mange vekster som trives på bar kalkstein, og hvor en helling på bare 2% gjør det vanskelig å drenere naturlig.

Alvaret er derfor fullt av vannpytter, så husk vanntette sko når du skal ut og gå. Sykling er allerede populært på veiene rundt Öland, men du kan også sykle over Alvaret, eller kanskje Öland ultramaraton på 14 mil kan være noe?  Nord på øya finnes det flere mindre alvar, strender, de kongeliges sommerbolig, en slottsruin og Börda Camping som det har vært laget tv om. Det er også her den utrolig ubehagelige handlingen i Johan Theorins såkalte Ölandskvartett foregår.

Det skulle ikke mer til enn en liten ettermiddagstur hit for at jeg fikk lyst til å reise tilbake og se mer. Dette avlange naturparadiset i den Baltiske bukt har sjarmerende små byer langs veien rundt hele øya, kunstgallerier på mange hjørner og flere vindmøller enn jeg kunne telle. Og fugler, ikke minst. I tusentall lander de på sørspissen av Öland på vei til og fra Sør-Europa og Afrika. Jeg fikk ikke sett så mange, man tanken på at de flyr over der i store flokker lokker meg tilbake, om våren eller mellom uke 40 og 44, da de ifølge Stefan er spesielt aktive.

Om kvelden er jeg tilbake i Kalmar og bestiller jeg meg en veldig mør ”Svin Iberico” med søtpotet-chips på restauranten Kött&Bar, som tydeligvis er et samlingspunkt for vennegrupper og par. Restauranten ligger i første etasje på Frimurarehotellet og etter en god natts søvn i andre, er jeg klar for å utforske byen.

Gammel by og aktivt slott

Jeg guides rundt i den kompakte og koselige bykjernen av Ida Gustavsson. Det er gåavstand prikk över allt og vi begynner i Gamla Stan som er en kulturtett bydel med mange små atelierer i bakgårdene. Gamla Stan er gammel, men med en liten twist da husene ikke er de opprinnelige som lå der. De ble nemlig flyttet til Kvarnholmen på 1650-tallet. Så på Kvarnholmen kan du se flere hus fra 1600-tallet, og som den eneste plassen i Sverige, kan du vandre på bymuren fra samme århundre.

Ida snakker på inn- og utpust om Kalmars historie, om Kalmarunionen fra 1397 som forente Danmark, Sverige og Norge frem til Gustav Vasa oppløste den i 1523, om vasakongene som forandret det som var en middelaldersk borg til å bli et renessansepalass å regne med, og om kvinnefengselet på slottet under 1800-tallet.  Kalmar har vært viktig som handelssentrum, kongesete og forsvar mot danskene. Plasseringen var ment strategisk tidligere, nå er slottet mest vakkert å se på der det ligger på en liten holme.

Det er et slott med stor aktivitet! Her finnes utstillinger på permanent basis, utstillinger som er innom på besøk, ting å se og gjøre for barna, og her arrangeres bryllup, konferanser og fester, for å nevne noe. Guidene som jobber på slottet er proppfulle av kunnskap og det skjer titt og ofte at de kler seg opp i imponerende kostymer, for å virkelig sette stemningen tilbake til de kongeliges storhetstid.

Ærverdig lunsj og deilig fika

Et høydepunkt er miljøet og maten på Slottsrestauranten, som er nevnt i Nordic White Guide. Den ser minst like god ut som den som danner utstillingen ”Johan III påskmåltid” på slottet, men er mye mer spiselig. En liten forrett kommer på bordet med saftig og søtt brød fra Skåne, rødbetsmør, flatbrød og pepperrotpuré. Mums! Så blir svenskenes svar på hamburger, en Wallenberger, servert. Med deilig potetmos, syltede agurkskiver og tyttebær som selskap.

Etter lunsj tar jeg turen til Kalmar Konstmuseum som står midt i den velholdte Stadsparken, like ved slottet. Øverste etasje har åpen utstilling og her vises skisser fra Designakademin, som tar vare på viktig kunnskap om svenske designere og deres arbeid. Det blir veldig tydelig at alt har en begynnelse, og at prosessen med å designe noe som er varig kan være veldig lang.

Utpå ettermiddagen er det obligatorisk med en fika, som må være en av de hyggeligste sakene svenskene har funnet på.

Jeg besøker Johannas Choklad for en fikapaus. I de små delikatessene som frister i kaféen, er det kun ordentlige råvarer; skikkelig espresso, uraffinert sukker og belgisk sjokolade, kan Johanna fortelle. Hun liker å jobbe med sjokolade fordi det er kreativt og ikke minst at man kan spise kunstverkene man lager! Til min fika spiser jeg en ”Red Velvet”-kake med rødbete i seg, som både gir nydelig farge og gjør kaken veldig saftig. Mer mums!

Jeg benytter resten av ettermiddagen til å gå rundt i Kvarnholmens gater, og tar turen innom den digre domkirken også. Kalmar er en salig blanding av veldig gammelt og nytt, noe jeg synes er utrolig sjarmerende.

Om kvelden spiser jeg middag på Park Hermina, som ligger vegg i vegg med Konstmuseet. Komikeren Robert Gustavsson er en av eierne og det er stadig show i denne restauranten. Nå er det rolig stemning, men maten er god og servicen hyggelig!

Det grønne Glasriket

En halvtimes kjøretur vest for Kalmar og inn i smålands-skogen, ligger Glasriket. Det består av fire kommuner her har det vært glassproduksjon i generasjoner.

Ovnene i Kosta ble tent i 1742. To herremenn ved navn Anders Kostull og Georg Bogislaus Stäel von Holstein (hvis to første stavelser i etternavnene danner navnet på glassverket) så behovet for produksjon vindusglass i Skåne og Småland. Her fantes skog til ovnene, vann, industriarbeidere som trengte jobb, og en stat som la til rette for produksjon. Dermed kunne det som har vært et glasseventyr begynne.

Nå gløder det i 13 glassverk som ved stadig fornyelse og ved å finne nye markeder har overlevd branner, streiker, verdenskriger og økonomiske kriser. Guiden min, Henrik Karlsson, forteller at alle er kjempestolte av produktene sine, og alle har de hvert sitt uttrykk, men varemerkene har krysset hverandre flere ganger i årenes løp, som Kosta og Boda.

Glass i alle former

Først ut på programmet står Målerås Glassverk, hvor rundt femti personer jobber med produksjon av bruks- og kunstglass. Det er en sømløs prosess. Én varmer en klump med glass, en annen former den med blåsestang, en annen igjen former den med avispapir. Så kommer en som plasser en annen klump oppå den første, før han går videre med forming av et glass som har kommet lengre. Det hele er hypnotiserende å følge med på. Og så blir det min tur til å prøve! Jeg får veldig god instruks og masse hjelp til å lage en vase som fikk en ganske så rett hals og fine farger. Anbefales!

Videre går turen til Kosta Glassverk, som altså fyller 275 år i år. Det første som møter meg her, er et utstillingsvindu med lekre mikrofoner – i glass! Det er prisene i Eurovision, og de har selskap av prisene for Let´s Dance og Dansbandsgalan. En girspak for de mest eksklusive Volvo-bilene er også utstilt. Det går opp for meg hvor mye glass faktisk brukes til, og jeg blir så imponert når jeg med egne øyne ser den ubrutte tradisjonen av manuell produksjon foran meg.

Utpå ettermiddagen kjører jeg til Transjö, en glashytta der fire erfarne glassmestere vanligvis blåser glass av full hals. Hytta er stengt, men på utsiden er det tydelig hva som foregår i travlere sesong. Glasskuler i glade farger ligger på rekke i vannet, små skulpturer står på stubber rundt om kring, og en samling sopp pynter opp et bord. Det heter ikke Glasriket for ikke´no!

Glassverkene er åpne for besøkende året rundt! Henrik mener man får klemt inn fire på én dag, og til middag bør man få med seg hyttsild, sier han. Tidligere ble ovnene brukt til matlaging etter endt arbeidsdag. Det gikk i poteter og sild – gammeldags hurtigmat! Nå er det gjort et konsept av det, og man kan spise godt etter en tur på glassverkene.

Bo i Glasriket

Jeg sjekker inn på Kosta Lodge og går en liten tur i skogen før middag.

Kosta Lodge ligger som navnet tilsier i Kosta, nært til glassverket, Kosta Outlet med salg på glass, Grönåsen Älg & Lantdjurspark, samt en mengde vandringsstier. Lodgen har enkle rom, men du kan også leie deg en hytte her, og du har tilgang til basseng og badstu. På Kosta Lodge er det fokus på naturopplevelser, mens Kosta Boda Art Hotel, som ligger rett i nærheten, er fullt av lokal kunst.

Andre overnattingsmuligheter er bl. a Grimsnäs Herrgård, som ser ut til å være perfekt for full avslapning, og Ödevata Gårdshotell i naturskjønne omgivelser.

Reisetips til Kalmar og Kosta

  • Slik kommer du dit: Jeg kjørte bil fra Oslo og brukte 8 timer med korte pauser. Fly går via Stockholm og tar snaut 5 timer.
  • Komme deg rundt: Kalmar er en gå-vennlig by, men bil anbefales dersom du vil komme deg enkelt rundt på Öland og i Glasriket.
  • Flere reisetips: For full aktivitetsoversikt i Kalmar, sjekk ut byens offisielle nettside. Informasjon om alt som skjer på Öland får du her.

 


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Gjesteskribent

Gjesteskribenter og bidragsytere deler reiseopplevelser og reisetips fra der de bor, steder de har besøkt personlig eller reiser de har foretatt på oppdrag for Reiselykke.

1 Comment
error: Content is protected !!