Kvinner som reiser alene

Gratulerer med kvinnedagen, alle kvinner, feminister og solo-reisende jenter! I anledning dagen finner jeg det på sin plass med en hyllest til alle som reiser alene som kvinne. For de er det mange av, og det kan se ut til at det blir flere og flere.

Denne artikkelen ble publisert første gang 8. mars 2015, revidert og republisert 8. mars 2019 

Man kan jo lett tro det kun er i den senere tid at kvinner tar sekken på ryggen og i ren eventyrlyst drar ut i verden – på egenhånd eller i gruppe med fremmede. Men faktum er at det er en rekke kvinner som alt har gjort dette før oss. Lenge før sosiale medier, mobiltelefon og tårespray så dagens lys.

I følge litteraturen var det pilgrimen Egeria som var den første kvinnen som reiste alene da hun dro til Jerusalem allerede i år 380. Anka Ryall har tidligere skrevet bok om kvinner som reiser alene, og i en artikkel i Nordlys helt tilbake i 2004, sier hun om sine funn i reiselitteraturen:

Mens menn i sine reiseskildringer ofte har overdramatisert for å framheve egen helterolle, har kvinnene generelt en helt annen holdning. En «det er ikke så farlig som menn later som» – holdning.

Ryall sier videre: — Reisen er det eneste de har felles. Reiselyst – og eventyrlyst kanskje; jeg hevder jo at det har vært den viktigste drivkraften for alle.

Overrakende trygt å reise alene?

På tur alene i Italia og Spania

Mon tro om man ikke vil kunne trekke samme slutning i dag, basert på mange av verdens soloreisende jenter. Mang et blogginnlegg handler om nettopp det; hvor overraskende trygt det er å reise alene som kvinne til visse deler av verden. Men skepsisen til kvinner som reiser alene, lever fortsatt.

Og når negative hendelser oppstår, får de også grobunn for mistenkeliggjøring og skaper ytterligere frykt for å reise alene. Men når fokus legges på hvor farlig det er å reise alene, bidrar ikke dette til at flere tar sjansen og søker frihet og eventyret alene ute i verden.  (Relevant artikkel: Forbes – Why is traveling alone still considered a risky frivolous pursuit of women?)

Reiseråd og tips til deg som vil reise alene

Det er klart man må ta forbehold. Man må sette seg inn i gjeldende kultur. Kle seg etter kodeks og ikke vandre målløst rundt i utrygge områder etter mørkets frembrudd. Akte seg for kroppsspråk, blikk-kontakt og bart hode der det ikke passer seg. Reiserådene er mange, og det har vel heller aldri vært så mange råd, tips og triks lett tilgjengelig for soloreisende kvinner som det finnes nå.

For der det før ble bøker skrevet om disse kvinnenes reiser, dokumenterer vi nå våre opplevelser verden over mer eller mindre umiddelbart, som reisende, skribenter, fotografer, instagrammere, twitrere og bloggere  – i tillegg til de mer tradisjonelle medier.

Og nå i år – for første gang i Norgeshistorien – finnes det nå også en egen håndbok for kvinner som vil eller vurderer å reise alene. Denne er utgitt som ebok av Reiselykke, og det er den erfarne soloreiseren Renate Sandvik som har skrevet boka. Her deler hun både nyttige råd og tips, samt historier og erfaringer med andre som gjerne vil vite mer om hvordan man best planlegger en reise alene. Hun har rett og slett samlet sin brede og fulle erfaring fra det å reise alene på ett sted.

→ Les mer om eboka «Å reise alene. Håndbok for soloreisende» her!

På tur alene i Thailand og Montenegro

En økende trend

Det har neppe vært så mange kvinner som reiser alene verden rundt som nå. Og det har vel neppe vært enklere å orientere seg, kommunisere, finne frem og forberede seg til reiser og eventuelle uforutsette hendelser helt på egenhånd.

Det gjenstår å se om det er mulig for kjønnene å bli likestilt som reisende. Men når det gjelder våre holdninger til soloreisende kvinner har vi også en vei å gå. For visst møtes man med undring, usikkerhet og fordommer som soloreisende kvinne. Og det er ikke bare reisen, for å si det sånn!

Det er i grunnen litt rart. For en tendens nå for tiden er ikke bare det at stadig flere kvinner reiser alene. Det er også stadig flere kvinner som reiser alene – sammenlignet med menn. Det kan du blant annet lese litt om her i The Telegraph.

Å ha anledning til å reise trygt rundt i verden alene som kvinne, er bare nok en grunn til å markere kvinnedagen. Dét – og de fordommer man måtte møte for ønsket om å gjøre nettopp det. For er det ikke lettere å akseptere at man reiser alene ut i verden – som mann?

→ Les om Erika Fatlands bok og reise rundt Russlands grense

Så – ta for all del forbehold på reise og sett deg inn i din valgte solodestinasjon – men ikke la fordommer eller frykt stoppe eventyrlysten. Verden er stor, det er mange fine steder å utforske!

God 8. mars, kjære reisevenner!

Hilsen Mette 

Flere artikler om å reise alene

Å reise alene_revidert versjon

Håndbok for deg som reiser alene

Den eneste norskutviklede boka om å reise alene!

Eboka Å reise alene. En håndbok for soloreisende inneholder personlige og testede reisetips til deg som ønsker eller vurderer å reise alene. Renate Sandvik har reist i mer enn 100 land, flere av dem helt alene. Her deler hun erfaringsbaserte tips og råd.

114 sider, rikt illustrert, med konkrete tips og råd for soloreisende. Les mer her

Kjøp eboka her

Er du kvinne og hender det at du reiser alene? Del gjerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet!

Første gang publisert 8. mars 2015. Oppdatert senest 8. mars 2019

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
  1. ser av sosiale medier at det har vært mye fokus i det siste på hvor i verden det er farlig å reise som kvinne, og jeg tenker som så at så lenge en tar et par forhåndsregler, så går det stort sett greit!

    «reis alltid med godt mot, men ikke vær en idiot» er mitt motto til alle reiseglade damer der ute 🙂

error: Content is protected !!