Mat, vin og historiske severdigheter: 5 tips til Ribera del Duero

I Spanias største autonome region, Castilla y Léon, finner vi et av Spanias beste vindistrikt, Spanias tidligere hovedstad, Valladolid, og verdensarvbyen Àvila – for å nevne noe. Her er fem tips til historiske og kulturelle opplevelser ved Ribera del Duero. 

Castilla y Léon er kanskje mest kjent som slottsregionen og for universitetsbyen Salamanca. Men det finnes langt flere grunner til å reise til denne delen av Spania. Her er fem andre gode grunner til å dra til Castilla y Léon, og alle ligger i området ved Ribera del Duero.

1. Verdensarvbyen Àvila

Verdensarvbyen Àvila

Det er nesten som å gå inn i en i historisk film, men med anslag av Ringenes Herre: bymuren rundt Àvila er litt av et syn! Særdeles godt bevart er den også, men det er visstnok bare flaks: På et tidspunkt var det nemlig enighet om å rive bymuren, men av økonomiske årsaker ble det ikke noe av.

Det kan innbyggerne jammen være glade for i dag: Ávila er nemlig en av Spanias 13 verdensarvbyer og har vært en del av UNESCO siden 1985.

Àvila er med andre ord rik på historie. Blant annet er det også her helgenen Teresa er fra, kjent helgen, mystiker, forfatter og nonne fra 1500-tallet. Ellers er byen kjent for sin gastronomi og historiske bygninger. Det ligger en parador inne i bymuren, samt et flott hotell jeg rakk en tur innom, som heter Hotel Palacio de los Velada. Vi besøkte også Convento de Santa Teresa, samt fikk se rommet der helgenen ble født.

2. Katedralen i Burgos

Katedralen i Burgos

For oss nordmenn, er det kanskje særlig interessant at Hellig Olavs-veien, El Camino de San Olav, går fra Burgos til El Capillo de San Olav iCovarrubias. Her ligger den norske prinsesse Kristina fra Tønsberg ligger begravd i stiftskirkekapellet. Hun ble giftet bort til en spansk prins i en alder av knappe 24 år.

Pilegrimsleden Camino de Santiago fører også gjennom Burgos, hvor en av de best bevarte gotiske katedralene i Spania befinner seg.

Vi ankom Burgos etter mørkets frembrudd, så jeg fikk ikke sett byen i dagslys. Da hadde vi nemlig alt dratt videre. Men vi rakk å se katedralen både utenfor og inni, samt tatt en tur innom Sala de Poridad, en skjult perle, der gulv og tak er fra 1335 – 1340, mens maleriet er fra 1600-tallet.

En rusletur i byen kunne også avsløre en særdeles vakker gågate. Det høye trærne skaper behagelig skygge på varme sommerdager.

3. Slottshotellet i Lerma

Parador det Lerma

Byen Lerma i Burgos ligger på en høyde med utsikt over slettelandskapet og elven Arlanza, med Parador de Lerma tronene med fire tårn høyt hevet over torg, by og landskap. Her finner vi også restene etter bymuren fra middelalderen, samt klostre, kirker og herregårdshus.

Lerma ble erklært Historisk-Kunstnerisk Samling i 1965, og regnes for å være en av de best bevarte byene innen den herreriske stilen fra det 13. århundre. Palasset Ducal må absolutt besøkes, dette er et eksempel på blomstringstiden som byen opplevde under Felipe II i det 16. århundre.

Colegiata de San Pedro i Lerma

Buen Arco de la Cárceler inngangsporten til byen, og er én av de fire inngangsportene som er bevart fra den opprinnelige middelaldermuren. Legg også turen innom Colegiata de san pedro – som er som en liten katedral, fylt med gulldekorerte utsmykninger.

4. Tapasrunde i Valladolid

Bruno sammen med eieren av Villa Paramesa i Valladolid
Vår guide Bruno sammen med eieren av Villa Paramesa i Valladolid

Visste du at Valladolid har vært Spanias hovedstad? Eller at det var her forfatteren Cervantes skrev Don Quijote? Faktisk var det også i Valladolid Christopher Columbus tilbrakte sine siste 15 dager. Men dagens besøkende kommer for historien, arkitekturen og ikke minst – tapas!

For Valladolid er også åsted for det årlige verdensmesterskapet i tapas. Det er med andre ord ikke så rart at det kiler i smaksløkene der vi går fra bar til bar en fredagskveld i denne historisk interessante universitetsbyen i Castilla y Lèon.

Les mer om spanias tidligere hovedstad, Valladolid her – hvor du også finner tips til gode tapasbarer!

5. Vinområdet Ribera del Duero

Vinmarker Abadía Retuerta Le Domaine ved Ribera del Duero

Ribera del Duero er et av Spanias aller beste vinområder, sammen med La Rioja og Priorat. Her finner vi også de herligste spahotell, gourmetopplevelser og historiske severdigheter.

Navnet kommer av Spanias nest lengste elv, Duero, som renner gjennom området. Langs den 897 km lange elva finner vi ikke bare vingårder og vinmarker, men også flere historiske landsbyer, bygninger og monumenter verdt å besøke. Vinruten «Ruta del vino Ribera del Duero» tar oss med fra vingård til vingård, forbi slott, klostre, kirker, palasser og museum.

Vinene som er en del av DO-kvalifisieringen her, er fortrinnsvis røde, men her produseres også rosé av høy kvalitet. I alt 280 bodegaer finnes her, og det er mulig å besøke flere av dem.

Les mer om vinområdet Ribera del Duero her. Der finner du også gode tips til lekre luksushotell i historiske bygninger.

Slik reiser du hit

Med fly eller tog til Madrid. Med leiebil eller tog fra Madrid. Les denne artikkelen for tips til hvordan planlegge en togreise ut i Europa

Eksempler på avstander: Burgos ligger tre timer å kjøre fra flyplassen i Madrid, mens Àvia ligger 1,5 timer å kjøre fra flyplassen i Madrid

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor i Norge


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!