Erika Fatland har reist gjennom 14 land langs Russlands grense. Slik blir det bok av.
I høst utga Erika Fatland sin store reiseskildring, med tidenes kanskje lengste undertittel: Grensen. En reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen. Det ble fjorårets julegave til meg selv, og nå har jeg hatt gleden av å intervjue forfatteren for VG reise.
Dette er faktisk andre gang har jeg fått anledningen til å intervjue den eventyrlystne, språkmektige forfatteren om nok en av hennes ambisiøse reise- og bokprosjekter. Høsten 2014 utga Erika Fatland en annen spennende reiseskildring, Sovjetistan, og jeg gjorde et intervju med henne for BOK365. Det intervjuet er også publisert her på siden
– Å reise rundt landet, gir et bilde på hvor stort og mangfoldig det er – og ikke minst hvordan Russland har påvirket nabolandene. Mange er preget direkte av naboforholdet. Norge er det eneste landet av disse som ikke har vært i krig mot Russland. Det sier ganske mye om hva det vil si å være Russlands nabo, sier Fatland blant annet i intervjuet i VG.
→ Intervjuet med Erika Fatland kan du lese i sin helhet her
Bokomtale: Grensen av Erika Fatland
Boka med den lange undertittelen er rikholdig – aller mest på ord, men også noen bildelegg. Over 600 tettpakkede sider tar litt tid å komme gjennom, men boka er fengende, kunnskapsrik og informativ. Erika Fatlands skildringer av landene hun besøker og beskrivelser av menneskene hun kommer i prat om, driver oss videre gjennom kapittel etter kapittel.
Det er regelrett imponerende gjort, jeg kan ikke si annet.
I alt 259 dager tok det henne å gjøre denne reisen, og stort sett reiste hun alene. Ved å følge drømmen sin, har hun likevel gjort noe helt annet enn å gjennomføre en drømmereise. Dette er nemlig en reise som ikke er for hvem som helst.
Men det er ikke så farlig. For nå har vi boka og kan lese om Erika Fatlands reise gjennom et område der russiske språkkunnskaper er en stor fordel. Bare slik kunne forfatteren klare å formidle ufiltrert innbyggernes tanker og synspunkt – også til glede for oss som leser.