Kvinner som reiser alene

reise alene som kvinne

Gratulerer med kvinnedagen, alle kvinner, feminister og solo-reisende jenter

I anledning dagen finner jeg det på sin plass med et blogginnlegg om det å reise alene som kvinne. For de er det mange av, og det kan se ut til at det blir flere og flere.

Man kan jo lett tro det kun er i den senere tid at kvinner tar sekken på ryggen og i ren eventyrlyst drar ut i verden – på egenhånd eller i gruppe med fremmede. Men faktum er at det er en rekke kvinner som alt har gjort dette før oss. Lenge før sosiale medier, mobiltelefon og tårespray så dagens lys.

I følge litteraturen var det pilgrimen Egeria som var den første kvinnen som reiste alene da hun dro til Jerusalem allerede i år 380. Anka Ryall har tidligere skrevet bok om kvinner som reiser alene, og i en artikkel i Nordlys helt tilbake i 2004, sier hun om sine funn i reiselitteraturen:

Mens menn i sine reiseskildringer ofte har overdramatisert for å framheve egen helterolle, har kvinnene generelt en helt annen holdning. En «det er ikke så farlig som menn later som» – holdning.

Mon tro om man ikke vil kunne trekke samme slutning i dag, basert på mange av verdens soloreisende jenter. Mang et blogginnlegg handler om nettopp det; hvor overraskende trygt det er å reise alene som kvinne til visse deler av verden. Skepsisen til kvinner som reiser alene, lever fortsatt. Og når negative hendelser oppstår, får de også grobunn for mistenkeliggjøring og skaper ytterligere frykt for å reise alene. Men når fokus legges på hvor farlig det er å reise alene, bidrar ikke dette til at flere tar sjansen og søker frihet og eventyret alene ute i verden.  (Relevant artikkel: Forbes – Why is traveling alone still considered a risky frivolous pursuit of women?)

Det er klart man må ta forbehold. Man må sette seg inn i gjeldende kultur. Kle seg etter kodeks og ikke vandre målløst rundt i utrygge områder etter mørkets frembrudd. Akte seg for kroppsspråk, blikk-kontakt og bart hode der det ikke passer seg. Reiserådene er mange, og det har vel heller aldri vært så mange råd, tips og triks lett tilgjengelig for soloreisende kvinner som det finnes nå.

For der det før ble bøker skrevet basert på disse kvinnenes reiser, dokumenterer vi nå våre opplevelser verden over mer eller mindre umiddelbart, som reisende, skribenter, fotografer, instagrammere, twitrere og bloggere  – i tillegg til de mer tradisjonelle medier.

Det har neppe vært så mange kvinner som reiser alene verden rundt som nå. Og det har vel neppe vært enklere å orientere seg, kommunisere, finne frem og forberede seg til reiser og eventuelle uforutsette hendelser helt på egenhånd.

Det gjenstår å se om det er mulig for kjønnene å bli likestilt som reisende. Men når det gjelder våre holdninger til soloreisende kvinner har vi også en vei å gå. For visst møtes man med undring, usikkerhet og fordommer som soloreisende kvinne. Og det er ikke bare reisen, for å si det sånn!

Å ha anledning til å reise trygt rundt i verden alene som kvinne, er bare nok en grunn til å markere kvinnedagen. Dét – og de fordommer man måtte møte for ønsket om å gjøre nettopp det. For er det ikke lettere å akseptere at man reiser alene ut i verden – som mann?

Så – ta for all del forbehold på reise og velg din solo-destinasjon med omhu – men ikke la fordommer eller frykt stoppe eventyrlysten.

God 8. mars, kjære reisevenner!

Hilsen Mette 

Er du kvinne og hender det at du reiser alene? Del gjerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet!

Flere artikler om å reise alene

reise alene

Første gang publisert 8. mars 2015. Oppdatert 8. mars 26 og 8. mars 2018

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.