Kvinner som reiser alene

Kvinner som reiser alene

Gratulerer med kvinnedagen, alle kvinner, feminister og solo-reisende jenter! I anledning dagen finner jeg det på sin plass med en hyllest til alle som reiser alene som kvinne.

For de er det mange av, og det kan se ut til at det blir flere og flere. Det har også charterselskapene merket seg – og flere setter derfor også nå opp flere reisetilbud for deg som reiser alene.

Det er ingenting nytt med at kvinner reiser alene:

Kvinner har reist alene i lange tider!

Man kan jo lett tro det kun er i den senere tid at kvinner tar sekken på ryggen og i ren eventyrlyst drar ut i verden – på egenhånd eller i gruppe med fremmede. Men faktum er at det er en rekke kvinner som alt har gjort dette før oss. Lenge før sosiale medier, mobiltelefon og tårespray så dagens lys.

I følge litteraturen var det pilgrimen Egeria som var den første kvinnen som reiste alene da hun dro til Jerusalem allerede i år 380. Anka Ryall har tidligere skrevet bok om kvinner som reiser alene, og i en artikkel i Nordlys helt tilbake i 2004, sier hun om sine funn i reiselitteraturen:

Mens menn i sine reiseskildringer ofte har overdramatisert for å framheve egen helterolle, har kvinnene generelt en helt annen holdning. En «det er ikke så farlig som menn later som» – holdning.

Ryall sier videre: — Reisen er det eneste de har felles. Reiselyst – og eventyrlyst kanskje; jeg hevder jo at det har vært den viktigste drivkraften for alle.

Overrakende trygt å reise alene?

På tur alene i Italia og Spania

Mon tro om man ikke vil kunne trekke samme slutning i dag, basert på mange av verdens soloreisende jenter. Mang et blogginnlegg handler om nettopp det; hvor overraskende trygt det er å reise alene som kvinne til visse deler av verden. Men skepsisen til kvinner som reiser alene, lever fortsatt.

Og når negative hendelser oppstår, får de også grobunn for mistenkeliggjøring og skaper ytterligere frykt for å reise alene. Men når fokus legges på hvor farlig det er å reise alene, bidrar ikke dette til at flere tar sjansen og søker frihet og eventyret alene ute i verden.  (Relevant artikkel: Forbes – Why is traveling alone still considered a risky frivolous pursuit of women?)

Reiseråd og tips til deg som vil reise alene

Det er klart man må ta forbehold. Man må sette seg inn i gjeldende kultur. Kle seg etter kodeks og ikke vandre målløst rundt i utrygge områder etter mørkets frembrudd. Akte seg for kroppsspråk, blikk-kontakt og bart hode der det ikke passer seg. Reiserådene er mange, og det har vel heller aldri vært så mange råd, tips og triks lett tilgjengelig for soloreisende kvinner som det finnes nå.

For der det før ble bøker skrevet om disse kvinnenes reiser, dokumenterer vi nå våre opplevelser verden over mer eller mindre umiddelbart, som reisende, skribenter, fotografer, instagrammere, twitrere og bloggere  – i tillegg til de mer tradisjonelle medier.

På tur alene i Thailand og Montenegro

En økende trend

Det har neppe vært så mange kvinner som reiser alene verden rundt som nå. Og det har vel neppe vært enklere å orientere seg, kommunisere, finne frem og forberede seg til reiser og eventuelle uforutsette hendelser helt på egenhånd.

Det gjenstår å se om det er mulig for kjønnene å bli likestilt som reisende. Men når det gjelder våre holdninger til soloreisende kvinner har vi også en vei å gå. For visst møtes man med undring, usikkerhet og fordommer som soloreisende kvinne. Og det er ikke bare reisen, for å si det sånn!

Stadig flere reiser alene

Det er i grunnen litt rart. For en tendens nå for tiden er ikke bare det at stadig flere kvinner reiser alene. Det er også stadig flere kvinner som reiser alene – sammenlignet med menn. Det kan du blant annet lese litt om her i The Telegraph.

Å ha anledning til å reise trygt rundt i verden alene som kvinne, er bare nok en grunn til å markere kvinnedagen. Dét – og de fordommer man måtte møte for ønsket om å gjøre nettopp det. For er det ikke lettere å akseptere at man reiser alene ut i verden – som mann?

→ Les om Erika Fatlands bok og reise rundt Russlands grense

Så – ta for all del forbehold på reise og sett deg inn i din valgte solodestinasjon – men ikke la fordommer eller frykt stoppe eventyrlysten. Verden er stor, det er mange fine steder å utforske!

God 8. mars, kjære reisevenner!

Hilsen Mette 

Flere artikler om å reise alene

8 grunner til å reise alene

16 tips til deg som vil reise alene

15 ting jeg har lært av å reise alene

Første gang publisert 8. mars 2015. Oppdatert senest i 2024


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
  1. ser av sosiale medier at det har vært mye fokus i det siste på hvor i verden det er farlig å reise som kvinne, og jeg tenker som så at så lenge en tar et par forhåndsregler, så går det stort sett greit!

    «reis alltid med godt mot, men ikke vær en idiot» er mitt motto til alle reiseglade damer der ute 🙂

error: Content is protected !!