Hun reiste langs verdens lengste grense

Hun reiste langs verdens lengste grense

Erika Fatland har reist gjennom 14 land langs Russlands grense. Slik blir det bok av.

I høst utga Erika Fatland sin store reiseskildring, med tidenes kanskje lengste undertittel: Grensen. En reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen. Det ble fjorårets julegave til meg selv, og nå har jeg hatt gleden av å intervjue forfatteren for VG reise.

Dette er faktisk andre gang har jeg fått anledningen til å intervjue den eventyrlystne, språkmektige forfatteren om nok en av hennes ambisiøse reise- og bokprosjekter. Høsten 2014 utga Erika Fatland en annen spennende reiseskildring, Sovjetistan, og jeg gjorde et intervju med henne for BOK365. Det intervjuet er også publisert her på siden

– Å reise rundt landet, gir et bilde på hvor stort og mangfoldig det er – og ikke minst hvordan Russland har påvirket nabolandene. Mange er preget direkte av naboforholdet. Norge er det eneste landet av disse som ikke har vært i krig mot Russland. Det sier ganske mye om hva det vil si å være Russlands nabo, sier Fatland blant annet i intervjuet i VG.

Intervjuet med Erika Fatland kan du lese i sin helhet her

Bokomtale: Grensen av Erika Fatland

Fatland_Erika_Grensen_omslag_TRYKK_sitater.indd

Boka med den lange undertittelen er rikholdig – aller mest på ord, men også noen bildelegg. Over 600 tettpakkede sider tar litt tid å komme gjennom, men boka er fengende, kunnskapsrik og informativ. Erika Fatlands skildringer av landene hun besøker og beskrivelser av menneskene hun kommer i prat om, driver oss videre gjennom kapittel etter kapittel.

Det er regelrett imponerende gjort, jeg kan ikke si annet.

I alt 259 dager tok det henne å gjøre denne reisen, og stort sett reiste hun alene. Ved å følge drømmen sin, har hun likevel gjort noe helt annet enn å gjennomføre en drømmereise. Dette er nemlig en reise som ikke er for hvem som helst.

Men det er ikke så farlig. For nå har vi boka og kan lese om Erika Fatlands reise gjennom et område der russiske språkkunnskaper er en stor fordel. Bare slik kunne forfatteren klare å formidle ufiltrert innbyggernes tanker og synspunkt – også til glede for oss som leser.

En bok for alle som er opptatt av verden vi lever i – og ikke minst alle reiseglade. 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!